Βραδιά ποίησης και Κοπή της Πίτας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ποίηση ξεκίνησε ο Φλεβάρης την πρώτη του μέρα στο Κάιρο, σε μια λαμπερή εκδήλωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, το οποίο έκοψε την Αγιοβασιλόπιτά του για το καλό της νέας του χρονιάς και έδωσε τα διπλώματα της Ελληνομάθειας στους διαπρεπείς σπουδαστές του.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ο ποιητής κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Μνήμες Ξωτικών» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Μέσα σε μια ώρα, στην κατάμεστη αίθουσα του «Πολιτιστικού»  ξεδιπλώθηκε το κουβάρι της δημιουργικής του έμπνευσης, και γίναμε όλοι κοινωνοί του πολύμορφου ποιητικού του σύμπαντος.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ, η οποία αφού καλωσόρισε τους επισήμους και όλους τους παριστάμενους, μίλησε για τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο μέσα από το δικό του βιογραφικό. Μας παρουσίασε βήμα βήμα την πολυσχιδή του καλλιτεχνική υπόσταση και την μακρόχρονη πορεία του στην λογοτεχνία, την ποίηση και την ερευνητική δημοσιογραφία, μέχρι τον τελευταίο του σταθμό στην Αρχισυνταξία του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου», της επίσημης εφημερίδας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Μετά την πρώτη αυτή βιογραφική γνωριμία μας με τον συγγραφέα, η μαθήτρια της Αμπετείου Σχολής κυρία Μόνικα Μορφούλη απήγγειλε την «Μεγαλοκαρδία» και στην συνέχεια την «Εξομολόγηση» τα δύο ποιήματα που ακούσαμε και πραγματικά μαγευτήκαμε με την λυρική απόδοση, την χροιά της φωνής, αλλά και την κρυστάλλινη εκφορά του λόγου της πανέμορφης αυτής μαθήτριας.

«Εγώ διδάσκομαι από εσένα με τον τρόπο με τον οποίο απαγγέλεις. Σήμερα νομίζω ότι η κυρία Μόνικα Μορφούληκέρδισε την βραδιά» ακούσαμε τον συγγραφέα να μας εξομολογείται, αφού άκουσε την νεαρή μαθήτρια.

Για το βιβλίο, αλλά και για την πολύχρονη φιλική του σχέση με τον ποιητή, μας μίλησε στην συνέχεια ο Αρχισυντάκτης του «Νέου Φωτός» κ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας, ο οποίος ερμήνευσε την δυναμική του ποιητικού χρωστήρα του συγγραφέα, μέσα από την ανάλυση των «δομικών υλικών» που χρησιμοποίησε ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος για να μας παρουσιάσει την τελική μορφή των «Ξωτικών» του.

Και όπως μας είπε ο ομιλητής, βασικό στοιχείο της ποίησης του Χαλιακόπουλου είναι η αμφιβολία και η ανασφάλεια που δεν γεννούν και δεν προδικάζουν την ασφάλεια, αλλά την δυναμιτίζουν και οδηγούν στην βέβαιη κατακρήμνιση  τις όποιες «στέρεες» πεποιθήσεις μας.

Αυτή την ανασφάλεια, ως υπέρτατη υπαρξιακή αγωνία του ποιητή, ανέφερε ο κ. Πουλαρίκας, μας προσφέρει με ταπεινότητα, και εσωτερική σύγκρουση ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και σε αυτόν τον κόσμο μας προσκάλεσε μέσα από τις μνήμες των «Ξωτικών» του.

Ο κ. Χαλιακόπουλος πήρε τον λόγο στην συνέχεια, ως τελευταίος ομιλητής και αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τους επισήμους, αλλά και όλους τους παριστάμενους για την τιμητική τους παρουσία, αναφέρθηκε ονομαστικά σε όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση της υπέροχης, όπως είπε βραδιάς. Μας μίλησε για την μακρόχρονη σχέση του με την Αίγυπτο και το αποτύπωμα που άφησε η σπουδαία αυτή χώρα στην συγγραφική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για την ευτυχή συγκυρία του τελευταίου σταθμού της μέχρι τώρα διαδρομής του, ως Αρχισυντάκτη της Αλεξανδρινής εφημερίδας.

Μίλησε επίσης για την πορεία του έργου του μέσα από τις επισκέψεις του στα σχολεία της Ελλάδας, αλλά και για την τρυφερή του ανάμνηση από την επίσκεψη του, τον Μάρτιο του  2022 στα Ελληνικά μας σχολεία σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια που έγιναν, όπως είπε, η αφορμή της βαθύτερης γνωριμίας του με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και της εγκατάστασης του στην Αλεξάνδρεια.

Ο λόγος κατέστη στην συνέχεια ελεύθερος με την αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρίανα ευχαριστεί από καρδιάς τον συγγραφέα και να μοιράζεται την ειλικρινή της συγκίνηση για τα λόγια που ακούστηκαν στην εκδήλωση, αλλά προπάντων για τα ποιήματα που απήγγειλε μαθήτρια Μόνικα Μορφούλη. Μίλησε επίσης για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και την δυναμική του πορεία, ενώ ευχαρίστησε τον επί πολλά χρόνια Διευθυντή του, κύριο Χρίστο Παπαδόπουλο για την ακούραστη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Καΐρου.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους, με τον συγγραφέα να ανοίγει νέους κύκλους συζητήσεων και γόνιμων προβληματισμών με το κοινό.

(ekkairo.org)