Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ για το μειωμένο ενδιαφέρον των Αποδήμων να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Προβληματισμένος για τον μικρό αριθμό Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Εξωτερικού για ψήφο από τον τόπο κατοικίας τους εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Ο κ. Σταυριανουδάκης, μαζί με τον Διευθυντή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Θεοδόση Αθανασά, επισκέφθηκε τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» και είχε εκτενή συζήτηση με τον εκδότη της εφημερίδας, Ηρακλή Διαματάρη και την εκδότρια της «The National Herald», Βανέσσα Διαματάρη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ η ομογενειακή εφημερίδα, ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων, και κάνοντας μια σύνοψη των ενεργειών για προώθηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων, παραδέχθηκε ότι οι εγγραφές ομογενών δεν έχουν προσεγγίσει ούτε παρασάγγας τον αναμενόμενο αριθμό. Αυτό παρά και το γεγονός ότι προηγήθηκε καμπάνια ενημέρωσης ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ενώ, παράλληλα, «έχει ανοίξει η πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορεί να μπει ηλεκτρονικά και να δει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να συμμετάσχει».

Ο κ. Γενικός μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να ενεργοποιηθούν περαιτέρω οι ομογενειακοί μηχανισμοί και τα Γενικά Προξενεία στην προώθηση του εγχειρήματος.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα -είπε ο κ. Σταυριανουδάκης-  που βρίσκομαι ανάμεσα στις ομογενειακές κοινότητες που για πρώτη φορά είχα τη χαρά και την τιμή να συναντήσω. Με ευχαριστεί το πάθος και η αγωνία που έχουν για τα προβλήματα της Ελλάδας και το μήνυμα που παίρνω φεύγοντας από εδώ είναι ότι παρότι κάποιοι έχουν δεκαετίες εδώ, η ψυχή τους και η καρδιά τους χτυπάει για την Ελλάδα», είπε. Και πρόσθεσε: «Είχε γίνει καμπάνια πριν από το καλοκαίρι μέσα από ιστοσελίδες, εφημερίδες και ομογενειακά έντυπα ανά τον κόσμο. Επίσης, έχει ανοίξει η πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορεί να μπει ηλεκτρονικά και να δει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να συμμετάσχει. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση δεν είναι αυτή που θα αναμενόταν σε σχέση με το δυνάμει εκλογικό σώμα αυτής της κατηγορίας. Θέλοντας να αποφύγουμε την πιθανή εκτίναξη αιτήσεων της τελευταίας στιγμής, ξεκινάμε ένα νέο γύρο ενημέρωσης, τώρα, που δεν έχουμε μπει ακόμη στο 2023, που είναι έτος εκλογών. Μια συσσώρευση πολλών αιτημάτων της τελευταίας στιγμής θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Η τελική προθεσμία υποβολής πιθανότατα θα μετατεθεί αρκετά νωρίτερα και μάλλον ένα μήνα πριν από τις εκλογές», προσέθεσε ο κ. Σταυριανουδάκης, υπενθυμίζοντας πως «αστάθμητος παράγοντας είναι η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, την οποία δεν γνωρίζουμε».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, οι ΗΠΑ υπολείπονται έως τώρα σε καταχωρήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας λόγο για «λίγες εκατοντάδες συνολικά», με τις διαφορές μεταξύ των Γενικών Προξενείων να είναι μικρές, με κοινό παρονομαστή τον χαμηλό αριθμό. «Σε σύνολο δεν είναι τα νούμερα που θα επιθυμούσαμε τόσους μήνες που λειτουργεί η πλατφόρμα», τονίζει στη συνέχεια, προσβλέποντας σε μια νέα αρχή.

«Εκτιμώ ότι πέραν της καμπάνιας, των συγκεντρώσεων και των επαφών που είχαν γίνει, η δική μας παρουσία σήμερα εδώ είναι μια νέα αρχή ενημέρωσης. Στο Σικάγο που ήμουν τις προηγούμενες μέρες συμφωνήσαμε να γίνει και τηλεδιάσκεψη με προέδρους ομογενειακών σωματείων σε όλη την Αμερική, ούτως ώστε να υπάρξει συντονισμός, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των σωματείων που απηχούν σε περιοχές της Ελλάδος», επεσήμανε ο κ. Σταυριανουδάκης.

(www.panhellenicpost.com)