Οι ομογενείς που θα εκλεγούν στην Ελλάδα θα είναι καταλύτης για να αρθούν οι περιορισμοί στην ψήφο

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Για τις αρχές του νέου έτους προγραμματίζει επίσκεψη στην Αυστραλία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS.

«Για εμένα λοιπόν η επίσκεψη στην Αυστραλία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η Αυστραλία έχει πολλαπλό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Αποτελεί την δεύτερη πατρίδα χιλιάδων συμπατριωτών μας. Οι Έλληνες της Αυστραλίας αποτελούν μία από τις πιο ρωμαλέες κοινότητες. Με την πρώτη ευκαιρία, πιστεύω άμεσα, στις αρχές του χρόνου θα είμαι εκεί», δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης.

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας υφυπουργός, που εκλέγεται στην Αχαΐα με τη ΝΔ, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας, σε μέτρα στήριξης υπέρ των αποδήμων, στην προεργασία για την συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των διπλωματικών αρχών, στον επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, καθώς και στην επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα εντός Δεκεμβρίου της Αυστραλής υπουργού των Εξωτερικών, Marise Payne.

Ο κ. Κατσανιώτης παραχώρησε την συνέντευξη στον  Διευθυντή του Ελληνικού προγράμματος, δημοσιογράφο, Θέμη Καλλό και έχει ως ακολούθως:

-SBS Greek- Θέμης Καλλός (Θ.Κ): Είστε περίπου τρεις μήνες στην υπουργική θέση  και  συναντηθήκατε δύο φορές με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα Αθανάσιο Σπύρου. Σε μια από τις συναντήσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Hellenic Initiative Αυστραλίας, Νίκος Παπαναστασίου (N. Pappas). Τί συζητήσατε;

Ανδρέας Κατσανιώτης (Α.Κ.): Ο κ. Σπύρου μου έκανε δύο φορές την τιμή να συναντηθούμε. Είναι εξαιρετικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας στην Ελλάδα αλλά και σπουδαίο τέκνο της ομογένειας. Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Ελλάδα και Αυστραλία έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Γέφυρα για την δημιουργία των δεσμών φιλίας αποτελεί η Διασπορά μας.  Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Σπύρου συμφωνήσαμε για την επανέναρξη του επιτυχημένου προγράμματος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας» που υλοποιείται από το 2015 και δίνει την δυνατότητα σε Έλληνες απόφοιτους πανεπιστημίων να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις της Αυστραλίας. Σας επαναλαμβάνω, οι σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας ήταν και παραμένουν εξαιρετικές. Και μπορώ να σας ανακοινώσω ότι τις προσεχείς εβδομάδες η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

ΘΚ: Μας λέτε ότι η Marise Payne θα έρθει στην Ελλάδα. Γνωρίζετε την ημερομηνία της επίσκεψης; Θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου;

-Α.Κ. Θα γίνει σύντομα. Ναι θα είναι μέσα στο Δεκέμβριο.

-Θ.Κ: Μιας και μιλάμε για επισκέψεις εσείς πότε θα μας έρθετε στην Αυστραλία;

Α.Κ: Είναι από τις επισκέψεις που από την πρώτη στιγμή βάλαμε μπροστά. Η πρώτη ερώτηση που έκανα προς τον κ. Σπύρου όταν συναντηθήκαμε ήταν για το πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια προς την Αυστραλία. Για εμένα λοιπόν η επίσκεψη στην Αυστραλία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ξέρετε, η Αυστραλία έχει πολλαπλό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Αποτελεί την δεύτερη πατρίδα χιλιάδων συμπατριωτών μας. Οι Έλληνες της Αυστραλίας αποτελούν μία από τις πιο ρωμαλέες κοινότητες. Με την πρώτη ευκαιρία, πιστεύω άμεσα, στις αρχές του χρόνου θα είμαι εκεί

-Θ.Κ. : Μας λέτε αρχές του χρόνου, άρα συμπεραίνουμε κάποια στιγμή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις που θα δρομολογήσετε ειδικά για τους Απόδημους της Αυστραλίας;

