Την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό στατιστικής της Eurostat κέρδισε ομάδα Ελλήνων μαθητών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής που διοργανώνει η Eurostat κατέκτησε ομάδα του Γυμνασίου Χασιώτη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας τον τίτλο μεταξύ 1.444 σχολείων, 5.208 ομάδων και 19.388 συνομηλίκων τους από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα παίρνει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Eurostat.

Το βραβείο κατέκτησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης Πολύκαρπος – Αρης Καλαϊτζίδης, Δημήτριος Παρούτης και Μαρία-Αναστασία Τρεύλα, η ομάδα των οποίων συμμετείχε για τρίτη φορά στον ετήσιο διαγωνισμό. Πέρσι, είχαν κατακτήσει το δεύτερο βραβείο και φέτος αναδείχθηκαν πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.

«Είχε προηγηθεί η εξαιρετική επίδοσή τους στον εθνικό διαγωνισμό στατιστικής 2023 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, η οποία τους έδωσε το ‘εισιτήριο’ για τη συμμετοχή τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Στο πλαίσιό του, ετοίμασαν δίλεπτο βίντεο σχετικά με την… ευημερία. Σε αυτό παρουσιάζεται η ζωή του ‘Γιάννη’, ενός νεαρού που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ελλάδα του 2023, με τις παθογένειες και τις πληγές που έχει αφήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση. Παράλληλα με την εξιστόρηση, ο θεατής ‘βομβαρδίζεται’ με στατιστικά στοιχεία και πίνακες που επιβεβαιώνουν την εικόνα», υπογραμμίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Οι τρεις μαθητές δεν κρύβουν τη χαρά τους για την επιτυχία τους. «Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά. Είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχουμε. Η στατιστική είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη και εξαιρετικά γοητευτική», αναφέρουν. Μαζί με τη μαθηματικό του Γυμνασίου Χασιώτη, Ολγα Γρηγοριάδου, η οποία επέβλεψε και καθοδήγησε την ομάδα, ετοιμάζουν βαλίτσες για το Λουξεμβούργο, όπου στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.

(www.ekirikas.com)