Τιμητική εκδήλωση για τον Ιάκωβο Καμπανέλη στην Όπερα του Καΐρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε μια ιδιότυπη, αλλά και μαγική  «Αυλή των Θαυμάτων» που στήθηκε στο  ανοιχτό θέατρο της Όπερας του Καΐρου τιμήσαμε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου  την ανυπέρβλητη πολιτιστική προσφορά του Ιάκωβου Καμπανέλη, του μεγάλου αυτού Έλληνα δημιουργού που με τα έργα του ταξίδεψε το βλέμμα και την καρδιά μας μακρύτερα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, η Όπερα του Καΐρου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με το παράρτημά του στην Αλεξάνδρεια και φυσικά η  Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αίγυπτο με την πολύτιμη αρωγή της, συνέπραξαν αρμονικά για να γίνει πράξη αυτή ή λαμπερή εκδήλωση στο Κάιρο, όπως και μια μέρα πρίν την 1η Οκτωβρίου στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Γέμισε ο χώρος του ανοιχτού θεάτρου της Όπερας του Καΐρου γύρω στις 8 το απόγευμα με Έλληνες και Αιγύπτιους φιλότεχνους που γοητεύτηκαν από το πολλά υποσχόμενο κάλεσμα της βραδιάς. 

Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή με την συνοδεία της ορχήστρας «Al Nour wal Amal» που αποτελείται από κορίτσια με προβλήματα όρασης, και του πιανίστα Αντώνη Καρατζίκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Τάμερ Φάχμι μας ταξίδεψαν για δύο ώρες μέσα από τις αξέχαστες μελωδίες του Ιάκωβου Καμπανέλη και όχι μόνο, σε ένα κόσμο ονειρικό και συνάμα τόσο οικείο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για τους Αιγύπτιους.

Ο κ. Γιάννης Μελαχροινούλης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο άνοιξε την εκδήλωση φωτίζοντας με τον λόγο του, στα Ελληνικά και στα Αραβικά, τα βήματα του Ιάκωβου Καμπανέληστην μεγάλη Τέχνη. Μας μίλησε για τον Καμπανέλη ως θεατρικό συγγραφέα, ως στοιχουργό, ως σεναριογράφο, και ως βραβευμένο Ακαδημαϊκό και μας θύμισε τέλος ότι το σενάριο της θρυλικής «Στέλλας» που ενσάρκωσε η Μελίνα Μερκούρη και σκηνοθέτησε στον κινηματογράφο ο Μιχάλης Κακογιάννης βασίστηκε στο  θεατρικό του έργο του Καμπανέλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια».

«Για πολλά χρόνια ονειρευόμασταν αυτό το κονσέρτο στην Όπερα του Καΐρου, και σήμερα αυτό είναι μια πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ όλους» Με αυτά τα λόγια  η Αναστασία Ζαννή ευχαρίστησε από καρδιάς το κοινό, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Η κα Ζαννή ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι  με την αλησμόνητη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» σε στοίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ενώ στην συνέχεια ερμήνευσε μεταξύ άλλων γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκη, της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και του Nino Rota, του Lucio Dalla και του John Lennon.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κα Ζαννή ερμήνευσε με μια νεαρή μουσικό από την ορχήστρα γνωστές  Αραβικές μελωδίες που ένωσαν το κοινό από την πρώτη νότα και απέσπασαν το ενθουσιώδες χειροκρότημά του.

Η ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά έκλεισε με τον « Ζορμπά», την αξέχαστη μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη που έκανε όλους να κρατούν με το χειροκρότημά τους το πασίγνωστο ρυθμό.

Η κα Ζαννή, καθώς και όλοι οι μουσικοί δέχτηκαν στο τέλος της παράστασης τις φιλοφρονήσεις και τα κολακευτικά σχόλια από όλους τους παριστάμενους ενώ δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζονται αναμνηστικά μαζί τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η κα. Σταυρούλα Σπανούδη Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής,

Παρέστησαν επίσης οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος και Δαμασκηνός, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Βο κ. Γιάννης Μελαχροινούλης, Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων, , η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η κα Μαρία Νικολαρά από το Γραφείο Δημόσιας Δηπλωματίας, ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ  Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, η κα Αναστασία Μυλοπούλου μαικήνας των δράσεων πολιτισμού σε Αίγυπτο και Ελλάδα και η κα Amal Fikri μέλος του συμβουλίου που υποστηρίζει την καταπληκτική ορχήστρα «Al Nour wal Amal».

(ekkairo.org)