Η καρδιά του Μονάχου χτύπησε ποντιακά, στη μεγαλύτερη εκδήλωση της Ευρώπης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ένα sold out που ήταν σχεδόν βέβαιο από την αρχή, και με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρών, ανήμερα των Φώτων ο παλαιότερος ποντιακός σύλλογος στην Ευρώπη έκανε την καρδιά του Μονάχου να χτυπάει στο ρυθμός της λύρας και του νταουλιού.

Έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε που μια παρέα εργατών και φοιτητών δημιούργησε το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, ο οποίος φέτος πραγματοποίησε τον 56ο ετήσιο χορό του – την εκδήλωση, που είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη εκτός ελληνικών συνόρων, μπόρεσαν να την σταματήσουν μόνο τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι στην αίθουσα Paulanerβρέθηκαν πάνω από 2.000 άτομα.

«Φως» στο μέλλον της ποντιακής κοινότητας του Μονάχου έριξαν τα παιδιά που συμμετείχαν στα μικρά χορευτικά, ενώ το χειροκρότημα κέρδισαν όσοι και όσες παρουσίασαν χορούς του Πόντου. Φυσικά, την τελευταία ημέρα του Δωδεκαήμερου δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Μωμόγεροι· το ποντιακό εθιμικό δρώμενο, με τα χορευτικά και τα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία που παραπέμπουν σε θέατρο δρώμενο, ξεσήκωσε το κοινό.

Για το χορό του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου από την Ελλάδα ταξίδεψαν οι: Παναγιώτης ΘεοδωρίδηςΓιάννης ΚουρτίδηςΕιρήνη Σαχταρίδου, Νίκος Μωυσιάδης και Θανάσης Αντωνιάδης.

Μαζί τους ήταν το συγκρότημα Genima Band καθώς και οι καλλιτέχνες του συλλόγου: Άγγελος Θεοδοσιάδης, Αναστάσιος Κουγιουμτζίδης, Παναγιώτης Σαρουσαββίδης και Παύλος Χαρτοματζίδης.

(www.pontosnews.gr)