«Άριστα» στον απολογισμό – «Ναι» στις προγραμματικές από τη ΤΓΣ – Οικοδομείται εξαώροφο κτήριο για να στεγάζει υπηρεσίες Ε.Κ.Κ & Σωματείων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σε κλίμα συναίνεσης και με αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση  του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής στην ομιλία του έκανε απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε (2019) και παράλληλα έδωσε το στίγμα της ΔΕ για το 2020.

Η Ε.Κ.Κ παρά την προσπάθεια μερικών να αμαυρώσουν την εικόνα της, και παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την πανδημία του COVID -19 συνεχίζει το ανθρωπιστικό και εθνικό της έργο, αφήνοντας και σοβαρό οικονομικό πλεόνασμα.

Η συνέλευση περιείχε και μια πρόταση έκπληξη του Προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή για την μελέτη να ανεγερθεί στο χώρο απέναντι από τον Κοινοτικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, εξαώροφο κτήριο 10.000 τμ συνολικού εμβαδού προκειμένου να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Ε.Κ.Κ και των παροικιακών σωματείων και παράλληλα να διαθέσει γραφεία υψηλών προδιαγραφών σε τρίτους ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη και προσοδοφόρα επένδυση.

Με την κίνηση αυτή της Δ.Ε της Ε.Κ.Κ θέτει υπό την ομπρέλα της όλα τα παροικιακά σωματεία και λύνει το οξύ πρόβλημα στέγασης που έχει προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές στην Αίγυπτο. Παράλληλα, δημιουργεί ένα σημείο αναφοράς του Ελληνισμού του Καΐρου σε ένα εμβληματικό σημείο για την ιστορία της. Παράλληλα, η  Δ.Ε πρότεινε στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση των μελών της, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των διαφόρων ζημιών λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με το ποσό των 500,000 Λ.Αιγ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Δ.Ε για την αγαστή συνεργασία τους και την αποτελεσματικότητα του έργου τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη -Σοφιανού με την συγχρηματοδότηση της οποίας και της Ε.Κ.Κ έγινε η αποκατάσταση του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης η οποία σφραγίσθηκε με τα «λαμπρά θυρανοίξια που θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστα».

«Για την κ. Σοφιανού τα λόγια περιττεύουν και το μόνο που θα μπορούσα να εκφράσω είναι μια ευχή ! Να της δίνει καθώς και στην οικογένεια της  ο Θεός υγεία και ευτυχία πολλαπλάσια από τα όσα προσφέρει», είπε ο κ. Καβαλήςκαι πρόσθεσε: «Οφείλω όμως να εκφράσω και τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους συντελεστές που συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτή την μεγάλη μας προσπάθεια, με ιδιαίτερη αναφορά στην ακούραστη προϊσταμένη των Ναών και κοιμητηρίων και Γ.Γ. της ΕΚΚ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και του Αναπληρωτή της Στέλιου Χαλκιά στους οποίους χρωστάμε έναν δημόσιο έπαινο και ευχαριστήριο».

Έγκριση ισολογισμού και προϋπολογισμού

Κατά τη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2020. Σε ότι αφορά τον   ισολογισμό είναι πλεονασματικός με 1,259,279 Λ.Αιγ. , οι καταθέσεις και τα ρευστά της Ε.Κ.Κ ανέρχονται σε 48,993,106 Λ.Αιγ και τα πιστωτικά υπόλοιπα σε 15,044,257 Λ.Αιγ  Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπετε ελλειμματικός με 5,620,000 Λ.Αιγ. και στόχος, όπως είπε ο κ. Καβαλής είναι η εξάλειψη του.

Η Ε.Κ.Κ είχε την ευκαιρία στις 8/10/2019 να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα που την απασχολούν και που συνοψίστηκαν σε θέματα που αφορούν την Ελληνική Εκπαίδευση στην Αίγυπτο αλλά και στην Ομογένεια, ενημέρωση για τις άδειες παραμονής και εργασίας στην Αίγυπτο και τις Αιγυπτιακές Υπηκοότητες  στην αργοπορία των συντάξεων από το ΙΚΑ κάναμε αίτημα για την επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας των συνταξιούχων εξωτερικού, συζητήσαμε την αργοπορία υλοποίησης της σύμβασης του Ε.Ν.Κ και του Εθνικού  Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τονίσαμε τα υπέρογκα Προξενικά τέλη σε σχέση με το εισόδημα στην Αίγυπτο, κάναμε πρόταση για την στελέχωση Ιδρυμάτων μας από μετακλητούς υπαλλήλους και τέλος αναφέραμε τις σκέψεις μας για την ψήφο των ομογενών, που επαναλάβαμε και στην Ελληνική Βουλή.

Στο Νοσοκομείο, υπό την στιβαρή ηγεσία του – θα τολμήσω να πω μοναδικού – προϊσταμένου του Ε.Ν.Κ και ταμία της Ε.Κ.Κ κ. Α. Ιορδανίδη, που και ο ίδιος πολλαπλά, κακόβουλα και αβάσιμα ήταν στόχος της ίδιας παρέας των συκοφαντών – συνέχισε την πορεία προς την επιτυχία με την βοήθεια του ικανότατου διευθυντού του Ε.Ν.Κ Δρ. Σαμουήλ Λουίς.

