Υπογραφή Μνημονίου στην Αλεξάνδρεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι οι ελληνικές ομογένειες ανά τον πλανήτη, μειώνονται πληθυσμιακά με αποτέλεσμα οι γόνοι τρίτης ή τέταρτης γενιάς, να επιλέγουν ως μέσο επικοινωνίας την κυριαρχούσα γλώσσα του έθνους που διαβιούν, αντί της προγονικής. Κι εκεί που συμβιώνεις με την ιδέα αυτή, στην Αλεξάνδρεια της ιστορίας και των στεναγμών, η πτωτική αριθμητική τάση της Παροικίας νιώθεις να αντιστρέφεται. Βέβαια η ψευδαίσθηση απ’ την πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Είναι καλό όμως αυτό, γιατί μέσα από τη φαντασία, το όραμα και την φλογερή επιθυμία καθίσταται το αδύνατο, δυνατό, η θεωρία, πραγμάτωση, η απογοήτευση, ανάταση και ο πεσιμισμός, αισιοδοξία.

Αυτό το αεράκι και την αύρα της ελπίδας για μια αναζωογόνηση της παροικιακής ζωής και των παραμέτρων της, φύσηξε την Τρίτη της 7ης Μαρτίου 2023, στις καρδιές των συμπαροίκων μας, η επίσημη αποστολή εξ Ελλάδος, προεξαρχόντων δύο προσωπικοτήτων. Του Δημάρχου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρουπόλεως κ. Ιωάννη Κωνσταντάτου και του Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκάττ, με ισχυρή συνοδεία και με τα ελληνικά τους να αντηχούν όμορφα στο ιστορικό τετράγωνο. Σαν να αυξήθηκε μονομιάς το ελληνικό στοιχείο στην καρδιά της Κοινότητάς μας!

Η παρουσία τους λειτούργησε και ως πνευματικό «λίπασμα», στο θαλασσοδαρμένο απ’ την αλμύρα αλεξανδρινό δένδρο με τα αποξηραμένα κλαδιά και ενδυνάμωσε τις ρίζες του και την πρασινάδα του. Γιατί οι επίσημοι επισκέπτες, δεν προσήλθαν στον τόπο μας για να προσφέρουν μια θεατρική παράσταση και να αποχωρήσουν σαν ένα τουριστικό γκρουπ. Απεναντίας, με το Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν, υποδαύλισαν σε όλους μας το ερέθισμα να συσκεφθούμε με τον εαυτό μας και να ομολογήσουμε το εξής: «Φτάνει ως εδώ! Ξαναχτίζουμε την παροικία μας, λιθαράκι λιθαράκι, οργανώνουμε τα σωματεία μας, διεκδικούμε το όνειρο, πραγματώνουμε τις επιθυμίες μας».

Οι φίλοι αυτοί κατά τον ερχομό τους, μας αποκάλεσαν πιστούς «που φυλάνε Θερμοπύλες». Η Πρεσβυγενής Κοινότητα το έχει ακούσει αυτό συχνάκις και πολλάκις, από πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, προέδρους και υπουργούς πάσης φύσεως και αποχρώσεως. Μια ζωή το μότο των συμπαροίκων ήταν κάπως έτσι: «Ααα, μην τους πιστεύεις καημένε. Μόλις περάσουν τα διόδια της Αλεξάνδρειας θα μας έχουν ξεχάσει». Και δυστυχώς αυτό πάντα συνέβαινε.

Αγνοώ το «γιατί» αλλά οι συγκεκριμένοι επισκέπτες μας, θαρρώ πως θα κάνουν τη διαφορά. Ο πλέον βασικός λόγος είναι ότι η Νύφη της Μεσογείου αποτελεί για πολλούς εξ αυτών την πατρίδα τους. Το αρκτικόλεξο ΕΝΟΑ, δηλαδή, Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, μιλά από μόνο του. Ο προαναφερθείς Όμιλος με τα μετάλλια, τους ολυμπιονίκες, τα αθλήματα, τις περγαμηνές, αλλά πάνω απ’ όλα την βαθιά μεστωμένη σαν το παλιό κρασί ιστορία του, δεν επιτρέπει ενδοιασμούς και αμφιβολίες για το τι κομίζει στην Πόλη των Πόλεων.

