Γ. Κώτσηρας: Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας βασικός άξονας του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη σημασία της ελληνικής γλώσσας για τη διατήρηση της σύνδεσης του μητροπολιτικού κέντρου με τον απανταχού Ελληνισμό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Update» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤNEWS» και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Ειδικότερα, κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στην επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com στα γαλλικά και γερμανικά και πρόσθεσε ότι στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η ψηφιακή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, δεδομένου του ρόλου της γλώσσας ως μέσου εξωστρέφειας και διάχυσης του πολιτισμού μας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, προγραμματίζεται, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων για την ελληνική γλώσσα στις Πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η προώθηση της ελληνομάθειας και του ελληνικού πολιτισμού εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε ο κ. Κώτσηρας, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε έναν συνολικό, οργανωμένο οδικό χάρτη, με ορίζοντα τετραετίας, για την ενδυνάμωση της σχέσης με τους Απόδημους Έλληνες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μια συντεταγμένη πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε ο Υφυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολική ψήφος, είπε, και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές και να ικανοποιήσουν έτσι ένα «αυτονόητο αίτημα» του Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε αφενός στο στρατηγικό βάθος της σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και αφετέρου στον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα χάρη στην αξιόπιστη και πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική.

(www.panhellenicpost.com)