Η Επιτυχημένη Συνέλευση του «Πτολεμαίου Α΄»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Για άλλη μια φορά η έπαυλη της αείμνηστης Αγγελικής Παναγιωτάτου, έλαμψε από την παρουσία των μελών του ιστορικού Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄».

Το ημερολόγιο έγραφε 2α Νοεμβρίου 2023 και αιτία και αφορμή υπήρξε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ανωτέρω Σωματείου,  το οποίο με την συνεχή και αδιάκοπη δραστηριότητά του επί χρόνια, προσφέρει γνώση, ιστορική ενημέρωση  και γενικότερα πολιτισμό μέσα από τις ομιλίες, διαλέξεις και τα συνέδρια που κατά καιρούς πραγματοποιεί.

Γι αυτό και οι συμπάροικοι τιμούν πάντα τα δρώμενα του Συλλόγου και ανταποκρίνονται στα καλέσματά του.

Η Πρόεδρός του, κα. Λιλίκα Θλιβίτου η οποία προεδρεύει και στον άλλο ιστορικό ΕΝΟΑ, με χαμόγελο και ευγένεια υποδέχθηκε τα μέλη του «Πτολεμαίου» και τους προσκεκλημένους της και έως φιλόξενη οικοδέσποινα είχε με όλους κάτι να συζητήσει.

Μόλις κατέφθασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, μαζί με όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τα μέλη του «Πτολεμαίου Α΄», η Πρόεδρος έλαβε το λόγο και τοποθετήθηκε για τα πεπραγμένα του Συλλόγου. Με αναδρομή στο παρελθόν και την ιστορικότητά του, θύμισε σε όλους τις δράσεις και το πολύπλευρο έργο του και αναφέρθηκε στην ποιότητα και τις επιλογές των εκδηλώσεων που επιλέγει το ΔΣ του Σωματείου.

Φρόντισε μα την ομιλία της να συμπεριλάβει όλα όσα πραγματοποιήθηκαν κατά το υπόλογο έτος, καθώς υπενθύμισε σε όλους το μεγάλο κενό που υπήρξε εξαιτίας της πανδημίας.

Ανέφερε τις τρεις διαλέξεις που δόθηκαν κατά το έτος 2023, από τον Πλοίαρχο και σύνδεσμο του Π/Ν κ. Κωνσταντίνο Βαρουξή, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γρηγόρη Χαλιακόπουλο.

Κατά τον αρχικό της χαιρετισμό προς όλους θεσμικούς φορείς, συνεχάρη και καλωσόρισε τον Γενικό Πρόξενο κ. Ιωάννη Πυργάκη, ευχόμενη συγχρόνως να έχει καλή θητεία στα αλεξανδρινά χώματα!

Στο τέλος κάλεσε τον Ορκωτό Λογιστή να διαβάσει τα πεπραγμένα και τον ισολογισμό του «Πτολεμαίου» και ακολούθως ζήτησε από τα μέλη να εγκρίνουν ή όχι τα  προαναφερόμενα.

Όπως ήταν επόμενο, με απόλυτη  ομοφωνία ενεκρίθησαν η δραστηριότητα και τα οικονομικά του «Πτολεμαίου» για το υπόλογο έτος και η Πρόεδρος κα. Θλιβίτου ικανοποιημένη εξαιτίας της αποδοχής του έργου της καθώς και των μελών του ΔΣ, παρέδωσε τη «μικροφωνική σκυτάλη» κατά σειρά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γερμανό, στον νέο Γενικό Πρόξενο κ. Ιωάννη Πυργάκη και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Βαφειάδη.

Όλοι τους εξήραν το έργο του ιστορικού Πτολεμαίου  και συνεχάρησαν την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την προσφορά τους στα πολιτισμικά δρώμενα της Παροικίας των Αιγυπτιωτών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γερμανός μετέφερε τις θερμές ευχές του Μακαριωτάτου και εξεδήλωσε την επιθυμία του να στηρίζει με την παρουσία του όπου και όποτε ο «Πτολεμαίος» τον καλεί! Γιατί όπως ανέφερε το έργο του είναι σημαντικό και η προσφορά του ανεκτίμητη για τον Ελληνισμό της Παροικίας.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Ιωάννη Πυργάκης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να παρευρίσκεται στον ιστορικό Σύλλογο και συνεχάρη την Πρόεδρο και το ΔΣ για την δραστηριότητα που έχουν. Μεταξύ άλλων, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «δεν περίμενε τίποτε λιγότερο από έναν τόσο δημιουργικό και ποιοτικό Σύλλογο», γεγονός που αποτέλεσε ξεχωριστή τιμή για τον «Πτολεμαίο» και τους δραστηριοποιημένους γύρω από αυτόν.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Βαφειάδης δήλωσε ότι με τον Πτολεμαίο η σχέση του είναι άρρηκτη καθώς διετέλεσε στο παρελθόν Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, συμμετείχε στις δραστηριότητές του, ενώ υπενθύμισε ότι και ο αείμνηστος πατέρας του είχε προεδρεύσει του «Πτολεμαίου». Μια όμορφη κατάθεση ψυχής από τον Πρόεδρο της ΕΚΑ, ο οποίος ενημέρωσε και τους παρευρισκόμενους ότι η Ελληνική Κοινότητα έχει εγκρίνει ένα σεβαστό ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο «Πτολεμαίος» χαροποιώντας με τη δήλωσή του αυτή, άπαντες.

Με την ολοκλήρωση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η Πρόεδρος κα. Λιλίκα Θλιβίτου προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να περάσουν στο σαλόνι της αείμνηστης Αγγελικής Παναγιωτάτου, για να κεραστούν με χυμούς και γλυκά. Κατ΄ αυτό τον τρόπο,  προσεδόθη ο απαιτούμενος τόνος  της συνύπαρξης και της επικοινωνίας, ώστε να κλείσει όμορφα η βραδιά!

Παρευρέθησαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση του «Πτολεμαίου» εκτός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανού, του Γενικού Προξένου κ. Ιωάννη Πυργάκη και του Πρόεδρου της ΕΚΑ κ. Ανδρέα Βαφειάδη, και θεσμικοί εκπρόσωποι Σωματείων και Συνδέσμων, όπως, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Νικόλαος Κατσιμπρής, η διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κα. Σταυρούλα Σπανούδη, ο Έφορος Διοίκησης Προσκόπων κ. Άρης Μαρκοζάνης, η Έφορος των Οδηγών Αλεξανδρείας κα. Μαίρη Κάβουρα, η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της ΕΚΑ και μέλος ΔΣ του Πτολεμαίου κα. Λένα Βοστάνη, ο διευθυντής του Δημοτικού Τοσιτσαίου Πρατσίκειου κ. Κωνσταντίνος Ρήγας, ο Γενικός Γραμματέας του Πτολεμαίου κ. Δημήτρης Καλομοιράκης, πάροικοι, μέλη του Πτολεμαίου και εκπαιδευτικοί.

(ekalexandria.org)