Αρκεί να αναζητήσει κάποιος το ιστορικό του ταξίδι στο χρόνο, για να αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς του στην λέξη «πατρίδα» και την απορρέουσα έννοια της σε όλα τα επίπεδα. Διόλου ευκαταφρόνητο το γεγονός ότι ένας εκ των σπουδαιότερων Ναυτικών Ομίλων παγκοσμίως, ο ΕΝΟΑ, είχε βοηθήσει τα μέγιστα το ελληνικό κράτος κατά το διάστημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παραχώρησε τότε τις εγκαταστάσεις του, στο Αρχηγείο Στόλου που ευρίσκετο στο λιμάνι της Αλεξανδρείας μέχρι το τέλος του Πολέμου. Η ίδρυσή του οφείλεται στην απόφαση κάποιων επαναπατρισθέντων Αιγυπτιωτών, το 1965 στην Αθήνα. Συνεχίζει το έργο τριών Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αιγύπτου και συγκεκριμένα του «Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας» (1909), του «Ε.Ν.Ο.Καϊρου» (1927) και του «Ε.Ν.Ο.Πορτ- Σαϊντ» (1930).

Τι άλλο περισσότερο να προσφέρει; Και όμως «προσφέρει» είναι η απάντηση στο ερώτημα. Ως Όμιλος που είναι και ιδρυτικό μέλος των Ελληνικών Ομοσπονδιών: Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας, Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης και του Κανόε – Καγιάκ, έχει κοσμήσει την βιτρίνα της ελληνικής δόξας με μετάλλια ολυμπιακών αγώνων, βαλκανικών και παγκοσμίων ρεκόρ. Πως λοιπόν να μην είναι υπερήφανη η Αλεξάνδρεια για τους γόνους της πάλαι ποτέ ακμάζουσας πόλης, των ποιητών, των φιλοσόφων και των αθλητών!

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που εκπροσωπούν την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, επισκέφθηκαν τα χώματα της Πρεσβυγενούς Κοινότητας, με το πρόγραμμά τους να εκφράζεται ως συνισταμένη τριών συνιστωσών. Την υπογραφή ενός Μνημονίου, προβεβλημένου με επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα, στο Παλαίφατο Πατριαρχείο και στον ομογάλακτο Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.

Όσο για τη λέξη Μνημόνιο… μη μας ανησυχεί αν παραπέμπει στην ελληνική λιτότητα. Γι αυτούς αντιπροσωπεύει την πρόοδο, την ναυταθλητική τους εστία και την επίτευξη του στόχου τους. Γιατί έπαψαν να είναι «ανέστιοι» και πλέον συμμαχούν με τα κύματα στη δική τους παραλία και όχι φιλοξενούμενοι αναλόγως των ορέξεων οιουδήποτε παράγοντα κρατικού ή μη!
Και τα κατάφεραν! Ο Άγιός τους – όπως τον αποκαλούν – ποιος άλλος; Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρουπόλεως κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος.

Το ταξίδι τους είχε ως αφετηρία, την πρώτη τους επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Το λεωφορείο που κατέφθασε στο ιστορικό ελληνικό τετράγωνο αποβίβασε ουκ ολίγους θιασώτες ενός «ονείρου», που τροφοδότησαν ο δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Ρότζερ Γκάττ. Από τον συγκεκριμένο δήμο συνόδευσαν την αποστολή πολλά στελέχη του όπως και από τον ανωτέρω Όμιλο. Σημαντική η παρουσία και συμβολική συνάμα, του κ. Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη επιτυχημένου Προέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ιδιαίτερη τιμή για την Αλεξάνδρεια η παρουσία των δύο ολυμπιονικών, της κας. Χρυσής Μπισκιτζή και του κ. Βασίλειου Πολυμέρη.

Στην υποδοχή ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης με τους επίσης νεοεκλεγέντες, κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο Αντιπρόεδρο Α΄, κ. Νικόλαο Κόπελο Αντιπρόεδρο Β΄, κ. Ευάγγελο Νεαμονίτη Αναπληρωτή Οικονομικό Επόπτη, κ. Βασίλειο Ζουέ Κοινοτικό Επίτροπο και τον Διευθυντή κ. Γεώργιο Μπούλο. Η ξενάγηση άρχισε από τα γραφεία της Κοινότητας, ακολούθησε η επίσκεψη στο Γηροκομείο ΜΑΝΝΑ όπου εκεί ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος συνομίλησε με τροφίμους του ιδρύματος και την διευθύντρια κα. Αγγελική Νιάρου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν όλοι μαζί την αίθουσα Ιουλία Σαλβάγου. Εκεί θαύμασαν την αρχιτεκτονική και το στυλ του κτηρίου, φωτογραφήθηκαν και στο προαύλιο του Τοσιτσαίου Πρατσίκειου, διασταυρώθηκαν με τους μαθητές του δημοτικού.