-Α.Κ. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μου θέτουν  είναι η ανάγκη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας για την αποφυγή διπλής φορολόγησης. Μπορώ να σας πω ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται σε πολύ καλό κλίμα καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν την υπογραφή της συμφωνίας. Έχει προχωρήσει αρκετά η προεργασία και πιστεύω ότι εντός του 2022 θα υπογράψουμε την σχετική συμφωνία. Τα οφέλη αυτής της συμφωνίας τα ξέρετε. Θα διευκολυνθούν επενδύσεις και θα μπορέσουν ομογενείς μας που λαμβάνουν σύνταξη από την Αυστραλία να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα εφ’ όσον το επιθυμούν.

-Θ.Κ.: Θα σας αναφέρω ένα υπαρκτό πρόβλημα που μας κατέθεσε ακροάτριά μας. Πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων ομογενών. Ο σύζυγος της ακροάτριάς μας έφυγε από την Ελλάδα όταν ήταν 26 ετών και είχε κάποια ένσημα από το ΝΑΤ. Όχι πολλά αλλά δικαιούται μια σύνταξη. Εδώ και 2.5 χρόνια προσπαθούν να βρουν λύση και παραπέμπονται από το ένα γραφείο στο άλλο. Έχουν πάει και στο Προξενείο στο Σύδνεϋ, αλλά εκεί δήλωσαν αναρμόδιοι. Ξέρω ότι και χιλιάδες συνταξιούχοι στην πατρίδα έχουν πρόβλημα με την απονομή της σύνταξής τους. Αυτά τα προβλήματα αφορούν και τους ομογενείς μας. Κυρίως εκείνους που δεν έχουν πλουτίσει εδώ στην ξενιτιά.  Πως λοιπόν η πολιτική της Ελλάδας για τους απόδημους θα γίνει πολίτική που λύνει προβλήματα και όχι ευχολόγια.

-Α.Κ.: Κατανοώ τέτοιου είδους προβλήματα ειδικά σε ανθρώπους που δεν έχουν πλουτίσει και περιμένουν αυτό που δικαιούνται και το περιμένουν άμεσα είτε είναι σύνταξη είτε άλλα θέματα. Όπως εύστοχα είπατε το πρόβλημα που βρήκαμε αφορά και τους συνταξιούχους της Ελλάδας. Όμως, μπαίνει μια τάξη και ομαλοποιείται η κατάσταση χωρίς να έχει φτάσει στο σημείο που θα θέλαμε. Όλο αυτό έγινε μέσα από την τεχνολογία. Αυτό που κάνουμε στα δυόμιση χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση είναι η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και των υπηρεσιών της προς τους πολίτες ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα, εύκολα και αξιόπιστα. Και αυτό όπως δηλώνουν οι πολίτες αποδίδει. Είναι προσωπικός μου στόχος λοιπόν, αυτές οι ψηφιακές υπηρεσίες να φτάσουν στον τελευταίο Έλληνα της Διασποράς. Ήδη ψηφιοποιούμε τις προξενικές μας αρχές. Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ώστε πολύ σύντομα οι πολίτες να μπορούν ψηφιακά να κάνουν την δουλειά τους και τις συναλλαγές τους με το κράτος. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα λύσει και προβλήματα όπως αυτό που μου περιγράψατε. Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος αν η ακροάτριά σας μπορεί να περιμένει. Γι’ αυτό και θα επικοινωνήσω με το Προξενείο για να βρεθεί λύση, χωρίς αυτό να αποτελεί βέβαια γενικευμένο κανόνα.

-Θ.Κ.: Υφίστανται πολλοί περιορισμοί για την ψήφο αποδήμων. Υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για την άρση των περιορισμών και των προϋποθέσεων που εμποδίζουν εμάς που λείπουμε πολλά χρόνια από την Ελλάδα ή δεν έχουμε οικονομική σχέση, αλλά είμαστε Έλληνες υπήκοοι να ψηφίσουμε; Υποθέτω βέβαια πως για να υπάρξει τέτοια σκέψη θα πρέπει να υπάρξει και συναίνεση  για τις 200 ψήφους που απαιτούνται.

