Ο χαιρετισμός του Γ. Χρυσουλάκη στη διαδικτυακή εκδήλωση: «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 1ου Θεματικού Κύκλου Ομιλιών με τίτλο: «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας». Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φιλόδοξη πρωτοβουλία του Δικτύου Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.), με το οποίο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας έχει αναπτύξει στενή συνεργασία.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, εστίασε στη σχέση ανάμεσα στον ελληνισμό στον αιγυπτιακό χώρο με το μητροπολιτικό κέντρο, η οποία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Ειδικότερα, στην ιστορική διαδρομή του ελληνισμού της Αιγύπτου  από τον Μέγα Αλέξανδρο έως και σήμερα.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και το σημαντικό ιεραποστολικό έργο που επιτελεί σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Επεσήμανε, επίσης, τον ιστορικό χαρακτήρα της Ιεράς Μονής της αγίας Αικατερίνης που είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κ. Χρυσουλάκης  υπογράμμισε την προσφορά των μεγάλων ευεργετών στην ανέγερση σχολείων, ακαδημιών, νοσοκομείων και ιδρυμάτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα επικεντρώνοντας στις σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην παρούσα χρονική φάση, τον χαρακτήρισε ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμών της Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο αξιοθαύμαστο  έργο και στις προσπάθειες των ακαδημαϊκών που συνεισφέρουν ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο αγγίζοντας επίκαιρα θέματα μέσω των Θεματικών Κύκλων Ομιλιών.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, καθώς επίσης και α Εκπρόσωπος του ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γ. Τσανακτσίδης και ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Για τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, μίλησαν ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Στέφανος Ταμβάκης και κατόπιν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής.

(ekalexandria.org)