Ο διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Ρήγας μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο Π. Πάνο Γαζή, που είναι και εκπαιδευτικός, την κα. Ελένη Πανάρετου Γαζή και την κα. Βούλα Διαμαντίδου συνομίλησαν με την εκλεκτή παρέα των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα σαν το μελίσσι μαζεύτηκαν οι μικροί μαθητές και ο διάλογος ξεκίνησε με όμορφες ατάκες και ερωτήματα συμβατά με το ηλικιακό πηγαδάκι που είχε ανοίξει.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα σμάρι πιτσιρίκια, οι μπόμπιρες του νηπιαγωγείου με την διευθύντριά τους κα. Λένα Βοστάνη και τα χαμόγελα αυξήθηκαν. Ακολούθησε ο περίπατος και στους υπόλοιπους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας όπου το ελληνικό γκρουπ συναντήθηκε με μαθητές του Αβερώφειου Λυκείου και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν τους έφηβους και τους στόχους που έχουν θέσει.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης ενημέρωνε τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας, τους ευεργέτες που δώρισαν στην ομογένεια εκείνης της εποχής, τα σπουδαία αυτά κληροδοτήματα και τον πληροφορούσε επίσης για τις επικρατούσες συνθήκες του παρόντος. Κατατοπιστικός και φιλόξενος ως οικοδεσπότης ο κ. Βαφειάδης απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες των επίσημων επισκεπτών και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Γενικό Προξενείο Ελλάδος.

Εκεί ο Γενικός Πρόξενος και Πρέσβυς στο αξίωμα κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, τους υποδέχθηκε στο γραφείο του, όπου ενημερώθηκαν για την ξεχωριστή ιστορία του κτηρίου και των ανθρώπων που έζησαν στο χώρο του. Ακολούθως επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη, μια αίθουσα με κειμήλια του τύπου της εποχής, θαύμασαν το γραφείο του αείμνηστου Τοσίτσα καθώς και μια σειρά έργα τέχνης. Στο τέλος φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί στα σκαλιά του Προξενείου σύμφωνα με το εθιμοτυπικό τελετουργικό των επισήμων επισκεπτών.

Μετά την ολοκλήρωση της περιηγήσεως στο Ελληνικό Τετράγωνο, σειρά είχε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου και Πατριαρχικός Επίτροπος κ. Νάρκισσος, με το χαμόγελο της ευγένειας και της φιλοξενίας υποδέχθηκε την επίσημη αντιπροσωπεία εξ Αθηνών και οδήγησε τους προσκεκλημένους στην αίθουσα του Θρόνου, όπου εκεί ανέμεναν την είσοδο του Μακαριωτάτου. Και μόλις εισήλθε ο Ιεράρχης της Χριστιανοσύνης στην αίθουσα των επίσημων τελετών και περικοσμήσεων, άρχισε η διαδικασία των ομιλιών και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Πριν συμβούν όλα αυτά ακούστηκαν οι δυο εθνικοί ύμνοι Ελλάδος και Αιγύπτου, «δείγμα γραφής» της ευγνωμοσύνης του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου προς τις δύο πατρίδες του, που τον στηρίζουν στο ποιμαντορικό του έργο, στην Αφρική και όχι μόνο.
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε με λόγια αγάπης και ενσυναίσθησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί της «ηπείρου του μέλλοντος» όπως την αποκαλεί και με λόγια βατά, κατανοητά και ειλικρινή εξέφρασε τα συναισθήματά του, για τους δυστυχείς ανθρώπους που τα αυτονόητα για εμάς, όπως το νερό, είναι στόχοι ζωής για εκείνους. Μίλησε ακόμα για την επισιστική βοήθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τις προσπάθειες που καταβάλει για να μετριαστεί ο πόνος των ταλαιπωρημένων Αφρικανών.

