Παρέλαση Φαραώ: Το υπερθέαμα που καθήλωσε τον πλανήτη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολόκληρη η υφήλιος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, σε ζωντανή σύνδεση που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη μεταφέρθηκαν 22 μούμιες βασιλέων, 18 ανδρών και 4 γυναικών από το Μουσείο της Πλατείας Ταχρίρ στο νέο τους παλάτι που βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).

Το νέο αυτό μουσείο μαζί με το Grand Egyptian Museum (GEM) θα φιλοξενήσει τους αμύθητους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Πολιτισμού, των βασιλέων της Χώρας του Νείλου.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια καθώς είχε απαγορευτεί από αρκετές ώρες νωρίτερα η κυκλοφορία στους δρόμους του Καΐρου. Επίσης δεξιά και αριστερά των οδών που πέρασε η πομπή είχαν απομακρυνθεί όλα τα αντικείμενα.

Τηλεοπτική υπερπαραγωγή – Το Κάιρο μετατράπηκε σε… studio

Το υπερθέαμα διήρκεσε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά και ξεπέρασε ακόμη και τις πιο εντυπωσιακές χολιγουντιανές παραγωγές. Όλο το Κάιρο και οι δρόμοι του είχαν μετατραπεί σε studio. Ηταν μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή που ανέδειξε την μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά της χώρας. 

Φωτισμός, ηχητικά εφέ, μουσική, παρουσίαση, τηλεοπτική κάλυψη, σκηνοθεσία, προβολή σε όλο τον κόσμο, έδειξαν ότι η Αίγυπτος έχει όχι μόνο μακραίωνο πολιτισμό, αλλά και σήμερα είναι ηγέτιδα χώρα στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Αυτό άλλωστε έδειξε και η συμβολική εικόνα από την αρχή της ζωντανής μετάδοσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ξεναγείται στο εντυπωσιακής αισθητικής NMEC.

Οι μούμιες των Φαραώ μεταφέρθηκαν με χρονολογική σειρά. Από την 17η Δυναστεία του Seqenenre Tao έως τον Ραμσή Θ΄ που βασίλευσε τον 12 αιώνα π.Χ.

Το ενδιαφέρον όλων κέντρισε η μεταφορά της Μούμιας του Ραμσή ΙΙ, του πλέον γνωστού από τους Φαραώ,  ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο  για 67 ολόκληρα χρόνια υπέγραψε την πρώτη γνωστή συνθήκη ειρήνης στην ανθρώπινη ιστορία.

Όλοι όμως υποκλίθηκαν και στην Βασίλισσα Χατσεπσούτ, η οποία βασίλευσε παρά το ότι τα έθιμα της εποχής απαγόρευαν στις γυναίκες να ανέλθουν στην ιεραρχική κλίμακα της εξουσίας.

Κάθε μούμια μεταφέρθηκε σε ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα το οποίο δεν είχε κραδασμούς προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε φθορά στους βασιλείς. Επίσης, είχαν τοποθετηθεί σε ειδικές κάψουλες αζώτου χωρίς οξυγόνο για να μην αναπτυχθούν βακτήρια.

«Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι μούμιες έχουν σταθεροποιηθεί, συντηρηθεί και είναι συσκευασμένες σε περιβάλλον ελεγχόμενο από το κλίμα», δήλωσε η Salima Ikram, καθηγήτρια Αιγυπτολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (AUC).

Οι μούμιες ανακαλύφθηκαν μεταξύ  του 1881 και του 1898στα ερείπια των Θηβών, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιγύπτου, εκεί όπου βρίσκεται το Λούξορ στην Άνω Αίγυπτο.

Φυλάσσονταν στο εμβληματικό μουσείο στο Κέντρο του Καΐρου, τον 20ο αιώνα όπου τις είχαν θαυμάσει δισεκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC) αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του αυτό το μήνα και να φιλοξενήσει και οι αρχές φιλοδοξούν ότι θα τονώσει την τουριστική οικονομία της χώρας, μετά το μεγάλο πλήγμα που υπέστη από την πανδημία του κορονοϊού.

Τα νέα εκθέματα θα φιλοξενηθούν τώρα στο Royal Hall of Mummies και θα προβληθούν στο ευρύ κοινό από τις 18 Απριλίου 2021, αφού γίνει η συντήρησή τους.

Η αίθουσα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι επισκέπτες να ταξιδέψουν εικονικά στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ.

Τα καλύτερα έρχονται το επόμενο έτος καθώς αναμένεται να ανοίξει το ένα νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο με θέα της πυραμίδες της Γκίζας που θα φιλοξενήσει τη διάσημη συλλογή Tutankhamun.  

(ekkairo.org)