Καινοτόμες συνεργασίες και δράσεις του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΙΛΑΝΟ. ΙΤΑΛΙΑ. Παρ’ όλη την πανδημία Covid –19 και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο προχωράει με αμείωτο ρυθμό τις δράσεις του και στέκεται αλώβητο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.

Από 1η Μαρτίου μέχρι και την 23η Απριλίου 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διακρατικός διαγωνισμός. Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας (Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο ΤΗΜΕΝΟΣ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν τον πρώτο διακρατικό Διαγωνισμό συγγραφής Δοκιμίου, με θέμα: «Η φιλία είναι μία ψυχή, που κατοικεί σε δύο σώματα». Στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους Νομούς Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μαθητές Κλασικών Λυκείων της περιοχής Λομβαρδίας στην Ιταλία. Θα υπάρχουν τρία βραβεία για τους νικητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας και 10 τιμητικοί έπαινοι.

Αναλυτικά:

Τρία tablets για τους πρώτους από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα Ελλάδας.

Τρία smart watches για τους τρεις επόμενους από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα Ελλάδας.

Τρία ακουστικά με ενσωματωμένο μικρόφωνο για τους αμέσως επόμενους από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα Ελλάδας.

Τρία λευκώματα για την ελληνική γλώσσα για τους τρεις νικητές από την Ιταλία.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως «η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα». Με τους φίλους μας περνάμε τις πιο χαρούμενες και τις πιο λυπημένες στιγμές της ζωής μας. Οι καλοί φίλοι είναι εκείνοι που βρίσκονται πάντα εκεί για να μοιραστούν τη χαρά αλλά και τη λύπη μας. Επιλέγουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους με τους οποίους μοιάζουμε. Είτε αυτό σημαίνει ότι μοιάζουμε στις ιδέες, στις αξίες, στις απόψεις, είτε μοιάζουμε στα χόμπι, στη διασκέδαση, στο στυλ και σε πολλά άλλα πράγματα. Οι φίλοι μας αποτελούν κατά κάποιον τρόπο, τον καθρέφτη μας. Μέσα από τους φίλους μας, αντικατοπτρίζεται ο εαυτός μας. Οι καλοί φίλοι δεν φαίνονται στα δύσκολα. Στα δύσκολα βρίσκουμε εύκολα ανθρώπους να μας στηρίξουν. Οι καλοί φίλοι φαίνονται στα εύκολα, στα όνειρα, στις χαρές. Είναι εκείνοι, οι οποίοι αντανακλούν τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας, με τον ίδιο ενθουσιασμό που τις μοιραστήκαμε εμείς μαζί τους. Χωρίς ερωτήσεις, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς να προσπαθούν να μας κόψουν τα φτερά.

Αυτοί είναι και οι λόγοι, που αποφασίσαμε να προωθήσουμε αυτό το διαγωνισμό! Για να ενισχύσουμε τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους μαθητές Ελλάδας και Ιταλίας, να υπάρξει ένας Ελληνοϊταλικός διάλογος με πλούσια πολιτιστικά γεγονότα στον τομέα της γλώσσας. Οι δύο χώρες αλληλοτροφοδοτούν τη γλώσσα και την κουλτούρα, ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ο πολιτισμός αποτελεί ένα βασικό πυλώνα και μαζί με τη συμβολή της γλώσσας ενισχύουν τις σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς. Και είναι πολύ σημαντικό αυτή τη σύζευξη και τη συμπόρευση να την επικοινωνήσουμε μέσα από τα σχολεία και τους μαθητές, που αποτελούν το «αύριο» του πλανήτη μας. Για την αξιολόγηση των δοκιμίων έχουν συσταθεί επιτροπές αξιολογητών απαρτιζόμενες από Φιλολόγους στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Επίσης, σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακά τη βράβευση των μαθητών μέσα από μία εντυπωσιακή εκδήλωση, που θα φέρει πιο κοντά τους Έλληνες και Ιταλούς μαθητές για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά, που τους χωρίζουν. Τέλος, πιστεύουμε ότι αυτή η δράση θα έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

Επόμενη δράση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου ήταν η παρουσίαση ενός θεατρικού έργου του 1ου ΓΕΛ Πεύκης, στο οποίο είναι φιλόλογος και διδάσκει η υπογράφουσα Κάλλη Οικονόμου, Διευθύντρια του Γραφείου Εκπροσώπησής του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα με τίτλο: «‘Χωρίς εσένα, Ελλάς, τι θα ήταν ο κόσμος;’: Φιλέλληνες και Ελληνική Επανάσταση» στο Διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο «21 ερωτήματα για το ’21», που οργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά». Η δράση αυτή έλαβε την αιγίδα του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και πήρε πολλά επαινετικά σχόλια από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ανά τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών μέσω των συγγραφικών και των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων διαμόρφωσαν μία φιλελληνική κουλτούρα που επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής. Αυτή ακριβώς την όψη του φιλελληνισμού αποτυπώσαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν και έμαθαν πόσο βοήθησαν οι Φιλέλληνες για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Επίσης, συνειδητοποίησαν ότι η ιστορία γράφεται με τη συνύπαρξη και αλληλεγγύη των λαών. Επίσης, τους συγκίνησε και τους έκανε περήφανους το γεγονός ότι το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο έδωσε την αιγίδα του στην προσπάθειά τους και αισθάνθηκαν ότι η φωνή τους βγήκε και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

(www.ekirikas.com_