Οι περιοδείες του ανά την υφήλιο δημιούργησαν το θαυμασμό και την επιπλέον εκτίμηση που εμπνέει ο Ηγέτης της Ορθοδοξίας, καθώς παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, παραβρίσκεται πάντα στις σημαντικές εκδηλώσεις της Ομογένειας, ενώ παράλληλα επισκέπτεται μέσα από πολύωρα ταξίδια τις βασανισμένες χώρες. Βέβαια, τοποθετήθηκε εκτενώς και για την ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, με την πολύχρονη δράση του και απευθυνόμενος στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, του ευχήθηκε δύναμη και επίτευξη των στόχων του για το καλό της Παροικίας.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρουπόλεως κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος τιμώντας το αξίωμά του, καθότι εξεφράσθη με λόγο άρτιο ενώ ταυτόχρονα ενέπνευσε το ακροατήριο με τις γνώσεις του και το ξεχωριστό ενδιαφέρον του για τα παροικιακά ζητήματα. Υμνώντας το έργο του Πατριάρχη και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, υποσχέθηκε να στηρίξει και να βοηθήσει το όραμα του Πατριάρχη και της Ελληνικής Κοινότητας και εξιστόρησε την αρωγή του Δήμου στον οποίο είναι δημοτικός άρχοντας, όσον αφορά στην προσφορά του προς τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών.

Η δική τους παραλία στο εξής θα παρέχει στέγη μόνιμη στους ανθρώπους που αγωνίζονται για να τιμούν τον ναυταθλητισμό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και όχι μόνο.
Ομολογουμένως μεγάλη προσφορά ενός Δήμου σε έναν Όμιλο, τέτοιας ιστορίας και παρελθόντος. Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του ΕΝΟΑ των Αιγυπτιωτών στην Αθήνα κ. Ρότζερ Γκάττ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο και τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο, τον οποίο αποκάλεσε Άγιο του Ομίλου τους, καθώς ήταν εκείνος που τους έβγαλε με την προσφορά του, απ το αδιέξοδο της αναζήτησης εστίας. Αντηλλάγησαν πλείστα αναμνηστικά δώρα μεταξύ του Πατριάρχη και του Δημάρχου, ενώ μέσα σ΄ αυτά περιλαμβάνονταν και βιβλία του κ. Κωνσταντάτου καθώς είναι εκτός από δημοτικός άρχοντας και συγγραφέας.

Ο Πατριάρχης περικόσμησε τον Δήμαρχο του Ελληνικού Αργυρουπόλεως με το τιμητικό παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Λέοντος και μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή στην αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου, κατευθύνθηκαν όλοι στη Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου. Εκεί υπεγράφη το Μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Μακαριώτατο στο κέντρο να επικροτεί, να εγγυάται και να προσδίδει την αρμόζουσα αίγλη στον τελετουργικό της υπογραφής.
Ποια παρουσία ισχυρότερη και λαμπρότερη θα μπορούσε να τιμήσει τα υπογραφόμενα, απ΄ ότι του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄!

Το τέλος αίσιο για όλους, αλλά θα έπρεπε να γιορταστεί αυτό το ευχάριστο γεγονός με ένα γεύμα προς τιμήν της επίσημης αντιπροσωπείας των εξ Αθηνών φίλων. Το παρέθεσε ευγενώς η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, στο ρεστοράν με την αισθητική «White and Blue», στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.
Ο Μακαριώτατος ευλόγησε το τραπέζι κι ακολούθησε ο λόγος του Προέδρου κ. Ανδρέα Βαφειάδη τον οποίο και παραθέτουμε κάτωθι:

«Μακαριώτατε
Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης
Κυρία Εκπρόσωπε του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών
Κύριοι Ολυμπιονίκες
Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων
Κυρία Πρόεδρε του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας
Κύριοι Πρόεδροι των Σωματείων και Συλλόγων της πόλης μας.
Αγαπητοί Κοινοτικοί Επίτροποι και Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας

Σήμερα στον ιστορικό χώρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, πριν από λίγη ώρα έλαβε χώρα ένα σημαντικό γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και προσδίδει ξεχωριστή τιμή στην Αλεξανδρινή Παροικία.

Κύριε Ρότζερ Γκαττ, αξιότιμε Πρόεδρε του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, η υπογραφή Μνημονίου οριστικής μετεγκατάστασης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών σε παραλία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, από κοινού με τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο, αποτελεί μέγιστη κατάκτηση και δικαιώνει τις πολύχρονες προσπάθειες και των δυο σας.

Το Μνημόνιο αυτό αποκτά επιπλέον αίγλη εξαιτίας τού ότι υπογράφθηκε παρουσία του Προκαθήμενου του Αλεξανδρινού Θρόνου, κκ. Θεοδώρου Β΄, έτσι ώστε να τύχει της ευλογίας του και των ευχών του.

Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών και κύριε Δήμαρχε του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης:

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αισθάνεται υπερήφανη γιατί ένας ιστορικός και δραστήριος Αιγυπτιώτικος Σύλλογος μετά από χρόνιες διαβουλεύσεις με πολιτικούς και δημοτικούς φορείς, βρίσκει ξανά το δικό του σπίτι, στη δική του παραλία. Ο δικός σας Όμιλος είναι και δικός μας, γιατί εδώ στην Αλεξάνδρεια βρίσκονται οι ρίζες σας, από εδώ ξεκινήσατε το ταξίδι σας στην μητέρα Ελλάδα και διαγράψατε την λαμπρή σας ιστορία στα ναυτικά αθλήματα.
Γνωρίζουμε για σας και το σπουδαίο έργο που επιτελείτε καθώς και για τις κατακτήσεις των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για τους απανταχού Αιγυπτιώτες.

Γνωρίζουμε όμως και την πατριωτική ιστορία σας κατά την χρονική περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο Ε.Ν.Ο.Α. παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του στο Αρχηγείο του Στόλου που ευρίσκετο στο λιμάνι της Αλεξανδρείας μέχρι το τέλος του Πολέμου.

Ο Όμιλός σας που είναι και ιδρυτικό μέλος των Ελληνικών Ομοσπονδιών, Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας, Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης και του Κανόε – Καγιάκ, είναι μπροστάρης στον ναυταθλητισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης της νεολαίας με τα ήθη και τις αξίες του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Παράλληλα έχετε κατορθώσει να κοσμούν ολυμπιακά μετάλλια, τις αθλητικές σας περγαμηνές με αποτέλεσμα να εμπνέετε ως Αθλητικός Όμιλος τον θαυμασμό και το σεβασμό σε όλους τους Έλληνες.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, σάς θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, ομογάλακτους αδελφούς της και συγχαίρει όλους τους συντελεστές αυτού του ιστορικού μνημονίου. Ενός εγχειρήματος, που εγκαθιστά πλέον τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών εκεί που του πρέπει και του αξίζει.

Θεωρούμε χρέος μας και αδιαμφισβήτητο καθήκον μας, να τονίσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε το σπουδαίο έργο που επιτελείτε στην μητέρα πατρίδα, καθώς όλοι μας εδώ στην Αλεξάνδρεια είμεθα υπερήφανοι για τις κατακτήσεις σας. Πάνω απ’ όλα όμως, μας κατακλύζει υπερηφάνεια, για το γεγονός ότι προωθείτε και τιμάτε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό μακριά από την Αλεξάνδρεια, αλλά συνάμα και τόσο κοντά, εφόσον η αυθεντική σας έδρα, η μητρική σας παραλία, οι ιστορικές σας καταβολές προέρχονται απ’ αυτήν εδώ την Πόλη.

Μακαριώτατε

Σήμερα ο δήμαρχος του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος από κοινού, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκαττ, γράφουν ξεχωριστή ιστορία με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου. Η δική σας παρουσία σ΄ αυτή την τελετή, προσδίδει ξεχωριστή αίγλη και κύρος στο εγχείρημα αυτό.

Κύριε Δήμαρχε,
Από σήμερα στον δήμο σας δεν θα έχετε μόνο τους συλλόγους του Ποντιακού Ελληνισμού και των χαμένων πατρίδων!
Από σήμερα προστίθεται στον ιστορικό κατάλογο του Δήμου Αργυρούπολης Ελληνικού και ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, με τη νέα του στέγη!
Και αυτό κύριε Δήμαρχε πιστώνετε στην δική σας θητεία καθότι αποτελεί δικό σας αυτοδιοικητικό επίτευγμα!

Κύριε Πρόεδρε
Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τις επιτυχίες σας, διατρανώνοντας παντού τις αξίες και τα ήθη του αλεξανδρινού αθλητισμού, με τα οποία γαλουχήθηκαν επί χρόνια αμέτρητοι νέοι μας, που πρόκοψαν, αρίστευσαν και ύψωσαν τη σημαία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών σε όλα τα πελάγη.

Εσείς σήμερα διαφυλάττετε αυτή την παράδοση και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι εδώ στην Πόλη της Αλεξάνδρειας, στην γενέτειρά σας, η Ελληνική Κοινότητα θα βρίσκετε πάντα στο πλευρό σας και θα καμαρώνουμε για τα επιτεύγματά σας και τα ιδεώδη του ναυταθλητισμού που υπηρετείτε!

