Η Φλόγα του Προσκοπείου Αλεξανδρείας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στη μέση η φωτιά να καίει σαν απεικόνιση ενός αρχαίου Μαντείου  στη μηχανή του χρόνου. Από τη μια πλευρά οι αναμένοντες τον χρησμό και από την άλλη οι μάντεις και οι ιερείς. Μόνο που στο Ελληνικό Τετράγωνο, στο γνωστό σε όλους «Προσκοπείο» τα  Λυκόπουλα, οι  Πρόσκοποι και οι Οδηγοί Αλεξανδρείας, δεν υποδύονταν ρόλους, αλλά  αποτύπωναν μια πραγματικότητα: Το μεγαλείο του Εθελοντισμού!

Γιατί τι άλλο είναι ο Προσκοπισμός, αν όχι η πιο ισχυρή πιστοποίηση της εθελοντικής προσφοράς!

Το απόγευμα της Παρασκευής 3ης Νοεμβρίου 2023, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πάνος Γαζής, συνάμα εκπαιδευτικός, με δυνατή παρουσία στα ιερατικά του καθήκοντα, τόσο σε σχέση με το Πατριαρχείο στο οποίο ανήκει, όσο και με την εθελοντική του προσφορά σε μια σειρά τομείς, καλλικέλαδος ων, ευλόγησε το νέο προσκοπικό έτος.

Ο Έφορος Διοίκησης κ. Άρης Μαρκοζάνης και η Έφορος των Οδηγών κα. Μαίρη Κάβουρα, μαζί με τους βαθμοφόρους παλαιούς και νέους  όπως ο Τζόνι Μύρος και ο Γιώργος Μανδραγός και μαθητές του Γυμνασίου Λυκείου, παρατεταγμένοι έμπροσθεν του προσκοπικού κτηρίου, αποτελούσαν ένα οπτικό ενσταντανέ πολυχρωμίας με τις περιποιημένες στολές τους.

Τα Λυκόπουλα προεξήρχαν, λόγω ηλικίας και παιδικής «διεκδίκησης» και πίσω τους τα κορίτσια και τα αγόρια του προσκοπικού αλεξανδρινού εθελοντισμού.

Άπαντες οι Πρόσκοποι και άπασες οι Οδηγοί με ειλικρινή βλέμματα και αυθεντικά σχηματισμένα χαμόγελα στα πρόσωπά τους, αποδείκνυαν εν τοις πράγμασι ότι όπου υπάρχει συνύπαρξη και αλληλεγγύη εκεί  «περιτριγυρίζει» και η ενσυναίσθηση που διαχωρίζει τον Άνθρωπο της προσφοράς απ’ τον Άνθρωπο της αδιαφορίας.

Ιδιαίτερα σε μια παροικία όπου η ομογενειακή απόχρωση ενυπάρχει στον εσώτερο ψυχισμό των παροίκων, ο εθελοντισμός διαμορφώνει συνειδήσεις  και σφραγίζει ταυτότητες προσωπικοτήτων!

Με το πέρας της ευλογίας της νέας προσκοπικής χρονιάς, που απεδόθη με τον πλέον εξαιρετικό τρόπο απ΄ τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πάνο Γαζή καθώς άπλωσε τις βυζαντινές νότες της ορθοδοξίας να ακουστούν σε όλο το Ελληνικό Τετράγωνο,  ο  Έφορος Διοίκησης κ. Άρης Μαρκοζάνης απεύθυνε χαιρετισμό προς τους θεσμικούς εκπροσώπους: τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Πυργάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Βαφειάδη και την Πρόεδρο του ΕΝΟΑ και Πτολεμαίου κα. Λιλίκα Θλιβίτου, καθώς και προς όλους τους προσκεκλημένους, γονείς, φίλους και εκπαιδευτικούς των οποίων προεξήρχε η Αν. Διευθύντρια του Αβερώφειου κα. Αφροδίτη Πεβερέτου.

Ακολούθησαν όμορφα και ενδιαφέροντα σκετς από τα παιδιά και τους έφηβους του Προσκοπικού Σώματος, τραγούδια  υπό τη συνοδεία του αρμόνιου του πάντα φιλότιμου φίλου όλης της Παροικίας κ. Ριάντ, ενώ η φωτιά που είχαν ανάψει ο υψηλόβαθμοι βαθμοφόροι στην αρχή – απαγγέλλοντας ως χρησμοφόροι στίχους δύναμης και ανθρωπιάς τροφοδοτούνταν συνεχώς με ξύλα για να προσθέτει έναν ακόμη τόνο, αυτόν της  ρομαντικής φυσιολατρίας.

Ωραία έκπληξη ήταν το βίντεο που προβλήθηκε στον τοίχο του Προσκοπείου με σκηνές από δραστηριότητες Λυκόπουλων, Προσκόπων και Οδηγών, το οποίο επιμελήθηκε ο πάντα συνεργάσιμος και υποστηρικτικός σε θέματα τεχνολογίας Γιώργος Μανδραγός, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά δια μικροφώνου ο Έφορος Διοίκησης κ. ΄Αρης Μαρκοζάνης!

Κι όταν η βραδιά ολοκληρώθηκε τα κεράσματα με τις Οδηγούς γεμάτες ευγένεια να προσφέρουν γλυκά και αλμυρά κεράσματα, μαζί με τους Προσκόπους και τον ίδιο ευγενικό τρόπου να κρεμούν χυμούς και αναψυκτικά, τότε όλοι συνειδητοποίησαν για πολλοστή φορά πόσο σπουδαίο και ωφέλιμο έργο προσφέρει ο Προσκοπισμός στις νέες γενιές.

Ας μη λησμονούμε την συγκινητική  παρουσία των παιδιών του Εθελοντισμού, σε όλες τις εθνικές, θρησκευτικές και σχολικές εορτές που τελούνται στην Παροικία, πόσο απαραίτητη ήταν, είναι και συνεχίσει να είναι η θέση τους μέσα στα πολιτισμικά δρώμενα της αλεξανδρινής αιγυπτιώτικης ζωής!

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, εύχεται για τη νέα  προσκοπική χρονιά, να έχουν όλα τα παιδιά και οι επικεφαλής τους, υγεία, δύναμη και πλούσιες δραστηριότητες!  

(ekalexandria.org)