Ελπίδες και αγωνίες για το μέλλον του πλανήτη. Συμμετοχή και σημαντικές συναντήσεις  του Έλληνα Πρωθυπουργού στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με αυτό το αδιαμφισβήτητο δεδομένο για το κοινό μέλλον του πλανήτη ξεκίνησαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για το κλίμα COP27 με τους ηγέτες των κρατών να καλούνται να ζυγίσουν τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά και τις αποζημιώσεις που τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη θα υποχρεωθούν να καταβάλουν προς τις φτωχότερες χώρες για την άμβλυνση των κλιματικών επιπτώσεων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντινος Μητσοτάκης συμμετέχοντας στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου μετέφερε με αποφασιστικότητα την πεποίθηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης η οποία όμως προϋποθέτει όπως τόνισε την επαναδιαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Βαρύνουσας πολιτικής σημασίας με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο και η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Έλ Σίσυ  και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υπό το δυσμενές γεωπολιτικό κλίμα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι ηγέτες των τριών χωρών επαναδιατύπωσαν για μια ακόμα φορά  με την συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κύπρου και της Αιγύπτου, την θέληση αλλά και την στρατηγική τους στόχευσή για περιφερειακή συνεργασία και συμπόρευση κάτω από ένα κοινό όραμα για ασφάλεια και σταθερότητα σε ενεργειακό, αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Οι τρείς ηγέτες συζήτησαν την αναγκαιότητα του κοινού συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση όμως στην επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς  και στη από κοινού διαχείριση μελλοντικών φυσικών καταστροφών. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε περαιτέρω όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση. Πρόκειται για ζήτημα που έχει εξέχουσα σημασία για εμάς. Φυσικά εξετάζουμε, με τον Πρόεδρο Σίσυ, να αναπτύξουμε μια νέα, σημαντική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -που θα παράγεται σε αυτό το μέρος του κόσμου- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές που αποζητούν πιο φθηνή ενέργεια που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry με τον οποίο συζήτησε την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την  επίτευξη του στόχου περί μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ρίπων έως το 2050.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προήδρευσε επίσης από κοινού με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall σε συνδιάσκεψη κορυφής με κύρια θεματολογία την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό για όλους τονίζοντας ότι «ότι η περιορισμένη πρόσβαση στο καθαρό νερό και οι ξηρασίες συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, προσθέτοντας πως τα φαινόμενα αυτά αγγίζουν ολόκληρη η Μεσογειακή λεκάνη.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την άποψη ότι  οι ξηρασίες αποτελούν μία πολυεπίπεδη πρόκληση που συμβάλλει σε μεταναστευτικές ροές και στις μετακινήσεις πληθυσμών και επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων.

(ekkairo.org)