Κύριε δήμαρχε θα ήθελα να σας προσφέρω ένα αναμνηστικό από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλατε για την ανεύρεση στέγης αυτού του ιστορικού συλλόγου που τιμά και το Δήμο σας, αλλά και τον απανταχού Ελληνισμό!»
Η ομιλία του κ. Ανδρέα Βαφειάδη καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρευρισκόμενων για τα μηνύματα που πέρασε και τον άρτιο λόγο του.
Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκαν ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΑ Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκαττ και ο Αντιπρόεδρος του ανωτέρου Σωματείου, ο οποίος αναφέρθηκε ως αλεξανδρινός, στις μνήμες του σχετικά με τη δράση του ναυταθλητισμού στον ιστορικό ΕΝΟΑ. Θυμήθηκε ακόμα και τις κωπήλατες βάρκες εκείνης της εποχής αναφέροντας τα θρυλικά τους ονόματα.

Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε δώρο αναμνηστικό στον κ. Ανδρέα Βαφειάδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κι εκείνος ανταπέδωσε με τη σειρά του, εις ένδειξη τιμής ασημένιο δίσκο, με το λογότυπο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Το εθιμοτυπικό της ημέρας έκλεισε με την ομιλία της Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κας. Λιλίκα Θλιβίτου, η οποία ανεφέρθη στην ιστορία του ΕΝΟΑ, στην ομογάλακτη σχέση των δύο Σωματείων και στην ανάγκη της συνύπαρξης και αλληλοεκτίμησης των δύο πλευρών. Είναι τιμή η παρουσία σας εδώ κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, τόνισε η κα. Θλιβίτου μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Νωρίτερα είχε φροντίσει να ξεναγήσει τους επίσημους φίλους στις εγκαταστάσεις του Ομίλου και στα αγωνιστικά κωπήλατα πλοιάρια του παρελθόντος.

Στις ως άνω τελετουργικές εκδηλώσεις στο Πατριαρχείο και στον ΕΝΟΑ, παραβρέθηκε πλήθος επισήμων και φίλων. Το παρών έδωσαν η Εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου κα. Δήμητρα Κόλλια, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Πλοίαρχος και Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα. Αλίκη Αντωνίου, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα. Βίλλυ Πολίτου – Ζουέ, ο αρχισυντάκτης του Νέου Φωτός Καΐρου κ. Βασίλειος Πουλαρίκας και βέβαια οι προαναφερθέντες Κοινοτικοί οικοδεσπότες, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος Α΄, κ. Νικόλαος Κόπελος Αντιπρόεδρος Β΄, κ. Ευάγγελος Νεαμονίτης Αναπληρωτής Οικονομικού Επόπτη, κ. Βασίλειος Ζουές Κοινοτικός Επίτροπος και ο Διευθυντής της ΕΚΑ κ. Γεώργιος Μπούλος, καθώς και πολλοί άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Αλεξάνδρειας, φίλοι και γνωστοί.

Μια ποιοτική εκδήλωση και λαμπρή τελετή, με τα φώτα όλα στραμμένα επάνω της! Ευχής έργον η επίσημη και συμπαθέστατη εξ Αθηνών αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια για να επικυρώσει με την ευλογία του Πατριάρχη το Μνημόνιο των δυο πλευρών, να μη μας λησμονήσει μόλις περάσει τα διόδια της Πόλης. Να θυμηθεί την υπόσχεση που έδωσε να μεριμνήσει για την αρωγή και στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Οι χορτασμένοι από λόγια «Θερμοπυλίτες» Αλεξανδρινοί, επιθυμούν πράξεις και όχι άλλα κομπλιμέντα αβροφροσύνης. Κι επειδή ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρουπόλεως έχει εμπράκτως αποδείξει και μάλιστα επιτυχημένα στον Δήμο του, την αξία της δράσης και όχι της θεωρίας, ευελπιστούμε όλοι μας ότι θα τύχει η Κοινότητά μας και της δικής του αρωγής!
Και η αρωγή στη σημερινή γλώσσα, δεν είναι πάντα οικονομική, αλλά φροντίδα και προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων που τόσο έχουμε ανάγκη. Κι εκείνος με την εμπειρία του μπορεί να μας προσφέρει διέξοδο στα αδιέξοδα, όπου και όποτε αυτά εντοπίζονται! Είθε αυτή τη φορά τα «διόδια» της Αλεξάνδρειας να συμβολίζουν για την Παροικία την «Μνήμη» και όχι τη «Λήθη»…

(ekalexandria.org)