Ελληνικές βραδιές στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η τελευταία Ελληνική Βραδιά του Ιουλίου, έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 26ηςΙουλίου 2022 στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την δεύτερη βραδιά της νέας σεζόν, η οποία ένεκα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών έδωσε το έναυσμα στους ομογενείς και στους λοιπούς Αστοριείς να απολαύσουν τον Νίκο Νικολαϊδη και την ορχήστρα Cosmopolitan, καθώς επίσης και τις χορεύτριες κοιλιάς του συγκροτήματος Noora Belly Dancers, οι οποίες ερμήνευσαν ελληνικά τραγούδια μεταξύ των οποίων και την Μισιρλού.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης καλωσόρισε τους καλλιτέχνες και τους θεατές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις εταιρείες «Sacco & Fillas LLP» και «Omega Brokerage» που για μια ακόμη χρονιά συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των χορηγών των Ελληνικών Βραδιών.

Ο κ. Ντέλης αναφέρθηκε στον ρόλο της Πλατείας Αθηνών ως χώρου συνάντησης πολιτισμών και τόνισε ότι το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 έλαβε χώρα η Αιγυπτιακή Βραδιά η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Στην εν λόγω βραδιά παρέστη και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος εξήρε την προσφορά της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών για την αξιοποίηση του χώρου για την προβολή του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού της Αστόριας και κατ΄ επέκταση της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Ντέλης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των Ελληνικών Βραδιών και κάλεσε τους ομογενείς το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, 2 Αυγούστου 2022 να παρακολουθήσουν την συναυλία της Έλενας Κρις και του συγκροτήματος «Sounds of Cyprus», καθώς επίσης και την παράσταση του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής.

Διοικούσα Επιτροπή

Οι Ελληνικές Βραδιές, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών.

Η Εν λόγω Επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ. Τζορτζ Ντέλη, πρόεδρο, Γιώργο Αλεξίου, αντιπρόεδρο, Γιώργο Σταματιάδη, ταμία, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Χρήστο Καραστάθη, καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιώργο Μανωλούκου, υπεύθυνο ασφάλειας, Αγγελική Ψώνη, νομική σύμβουλο και Γιώργο Ζούβελο υπεύθυνο ΜΜΕ.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών ως γνωστόν ανήκει στην Υπηρεσία Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης, συνεπώς τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη.

Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 μετονόμασε την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

(www.panhellenicpost.com)