Η Επέτειος των 90 Χρόνων του ΣΑΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ήταν όλοι τους εκεί! Στο Ίδρυμα Ευγενίδου, οι εν Ελλάδι Αιγυπτιώτες άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, ωσάν τους κρίκους μιας αλυσίδας, συνομολογούσαν με την στάση τους την αγάπη που τρέφουν για τις δυο τους πατρίδες. Την Αίγυπτο και την Ελλάδα, την Ελλάδα και την Αίγυπτο!

Αιτία ο εορτασμός των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ώρα 11η  πρωινή,   με τα πρόσωπα όλων να λάμπουν απο τη συγκίνηση καθώς συναντιόντουσαν φίλοι που είχαν ζήσει μέχρι το μεδούλι τους τον Αιγυπτιωτισμό στις Παροικίες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου.

Τον Μακαριώτατο, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄ τον υποδέχθηκε θερμά ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης. Με την ίδια θέρμη άνοιξε την αγκαλιά του να υποδεχθεί τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Αιγυπτιώτικης καταγωγής, κ. Νότη Μηταράκη, τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη,  τον φιλέλληνα Πρέσβυ της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Διονύσιο Μαντζαβίνο, τον Κοινοτικό Επίτροπο και πρώην Πρόεδρο της  Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιόκα, τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Στέφανο Ταμβάκη,  την Μεγάλη Ευεργέτιδα των Γραμμάτων και Πρέσβειρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, συνοδευόμενη απ΄ τον καταξιωμένο στιχουργό με την πολύχρονη διαδρομή στο Ίδρυμα Πολιτισμού Καΐρου κ. Χρήστο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκάττ και πολλούς άλλους φίλους και μέλη του  Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Την όλη εκδήλωση είχε αναλάβει απ’ την τιμητική θέση του συντονιστή, ο νομικός και Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Βασίλειος Ζουές.

Ο αγαπητός Πρόεδρος – επί χρόνια του ΣΑΕ – όλων των Αιγυπτιωτών  κ. Κώστας Μιχαηλίδης με την εναρκτήρια ομιλία του άνοιξε την εκδήλωση του Συνδέσμου.

Ανεφέρθη σε πολλά, μεταξύ αυτών, στα δύσκολα τελευταία χρόνια της οικονομικής κατάστασης που δημιούργησε πολλά προβλήματα με αποκορύφωμα την πανδημία. Τόνισε ότι παρ όλα αυτά ο ΣΑΕ έμεινε δυνατός και κατόρθωσε να βγάζει τις υποχρεώσεις του με την στήριξη των μελών και φίλων του.

Μίλησε για την δύναμη του ΣΑΕ και πως είναι  ο Σύνδεσμος που ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μια  γέφυρα μεταξύ των δυο πατρίδων. Ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους και τόνισε πως τα 90 χρόνια του ΣΑΕ, είναι μια σημαντική επέτειος όχι ενός σωματείου  σφραγίδα, αλλά ενός ουσιαστικού Συνδέσμου που στηρίζει τον πολιτισμό και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά οι εξής χαιρετισμοί:

O Μακαριώτατος, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β,΄ ανεφέρθη στην σπουδαία προσφορά του ΣΑΕ και στον Πρόεδρό του επί χρόνια, κ. Μιχαηλίδη, και μίλησε με όμορφα λόγια για τους Προέδρους των δυο Κοινοτήτων Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη και Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, τους οποίους αποκάλεσε πνευματικά παιδιά του. Κυρίως όμως ζήτησε απ΄ όλους να γεμίσουν την καρδιά τους, με αγάπη, ελπίδα και ειρήνη. Τον συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εξοχότατου Πρέσβυ της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, ο οποίος μίλησε ιδιαίτερα τιμητικά για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, ανεφέρθη στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδος και Αιγύπτου και ζήτησε απ όσους έχουν γεννηθεί στην Αίγυπτο να γνωρίζουν ότι η Πρεσβεία της Αιγύπτου  στην Αθήνα, είναι πάντα ανοιχτή γι αυτούς και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Ευχαρίστησε τον ΣΑΕ και εξέφρασε την ευγενή επιθυμία του να καλείται πάντοτε στις εκδηλώσεις του. Μάλιστα χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους με την αιγυπτιακή καλημέρα «σαμπάχ ελ χερ» και μετά στην ελληνική, προσδιορίζοντας τιμητικά τις δυο πατρίδες των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. 

Τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, που και αυτός με τη σειρά του ανεφέρθη στον σημαντικό ρόλο του ΣΑΕ και τη σύνδεσή του με όλες τις παροικίες των Αιγυπτιωτών, ενώ επανέλαβε μια φράση που και στο παρελθόν έχει ξαναπεί, ότι μπορεί σήμερα να έχουν μείνει λίγοι οι Αιγυπτιώτες πληθυσμιακά, αλλά το σπουδαίο έργο των δυο παροικιών τους, δείχνει σαν να είναι πολλοί. 

Υπενθύμισε τις πολύ καλές σχέσεις του ΣΑΕ με το Πατριαρχείο και τις δυο Κοινότητες, καθώς το γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά και εξήρε το έργο του κ. Μιχαηλίδη ενθυμούμενος μάλιστα ότι σε ένα ταξίδι του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, τον ξενάγησε στο Μουσείο και του έδειξε με υπομονή τα πάντα. Μια ξενάγηση που θα τη θυμάται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Επίσης υπενθύμισε τον σημαντικό ρόλο του ΣΑΕ στον επαναπατρισμό τον Αιγυπτιωτών το 1950 και τη συμβολή του στον πολιτισμό και τον Ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, μεταξύ πολλών άλλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό που στηρίζει ο ΣΑΕ, ενώ συνάμα τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 60.000 – 70.000 Αιγυπτιώτες καθώς εδώ χτυπά η καρδιά του Αιγυπτιωτισμού. Παράλληλα έκανε και μια ωραία σύνδεση, αναφέροντας τις δυο Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, ως τους πυλώνες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού με κορυφή τον Σύνδεσμο, γιατί σύνδεσμοι και Σωματεία χωρίς κόσμο δεν είναι ισχυρά.

Έχουμε όμως αρχές ισχυρές ανέφερε, το δε κέντρο βάρους είναι η Αττική και το τρίγωνο αυτό είναι πολύ ζωντανό και δυνατό. Τόνισε ακόμα πως θα πρέπει επειδή τα πράγματα αλλάζουν, να προετοιμαστούμε όλοι μαζί για το μέλλον, καθώς  οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε για πολλές ακόμα δεκαετίες.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: Είθισται στις επίσημες ομιλίες μου να έχω τις σκέψεις μου καταγεγραμμένες. Όμως σήμερα θεωρώ ότι μιλώ στην οικογένειά μου, στους φίλους μου, στους συμπατριώτες μου και θεώρησα ότι δεν χρειάζεται να μιλήσω επίσημα και με πρωτόκολλα, γιατί απευθύνομαι στους δικούς μου ανθρώπους. Τόνισε ακόμη με συγκίνηση: «Αγαπητοί συμπατριώτες, εμείς έχουμε κάτι ιδιαίτερο, κάτι διαφορετικό είμαστε Έλληνες αλλά έχουμε δυο πατρίδες, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.  Και τις αναφέρω με αυτή τη σειρά, την Αίγυπτο πρώτα, γιατί αυτή είναι η πρώτη μας πατρίδα.

Εμείς στην Αίγυπτο, οι δυο κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας  – Αλεξανδρείας και Καΐρου, κρατάμε δυναμικά δίχως να κοιτάμε τους αριθμούς. Γιατί οι αριθμοί είναι εναντίον μας και αυτό δεν μας απασχολεί όσον αφορά στον σκοπό και το στόχο που είμαστε επικεντρωμένοι. Έχουμε όραμα μέσα μας και επιθυμούμε να  το υλοποιήσουμε για να συνεχίσουμε δυναμικά, έτσι  ώστε να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για το μέλλον.

