Οικονομική Ολυμπιάδα 2021-2022

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών συνεργάζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά για τη διεξαγωγή της Οικονομικής Ολυμπιάδας, ενός διεθνούς διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων για μαθητές και μαθήτριες λυκείου, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στόχος της Οικονομικής Ολυμπιάδας είναι η προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους νέους και τις νέες.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το τσεχικό Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού, ενώ από πέρυσι με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, μπορούν να συμμετέχουν και τα ομογενειακά σχολεία όλου του κόσμου.

Η εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της νεολαίας στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό, και την προετοιμασία για αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά στις δημόσιες υποθέσεις.

Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα Ομογενειακής Παιδείας τονίζει: «Χτίζοντας πάνω στην εξαιρετική συνεργασία της διοργάνωσης της Οικονομικής Ολυμπιάδας το 2021, προσκαλούμε τους μαθητές των ομογενειακών σχολείων του εξωτερικού  να συμμετέχουν δυναμικά στην Οικονομική Ολυμπιάδα, έναν εξαιρετικό διαγωνισμό γνώσεων περί του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του Οικουμενικού Ελληνισμού. Αυτή η συνδιοργάνωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επιδιώξεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία λειτουργεί θεσμικά υπέρ της σύνδεσης όλων των ελληνικών σχολείων, εντός και εκτός Ελλάδας, σε κοινές δράσεις». 

O κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και μέλος της Επιστημονικής επιτροπής της Οικονομικής Ολυμπιάδας δήλωσε για το εγχείρημα: “Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι τόσο για την επιτυχία που είχε η Οικονομική Ολυμπιάδα την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της όσο και για την ανανέωση του θεσμού τη φετινή χρονιά. Ο διαγωνισμός έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από καθηγητές, μαθητές και γονείς, και ελπίζουμε η δυναμική αυτή να συνεχίσει και αυτή τη χρονιά, με στόχο μία περισσότερο οικονομικά εγγράμματη νεολαία που νιώθει αυτοπεποίθηση στη διαχείριση των προσωπικών της οικονομικών όσο και κατανοεί τις αρχές της επιχειρηματικότητας”.

Η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τουΙνστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο διαγωνισμός αποτελείται από τέσσερα σκέλη:

Σχολικός γύρος: Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας και διεξάγεται διαδικτυακά.

Περιφερειακός γύρος: Συντονίζεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην εκάστοτε περιοχή.

Τελικός: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ. Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Διεθνής τελικός: Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Χρονικό όριο υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού διαγωνισμού.

Μάθετε περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας.

(Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας)