Διεθνές συνέδριο για τη συμβολή της Σχολής Χάλκης στις διορθόδοξες σχέσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές και Διορθόδοξο Επιστημονικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, ευχαίς και ευλογίαις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ημών κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της εν λόγω ημερίδας υπό τον τίτλο «Η συμβολή των Χαλκιτών καθηγητών και αποφοίτων εις τας διορθόδοξους σχέσεις: Θεολογικές Σχολές της Χάλκης, επιτελικόν διεργαστήριον του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη Διοργάνωση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923 στην Κωνσταντινούπολη και είναι αφιερωμένο στη συμβολή της Σχολής στο πεδίο των Διορθοδόξων Σχέσεων, θα μετάσχουν ως εισηγητές Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδος και της Ευρώπης, απόφοιτοι της Σχολής και λοιπές προσωπικότητες διεθνούς κύρους, ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδείξει την προσφορά της Χαλκίτιδος Σχολής στην προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Πανορθοδόξου Ενότητος, μέσω των Καθηγητών, αλλά και των αποφοίτων της, γνησίων φορέων του «πνεύματος της Χάλκης», πνεύματος ενότητος, ειρήνης, διαλόγου και καταλλαγής.

Οργανωτική Επιτροπή: Μητροπολίτης Μύρων Δρ. Χρυσόστομος Καλαϊτζής, Μελέτιος Στεφανάτος, Ειρήνη Βανταράκη-AVADAR Transatlantic, Θεόδωρος Τζανάτος, Δημήτριος Αγόρης.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πως η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είναι η Σχολή της Πίστεως και του Γένους της οποίας την ιερή και πλατιά αποστολή διέκοψαν οι Τούρκοι το 1971 με την ψήφιση νόμου ο οποίος απαγορεύει την λειτουργία ανωτέρων ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Κι από τότε πέρασαν κι όλας 52 χρόνια κι η Σχολή παραμένει κλειστή παρόλα τα πολλά διαβήματα, υποσχέσεις και εξαγγελίες ακόμα και από Αμερικανούς Προέδρους.

Η Σχολή της Χάλκης βρίσκεται σ’ έναν επιβλητικό λόφο, που ονομάζεται λόφος της Ελπίδας, στη νήσο Χάλκη, ένα νησί από τα Πριγκηπόννησα. Απέχει μία περίπου ώρα με πλοίο από την ακτή της Πόλης. Στον τόπο των εγκαταστάσεων της Σχολής βρίσκεται η Μονή της Αγίας Τριάδος, που ιδρύθηκε κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων, χωρίς να έχουμε πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο. Η ανίδρυση και ανασύσταση της Μονής συνδέεται με τους Οικουμενικούς Πατριάρχες Μέγα Φώτιο, Μητροφάνη Γ και Γερμανό Δ. Ο τελευταίος, ο Γερμανός Δ (1842-1845) επισκέφθηκε τη Μονή το 1842, είδε κατεστραμμένες και ερειπωμένες τις εγκαταστάσεις της και αφού έλαβε τη σχετική άδεια από τις τουρκικές αρχές προχώρησε σε ανίδρυση και ανοικοδόμησή της. Την 1η Οκτωβρίου του 1844 με ειδική τελετή επανήρχισε η λειτουργία της Ιεράς Μονής και ταυτόχρονα έγινε η έναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάστηκε αρχικά η Μονή ήταν ξύλινο. Περιλάμβανε χώρους για τη στέγαση των καθηγητών και των σπουδαστών, αίθουσες διδασκαλίας, νοσοκομείο, διευθυντήριο και το πατριαρχικό διαμέρισμα. Σε παρακείμενη λιθόκτιστη διώροφη οικοδομή στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Ο σεισμός όμως της 28ης Ιουνίου 1894 μετέτρεψε σε ερείπια τις εγκαταστάσεις, εκτός του ναού, και ανέστειλε τη λειτουργία του.

Η σημερινή μορφή της Ιεράς Μονής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης οφείλεται στην προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Παύλου Σκυλίτση Στεφάνοβικ που ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη την οικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων σε σχήμα Π.

(www.ekirikas.com)