Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιο Όρος στο Αμβούργο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά από πρόσκληση της Κοινότητας των Ελλήνων του Αμβούργου και του προέδρου της κ.Παναγιώτη Δροσινάκη, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου στο Αμβούργο η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος  με τη ματιά του πολωνού φωτογράφου Tomasz Mosciski (Τόμας Μοστσίτσκι).

Το πρώτο ταξίδι του Mosciski στο Άγιον Όρος έγινε το 2001 και από τότε επιστρέφει σχεδόν σε ετήσια βάση, ενώ το 2018 είχε διοργανωθεί έκθεση από την Αγιορειτική Εστία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στην οποία είχαν παρουσιαστεί φωτογραφίες από τις πρώτες του επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία. Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης του δουλειάς, ήταν η εκτύπωση των φωτογραφιών με την μέθοδο του διχρωμικού κόμμεος (Gum bichromate technique), μια ιδιαίτερη τεχνική στην οποία έχει εξειδικευτεί ο εν λόγω φωτογράφος.

Στην παρούσα έκθεση του Αμβούργου, παρουσιάζεται έγχρωμο υλικό από τη σύγχρονη δουλειά του στο Άγιον Όρος. Οι συχνές επισκέψεις του Tomasz στον Άθω και η προσωπική σχέση που έχει αποκτήσει με μοναχούς σε διάφορα μοναστήρια, του δίνουν τη δυνατότητα να φωτογραφίζει σκηνές που εστιάζουν περισσότερο στα πρόσωπα και στις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, ενώ εντυπωσιάζουν και οι φωτογραφίες του από τις μονές.

O Tomasz Mosciski αναφέρει για το έργο του:

«Το  Άγιον Όρος είναι για μένα μοναδικό, με τραβά σαν μαγνήτης… Δεν αφήνει την καρδιά μου αδιάφορη και γεμίζει μόνιμα τις σκέψεις μου. Μέσα σε μερικά χρόνια κατάφερα να επισκεφτώ όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Κάθε συνάντηση με τον τόπο αυτό ήταν για μένα μια ανεπανάληπτη εμπειρία και πρόκληση, ταυτόχρονα.  Ήταν μια περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο, μαγευτική, γεμάτη εκπλήξεις και περιπέτεια, συχνά όμως εξαντλητική.

Η περιήγηση στο Άγιο Όρος διδάσκει στο σημερινό άνθρωπο πόσο λίγα χρειάζεται για να επιβιώσει. Εδώ, οι κόποι και οι ταλαιπωρίες ξεχνιούνται εύκολα και στη σκέψη μένει μόνο η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας˙ μιας ελευθερίας που ο άνθρωπος μπορεί να βιώσει  αφού παλέψει με τον εαυτό του και νικήσει τις αδυναμίες του με τη βοήθεια του Παντοδύναμου.

Δεν είμαι ορθόδοξος χριστιανός, γι’ αυτό και η αποστολή μου δεν ήταν εύκολη. Παρακολουθούσα αυτό το θησαυρό λίγο απ’ έξω, ωσάν να τον έβλεπα από μια μικρή χαραμάδα μισάνοικτης πόρτας, πίσω από την οποία βρισκόταν ένα μεγάλο Μυστήριο, ένα Αίνιγμα.

Απολάμβανα αχόρταγα το τοπίο και την αρχιτεκτονική προσπαθώντας, έστω και με αυτό τον τρόπο, να μπω στο πνεύμα και στην πραγματική ουσία του Αγίου Όρους, χωρίς να αγγίξω την Ιεροσύνη του. Το Άγιο Όρος είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη. Με τις φωτογραφίες μου προσπάθησα να αποδώσω τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη διαβίωση στο Άθως – έναν κόσμο χωρίς χρόνο –  με τη ροή των γεγονότων στον υπόλοιπο κόσμο. Χρησιμοποίησα προσωπικές τεχνικές φωτογράφησης, από πολύ παλιές και σπάνιες, όπως bichromate gum και individually treated silver gelatin technique, μέχρι ηλεκτρονικές επεξεργασίες έγχρωμης φωτογραφίας».

H έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό: Christus Kirche Wandsbek.

(www.panhellenicpost.com)