Ομόφωνα εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας – Νέο δυνατό ξεκίνημα για την ΕΚΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ιστορική χαρακτηρίζεται η 17η Δεκεμβρίου 2021 για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, καθώς η ολομέλεια της Γενικής της Συνέλευσης ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ το νέο καταστατικό που προτάθηκε από την Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Σιόκα.

Ήταν η στιγμή που έδειξε ότι η ΕΚΑ, ενωμένη και δυνατή, και από έδρας αλλά και από την πλευρά των μελών της που τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες της Συνέλευσης, μπορεί πλέον να ατενίζει ακόμη πιο αισιόδοξα το μέλλον της, παρά τις όποιες προκλήσεις των καιρών.

«Το στοιχείο που έκανε την Κοινότητά μας να αναπτυχθεί, να κραταιωθεί και τελικά να μακροημερεύσει είναι η προσαρμοστικότητα που επέδειξε σε κάθε πρόκληση που αντιμετώπισε. Η ενεργή συμμετοχή όλων μας στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, αυτής της  τροποποίησης του καταστατικού είναι απολύτως απαραίτητη και θεμιτή», τόνισε στην αρχή του λόγου του ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιόκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Σιόκας ζήτησε από το σώμα να τοποθετηθεί επί των άρθρων του καταστατικού αλλά και επί της αρχής, δεν υπήρξε ούτε μία διαφωνία από τα παριστάμενα μέλη, τα οποία επικρότησαν με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές της Κοινοτικής Επιτροπής, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νίκου Γαριλίδη, του Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου καθώς και των παροικιακών αρχών.

Τα χειροκροτήματα που ακολούθησαν ήταν η καθαρή επιβράβευση για το τεράστιο έργο που είχε προηγηθεί και τελικά απέδειξε ότι ακόμη και μέσα από γόνιμες διαφωνίες μπορεί να υπάρξει ένα σημαντικό και ξεκάθαρο αποτέλεσμα για το καλό της παροικίας και για το μέλλον των Αιγυπτιωτών που έχουν επιλέξει να κρατούν «Θερμοπύλες» στην όμορφη μεσογειακή πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ τόνισε ότι «η Κοινότητά μας είναι ένας ζωντανός και δυναμικός οργανισμός. Η δύναμή μας είναι τα μέλη μας, το ανθρώπινο δυναμικό της Αλεξανδρινής παροικίας μας, των συμπαροίκων μας που συνέδεσαν την φυσική τους παρουσία με την ιστορική διαδρομή και πορεία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, μιας πορείας που δεν έχει αναφορές μόνο στο παρελθόν, αλλά που παλεύει σήμερα και μάχεται σε ενεστώτα χρόνο, εδώ και τώρα με το βλέμμα στο μέλλον».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Αυτονόητα ανάμεσα στους συμπαροίκους υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, κατατίθενται προβληματισμοί, πραγματοποιούνται ζυμώσεις, διατυπώνονται προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν. Αλλά και μεταξύ των μελών της Κ.Ε. υφίστανται συζητήσεις και καταγράφονται τοποθετήσεις αναφορικά με το εύρος των αλλαγών που καλούμαστε να τολμήσουμε κατά την τροποποίηση του καταστατικού μας. Στον δημόσιο διάλογο ανταλλάσσονται επιχειρήματα υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης προκαλώντας γόνιμο προβληματισμό για το πώς πρέπει να χαράξουμε την πορεία της Κοινότητάς προς το μέλλον».

Και στο πνεύμα αυτό της ομόνοιας και της συνεργασίας Προεδρείου – μελών, θα ήταν άδικο να παραλείψουμε να αναφέρουμε την εξαιρετική συνολική παρέμβαση του πρώην Αντιπροέδρου της ΕΚΑ κ. Σταμάτη Τσαμαδού, ο οποίος προσέφερε σημαντικές ιδέες για την καλύτερη διατύπωση του νέου καταστατικού της Κοινότητας, που ήδη αποτελεί μία μεγάλη κατάκτηση του κυρίαρχου σώματος της Κοινότητας και άμεσα πρόκειται να οδηγηθεί για την τελική του έγκριση από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΑ είχε μεριμνήσει να διανείμει την πρότασή της μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της Συνέλευσης, ενώ όλα τα παριστάμενα μέλη προμηθεύτηκαν και επί τόπου το ελαφρά διαμορφωμένο καταστατικό σε φυλλάδιο, κατά τις εργασίες της Συνέλευσης, όπου όλοι συμβουλεύονταν για να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να βελτιωθούν όλα τα άρθρα του, με διορθωτικές προτάσεις που διατύπωσε εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιόκας.

Εξαιρετικά σημαντική στην τελική παρουσίαση του καταστατικού ήταν η συμβολή και των τριών πρεσβυτέρων μελών της ΕΚΑ, των «Σοφών» της παροικίας, όπως δίκαια χαρακτηρίστηκαν από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη, των κ.κ. Χαράλαμπου Κατσιμπρή, Βύρωνα Βαφειάδη και Μιχάλη Αρσλανίδη, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιόκας «για την αμέριστη και καταλυτική συνεισφορά τους στην εύρεση κοινής αποδεκτής λύσης στο προσχέδιο του νέου καταστατικού».

Βέβαια, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με την έγκριση του νέου καταστατικού, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιόκας δεσμεύτηκε ενώπιον όλης της Γενικής Συνέλευσης να ανοίξει σύντομα ένας νέος διάλογος με τη στήριξη όλων των μελών της ΕΚΑ για να βελτιωθεί έτι περαιτέρω το καταστατικό και να καλύψει τις απαιτήσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών της Κοινότητας, προχωρώντας αυτόν τον γόνιμο διάλογο που ξεκίνησε ήδη και να καταστεί δυνατό να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν και νέες προτάσεις που να ενσωματωθούν σε αυτό, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πρεσβυγενούς οργανισμού που συμπληρώνει φέτος 178 χρόνια ζωής.  

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση και δέσμευση στην ίδια κατεύθυνση των συναδέλφων μου στην Κοινοτική Επιτροπή να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια προγραμματισμένη και ανοιχτή συζήτηση με όλα τα μέλη της κοινότητας μας, χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό, για να συζητηθούν σε βάθος θέματα που άπτονται με την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις  όπου και εφόσον κριθούν αναγκαίες και να παρθούν καίριες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ιστορικής μας κοινότητας», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιόκας.

Στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Β΄ Αντιπρόεδρος κα Μαίρη Παυλίδου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κάβουρας, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής, ο πρώην Πρόεδρος και Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο πρώην Γενικός Γραμματέας και Κοινοτικός Επίτροπος κ. Μιχάλης Καρυδιάς.

Πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι των παροικιακών σωματείων, και μεταξύ αυτών η Πρόεδρος της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κα Μάρω Φορμόζη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του “Πτολεμαίου” κα Λιλίκα Θλιβίτου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρωνας Βαφειάδης και άλλοι επίσημοι.

(ekalexandria.org)