Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέα Βαφειάδη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Χαμογελαστός, προσηνής, με ιδιαίτερες γνώσεις για την παροικία που εκπροσωπεί και την ιστορία της, έχει πολλά να μας πει. Ζει στην Αλεξάνδρεια, σπούδασε Μηχανολόγος μηχανικός στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο της τυπογραφίας και έχει θητεύσει στο παρελθόν ως Αντιπρόεδρος Α΄ στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και Αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Επιστημόνων Πτολεμαίος Α΄. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και με αφορμή την εκλογή του, συζητήσαμε στην Αθήνα, όπου πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών, υπουργείων και αιγυπτιακών συλλόγων, για το μέλλον και την τύχη της αλεξανδρινής παροικίας.

Κύριε Βαφειάδη αναλάβατε πρόσφατα τις τύχες της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Τι ευελπιστείτε να επιτύχετε;

Βασικός μου στόχος, σκοπός και προσανατολισμός, είναι να κατορθώσω να δώσω προοπτική στην Ελληνική Κοινότητα, έτσι ώστε το χαμηλό πληθυσμιακά μέγεθος των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, να μην αποδυναμώσει ψυχολογικά την παροικία μας. Η ιστορία των Αιγυπτιωτών είναι σπουδαία και η παρουσία του Ελληνισμού διαχρονική. Αλίμονο αν παραδώσουμε τα «όπλα» σε μια εποχή κατά την οποία η ελληνική διασπορά σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζει προβλήματα.

Θέλουμε να συνεχιστούν τα ήθη μας, οι παραδόσεις μας, οι μύθοι που μας έπλασαν και οι ιστορίες που μας μεγάλωσαν. Δίχως ελπίδα δεν οδηγείται ο άνθρωπος πουθενά. Αυτή την ελπίδα επιθυμώ να απλώσω στις καρδιές, τις ψυχές και τη σκέψη, των συμπαροίκων μου και όχι μόνο. Μπορεί να έχουμε μείνει λίγοι στην παροικία μας, αλλά σεβόμαστε το παρελθόν μας και γι΄ αυτό απαιτείται να έχουμε παρόν και μέλλον. Επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή απ΄ το να δώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους νεοεκλεγέντες κοινοτικούς επιτρόπους, αυτό τον αγώνα.

Κάποτε στην Αλεξάνδρεια ζούσαν χιλιάδες Έλληνες. Πως θα φέρετε αποτελέσματα με τους ελάχιστους εναπομείναντες;

Ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη τάση προβολής της Αλεξάνδρειας του Ελληνισμού από τηλεοπτικές εκπομπές, εκδόσεις βιβλίων, ντοκιμαντέρ, αλλά και διοργανώσεις ημερίδων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων με κύριο θέμα: «Η Ελληνική Παροικία της Αλεξάνδρειας». Πιστεύω ότι σ αυτό βοηθούν πολύ και οι άριστες σχέσεις που έχουν οι δυο μας πατρίδες, Ελλάδα και Αίγυπτος. Το ζήτημα δεν είναι πόσοι μείναμε αλλά τι διατηρούμε. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι μια νησίδα της ορθοδοξίας που εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει να υπάρχει και να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών σε μόνιμη βάση. Το ιστορικό μας Τετράγωνο όπου εκεί βρίσκονται επί δεκαετίες τα σχολεία μας και τα γραφεία μας, καθιστούν τον χώρο αυτό ως τη δεύτερη νησίδα του ελληνικού πολιτισμού. Το ζήτημα είναι να οδηγηθούμε σε κατευθύνσεις που θα παρέχουν ωφελιμότητα και θα προασπίζουν τα συμφέροντα της μικρής μας κοινωνίας.

Πως εκλαμβάνετε το γεγονός, ότι έχετε την πολυτέλεια να ανήκετε σε δύο πατρίδες;

Καταρχήν είναι ευλογία Θεού. Γιατί αν αναλογισθούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που δεν έχουν που να στήσουν τη ζωή τους, το να είσαι πολίτης δύο χωρών που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι αφενός μεν τιμητικό αφετέρου δε συγκινητικό! Άλλωστε ο ρόλος μας ως Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Αποτελούμε τον ενδιάμεσο κρίκο που ενώνει την αλυσίδα μεταξύ των δύο λαών μας. Η προσπάθειά μας είναι να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την επικοινωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δημιουργώντας με τη στάση μας και τις πράξεις μας, την γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των σπουδαίων εθνών μας. Η ύπαρξή μας ως Κοινότητα, είναι αναγκαία γιατί φροντίζουμε να ενώνουμε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την επιπλέον σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Αιγυπτίους. Και αυτό το γνωρίζουν άπαντες και μας τιμά ιδιαίτερα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό από επιχειρηματίες, που θα μπορούσαν να αναδείξουν την περιουσιακή κληρονομιά, που σας άφησαν οι ιστορικοί ευεργέτες;

Όποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον που θα προκύψει, εμείς εκείνο που θα φροντίσουμε είναι να παραμείνει το ελληνικό στοιχείο καθότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα ανήκει στην Κοινότητά μας. Σε καμία περίπτωση δεν προσβλέπει κανείς σε ξεπούλημα, αλλά σε αναβάθμιση και διατήρηση των ευεργετημάτων με τα οποία οι παλαιότερες γενιές τίμησαν τις νεότερες με την μέγιστη προσφορά τους.

Τι αντιπροσωπεύει για σας η διαχρονική, «ιστορική συγγένεια», μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου;

Μα είναι αυτονόητο ότι έχουν χαραχτεί μέσα μου, όπως και σε όλους τους Αιγυπτιώτες, ως δύο πατρίδες με έντονο ιστορικό παρελθόν. Στην Αίγυπτο γεννηθήκαμε αλλά έχουμε ελληνική καταγωγή, παιδεία, και ανατροφή. Αγαπάμε και τις δυο μας πατρίδες και θα ήταν ανόητο να πεις σε κάποιον άνθρωπο να επιλέξει… ποιο απ΄ τα δυο του μάτια αγαπά περισσότερο.

Οι Αιγύπτιοι ειδικά στην Αλεξάνδρεια πως αισθάνονται για τους Έλληνες;

Πολύ καλύτερα απ΄ ότι οι Έλληνες της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι νιώθουν πως σ αυτή την πόλη υπήρξε ελληνισμός απ΄ την εποχή που την έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος. Μας αγαπούν και τους αγαπούμε. Αρκεί να αναφέρεις τη λέξη «γιουνάνι» που σημαίνει Έλληνας και τα αισθήματά τους εξωτερικεύονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Άλλωστε συνυπάρχουμε αρμονικά αιώνες τώρα!

Μπορείτε να αναφέρετε τι ακριβώς εμπεριέχει το επονομαζόμενο Ελληνικό Τετράγωνο της Κοινότητάς σας, στην Αλεξάνδρεια;

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, στο Ελληνικό Τετράγωνο της περιοχής Σάτμπυ, απέχει σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την ιστορική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας.

Τα πρότυπα σχολεία της, λειτουργούν και προσφέρουν υπηρεσίες, πάντα υπό την εκπαιδευτική καθοδήγηση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Το Νηπιαγωγείο παρέχει τις φροντίδες του στους εκκολαπτόμενους μαθητές και ενισχύει την κοινωνικοποίησή τους. Το Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο Δημοτικό αναλαμβάνει την εκμάθηση της γλώσσας και την πρώτη επαφή των παιδιών με την γνώση, ενώ το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο διαμορφώνει συνειδήσεις και φροντίζει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών.

Πλην της γνώσης παρέχουν άλλες υπηρεσίες;

Και τα τρία ανωτέρω σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας, δραστηριοποιούνται σε εκδηλώσεις, θεατρικών, μουσικών και άλλων μορφών τέχνης, παρελαύνουν σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές ενώ παράλληλα όλοι οι μαθητές, συμμετέχουν στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης εντός του Ελληνικού Τετραγώνου λειτουργεί το Προσκοπείο, μπολιάζοντας τα νέα παιδιά και τους εφήβους, με τις αξίες του εθελοντισμού και την συμμετοχή τους στα κοινά της Παροικίας. Οι Πρόσκοποι, τα Λυκόπουλα και οι Οδηγοί, παρευρίσκονται παντού και πάντα, σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν στην Ομογένεια, είτε θρησκευτικές είτε εθνικές εορτές. Ακόμα εντός των χώρων μας, υπάρχει η Αίθουσα «Ιουλίας Σαλβάγου», η οποία λειτουργεί ως θέατρο, ως χώρος συναυλιακός, κινηματογραφικός ή συνεδριακός, όπως και για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαιτείται σύναξη πολλών καθημένων ατόμων.

Συνεπώς είσθε ένας οργανισμός που διαθέτετε σχεδόν τα πάντα σε σχέση με τον πολιτισμό…

Βεβαίως. Αναφορά ειδική αξίζουν τα κτήρια της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, τα οποία διαθέτουν αίθουσες ψηλοτάβανες που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως χώροι γραφείων, επιπλέον σχολικών τάξεων, εργαστηρίων, ινστιτούτων, μουσείων και πάσης φύσεως πολιτισμικών ή επιστημονικών ιδρυμάτων. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Τετράγωνο περιλαμβάνει, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου με κερκίδες, θεμελιωμένο γήπεδο τένις, χώρο πινγκ – πονγκ, αθλητική αίθουσα αποδυτηρίων, συσκέψεων και άλλους κοινόχρηστους χώρους καθώς και Εντευκτήριο ιδιαίτερης επιτυχημένης λειτουργίας.

Διαβάζουμε για την ύπαρξη Γηροκομείου στους χώρους σας…

Ακριβώς! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Γηροκομείο «ΜΑΝΝΑ» το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της Αιγύπτου, με όλα τα κομφόρ που απαιτούνται καθώς και ιατρείο με νοσηλευτικό προσωπικό. Οι τρόφιμοι του «ΜΑΝΝΑ» απολαμβάνουν κάθε απαιτητή φροντίδα, έτσι ώστε η παραμονή τους να τυγχάνει των καλύτερων συνθηκών, από πλευρά διατροφής, νοσηλείας και γενικότερης περίθαλψης. Παράλληλα δίπλα από το Γηροκομείο υπάρχει μαγειρείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την διατροφή των τροφίμων αλλά και όποιων επιθυμούν. Και βέβαια να αναφέρουμε τους σύγχρονους ξενώνες μας, εντός του Ελληνικού Τετραγώνου που ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και παρέχουν υπηρεσίες εξαιρετικές στους ενοικιαστές με όλες τις ξενοδοχειακές ανέσεις. Επί πλέον, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας έχει στην ιδιοκτησία της τέσσερις Ιερούς Ναούς εντός της Αλεξανδρινής Πόλεως τους οποίους συντηρεί και ελέγχει ως αρμόδιος οργανισμός.

Τότε το έργο σας κύριε Πρόεδρε μόνο εύκολο δεν θα είναι;

Αναντίρρητα θα είναι δύσκολο. Γι αυτό ανέλαβα διότι με ενδιαφέρει να βοηθήσω σ αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων ενωμένοι και αποφασισμένοι να επιτύχουμε, για το καλό όλων μας. Το στοίχημα είναι η επιβίωση της παροικίας μας και αυτό θα το καταφέρουμε γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, την ιστορία μας και το χώμα που πατούμε.

(ekalexandria.org)