-Α.Κ.: Ακριβώς όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον ή να υπάρξει κάποια αλλαγή του περιβάλλοντος  Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή. Ως ΝΔ είπαμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ομογενείς δύο ταχυτήτων. Όποιος έχει το δικαίωμα να ψηφίζει στην Ελλάδα πρέπει να του δώσουμε την δυνατότητα να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Είναι αυτονόητη διευκόλυνση που την έχουν θεσπίσει όλα τα προηγμένα κράτη.  Και δεν μιλώ για επιστολική ψήφο που και αυτό για εμένα είναι σημαντικό. Δυστυχώς τα κόμματα της Αριστεράς δεν συναίνεσαν με την πρόταση της ΝΔ για διευκόλυνσή όλων των ομογενών να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους εφ’ όσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όμως, έγινε η αρχή. Αντιλαμβάνομαι την πίκρα όσων δεν θα διευκολυνθούν. Αλλά από την άλλη, με αυτή την αρχή θα έχουμε για πρώτη φορά Ομογενείς εκλεγμένους στην Βουλή των Ελλήνων. Θα είναι η φωνή των απόδημων Ελλήνων στην Βουλή και μαζί με τους απόδημους θα γίνουν καταλύτες ώστε στην επόμενη Βουλή να αρθούν οι περιορισμοί . Ας είναι αυτή η Βουλή η αρχή και η επόμενη Βουλή ο χώρος που θα επιτρέψει σε όλους τους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

-Θ.Κ.: Σωστά το λέτε, έγινε η αρχή. Το είπατε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν βουλευτές από τον απόδημο ελληνισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα κόμματα θα βάλουν απόδημους σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας, όπως προνοεί ο ψηφισθείς νόμος.

-ΑΚ: Ναι, αυτό λέει ο νόμος που ψηφίσαμε. Η Αχαΐα έχασε μια έδρα που πήγε στο Επικρατείας για να μπορεί να δοθεί στην Ομογένεια. Είναι στην αρχή στενάχωρο για τους Αχαιούς που χάνουν μια βουλευτική έδρα, αλλά είναι παράλληλα και πολύ τιμητικό που αυτή η έδρα πηγαίνει στην Ομογένεια.

-ΘΚ: Θα πηγαίνει στους πανέλληνες, προσθέτουμε εμείς. Αριθμητικά οι περισσότεροι απόδημοι είναι στις ΗΠΑ κ. υπουργέ.. Ίσως προς τα εκεί στρέψουν τα κόμματα το βλέμμα τους για να επιλέξουν υποψηφίους. Είναι έτσι ή είναι νωρίς να το συζητούμε;

Α.Κ.: Είναι πάρα πολύ νωρίς. Ξέρετε η Αμερική και η Αυστραλία είναι οι πρώτες χώρες μετανάστευσης, άρα εκεί έχουμε και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δυστυχώς, είναι δύσκολο για τους αποδήμους μας σε αυτές τις χώρες να αποδείξουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δυστυχώς ο αποκλεισμός είναι μεγαλύτερος στην Αμερική και στην Αυστραλία.

-ΘΚ. Βρίσκεται στην ατζέντα σας ο επαναπατρισμός Ελλήνων κι αν ναι υπάρχουν κάποια κίνητρα που θα δοθούν;

Α.Κ. Αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς ο επαναπατρισμός.  Η αναστροφή της κατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει. Έχει σταματήσει το brain drain και δημιουργούνται οι συνθήκες για την ενίσχυση του brain gain. Αυτό το έχουμε καταφέρει με αύξηση του εθνικού πλούτου της χώρας, μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Παράλληλα ενισχύουμε τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι μας έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης αξιοκρατίας και ευκαιριών. Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα αλλάζει και αναπτύσσεται. Έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Έχει αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό. Η Ελλάδα προχωράει.

(neoskosmos.com)