Το 2023 είναι ένα χρόνος ορόσημο όχι μόνο για σας και τα 90 χρόνια του ΣΑΕ, αλλά και για την δική μας Κοινότητα, καθώς φέτος κλείνουμε 180 χρόνια ιστορίας. Είναι σημαντικό λοιπόν το γεγονός, ότι οι βάσεις μπήκαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, ενώ σήμερα έχουμε τη χαρά να γιορτάζουμε τα 90 χρόνια του Συνδέσμου μας κι  ευχόμαστε να τα χιλιάσουμε όλοι μαζί. Ζηλεύω τους αριθμούς που είπε ο Πρόεδρος, ότι είσαστε 60.000 Αιγυπτιώτες. Κρατήστε τους πάντα δίπλα σας, τους χρειαζόμαστε  καθώς αυτοί είναι το μέλλον. Και χωρίς αυτούς δεν θα υπάρχει Αιγυπτιώτης Ελληνισμός.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Βαφειάδης, προσέφερε αναμνηστική πλακέτα με τα 180 χρόνια της ΕΚΑ προς τον κ. Μιχαηλίδη, ως ενθύμιο των Επετείων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Συγκινητικός υπήρξε ο χαιρετισμός από καρδιάς, της κας. Κρυστάλως Τρίμη, πρώην Προέδρου του ΣΑΕ,  η οποία ευαισθητοποίησε όλους με τον λόγο της, τις μνήμες της και τις μνημονεύσεις των σπουδαίων Αιγυπτιωτών. Καταχειροκροτήθηκε απ΄ όλους ενώ ιδιαιτέρως τη συνεχάρη ο Εξοχότατος Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα, κ. Όμαρ Άμερ Γιούσεφ.

Μαζί στο πάνελ με τον συντονιστή που κράτησε άψογα τον συντονισμό, κ. Βασίλη Ζουέ, παρευρίσκονταν: ο κ. Πάνος Κατέρης ο οποίος εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ του ΣΑΕ το 2019 και είναι Συνέφορος της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Διοργανώνει και συμμετέχει σε αρκετά πολιτιστικά δρώμενα στο Σύνδεσμο, η δε ομιλία του ήταν για το ιστορικό του ΣΑΕ από το 1933 έως το 2018.

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΣΑΕ το 2017 είναι Έφορος χορωδίας και μαθημάτων. Η ομιλία του αφορούσε στη χρονική περίοδο 2018 έως και τον Μάρτιο του 2020.

Η κα. Μαρία Μιχαηλίδου η οποία εκλέχθηκε το 2017, είναι Έφορος της Επιτροπής Νέας Γενιάς και Συνέφορος στην Επιτροπή Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς. Αναφέρθηκε από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Μιχάλης Κανταρτζόγλου, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΣΑΕ το 2023, είναι Ταμίας και Συνέφορος στην Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και μίλησε για το παρόν και το μέλλον.

Βραβεύτηκαν από τον ΣΑΕ οι εξής: Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο κος Οmar Amer Youssef  Εξοχότατος πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο κος. Ιωάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο κος Φίλιππος  Κοσσένας, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κος Χρήστος Καβαλής Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ο κος Ανδρέας Βαφειάδης Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η κα. Κρυστάλλω Τρίμη τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κ ος Γεώργιος Σφέτσιος Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών και ο κος Τάκης Σφακιανόπουλος μέλος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με σκηνές από τις πλέον σπουδαίες δραστηριότητες του Συνδέσμου, ενώ στη συνέχεια προσεφέρθη γεύμα με  πλούσιο μπουφέ το οποίο απήλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι τιμώντας τα 90 Χρόνια του ΣΑΕ.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εύχεται στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, αενάως να δραστηριοποιείται στηρίζοντας τον απανταχού Αιγυπτιωτισμό και τον Ελληνισμό γενικότερα!

(ekalexandria.org)