Στις 6/10/2019 έγιναν τα εγκαίνια των Εξωτερικών ιατρείων που εξωραΐστηκαν πλήρως και εξοπλίστηκαν με πόρους του ίδιου του ΕΝΚ, παράλληλα ολοκληρώθηκε η τράπεζα αίματος στο Ε.Ν.Κ, η μονάδα αποστείρωσης, καθώς και το αποκορύφωμα της εγκατάστασης στις αρχές του 2020 υπερσύχρονου του αξονικού τομογράφου που αγόρασε η Ε.Κ.Κ με πόρους του ΕΝΚ, όπως και χρηματοδότησε όλα τα έργα που έγιναν σε αυτό.

Και δεν σταματάμε εκεί! υπήρξε σοβαρή μέριμνα για όλους τους ναούς μας και τα κοιμητήρια μας στην Τάντα στο Κοιμητηριακό Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στο Σουέζ,για να προστεθεί από φέτος και ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν που παρέλαβε η Ε.Κ.Κ από τη Ρωσική Εκκλησία που τον χρησιμοποιούσε , αλλά και για τους βοηθούμενους μας τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα με την Κοινωνική Πρόνοια να αγγίζει και να ξεπερνά τα 3,000,000 λίρες Αιγύπτου περίπου, αν προστεθούν και οι βοήθειες προς τα μικρότερα σωματεία της παροικίας που και αυτά συμπληρώνουν και επιτελούν ένα ουσιαστικό κοινωνικό έργο.

Ακρογωνιαίο λίθο για την συνέχεια της παροικίας αποτελεί το σχολείο! Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό αποτελούν την βάση και για την άρτια λειτουργία του η Ε.Κ.Κ ξοδεύει πάνω από 2,500,000 Λ. Αιγ. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το λειτούργημα των εκπαιδευτικών , τόσο όσων έρχονται από το ΥΠΕΠΘ όσο και των συμβασιούχων της Ε.Κ.Κ και τους ευχαριστούμε για την ουσιαστική τους συμβολή στο μέλλον των μικρών Αιγυπτιωτών. Η πρόσκλησή τους σήμερα στην ΤΓΣ μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη αυτής της αλήθειας.

Για πολλοστή φορά τονίζουμε την ανάγκη αναθεώρησης του μοντέλου με το οποίο για πολλά χρόνια η Ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει την ομογενειακή παιδεία. Οι προτάσεις μας είναι γνωστές στην ηγεσία του Υπουργείου στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα κόμματα κατανοούμε βέβαια πως η πανδημία δεν άφησε πολλά περιθώρια για αλλαγές, εμείς όμως θα επιμείνουμε στην ανάγκη ριζικής αναθεώρησης την οποία ευχόμαστε να δούμε σύντομα. 

Το ίδια εκτίμηση εκφράζουμε και για την εργασία που επιτελείται στο Πολιτιστικό Κέντρο που συμβάλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια μας και την διάδοση του Πολιτισμού μας στην αγαπημένη μας Αίγυπτο, όπως και των μέσων μαζικής ενημέρωσης μας που μας συνδέουν με όλους τους ανά την υφήλιο Αιγυπτιώτες και όχι μόνο. 

Ο απολογισμός

Στο διαχειριστικό σκέλος της Ε.Κ.Κ όλοι οι παραγωγικοί τομείς της Ε.Κ.Κ συνέβαλαν με το μέγιστο δυνατό τρόπο για να στηρίξουν όλα τα παθητικά της τμήματα και μάλιστα να προσθέσουν και τεράστια έργα και εξοπλισμό στο ενεργητικό της αλλά και μια λαμπρή εκδήλωση στα θυρανοίξια του κοινοτικού μας Ναού που μας έκανε όλους υπερήφανους, και τελικά να κλείσουμε τον απολογισμό του 2019 με γενικό πλεόνασμα 1,259,279 Λ.Αιγ.

Εξαώροφο κτήριο απέναντι από τον Αγ. Κωνσταντίνο

Η ΔΕ αποφάσισε όπως ενημερώσει στην ΤΓΣ την πρόθεση της να υλοποιήσει οικονομοτεχνική μελέτη για την ανέγερση πολυώροφου ακινήτου ( 6 ορόφων – 1200 τμ βάσης και 10,000 τμ συνολικού εμβαδού) στον χώρο απέναντι του Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Ε.Κ.Κ και της παροικίας , και παράλληλα να διαθέσει γραφεία υψηλών προδιαγραφών σε τρίτους . Η αρχική μας προσέγγιση σε αυτή την μελέτη είναι να συνεργαστούμε με αντιπαροχή με τον κατασκευαστή εφόσον το επιτρέπει ο νέος νόμος ειδάλλως με χρηματοδοτικό σχήμα που θα μελετήσει η οικονομική επιτροπή της Ε.Κ.Κ. Για την προμελέτη προτείνεται η ενίσχυση του προϋπολογισμού με το ποσό των 150,000 Λ.Αιγ. και για την οικονομοτεχνική 350,000 Λ.Αιγ. Η Δ.Ε ζητά την εξουσιοδότηση να προχωρήσει στην μελέτη και αδειοδότηση και εφόσον το ποσό της επένδυσης μπορεί να καλυφθεί από επενδυτή (αντιπαροχή) ή από έσοδα εκποιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί, να προχωρήσει στην υλοποίηση.

Ο κ. Καβαλής ζήτησε την συμμετοχή κάποιου πάροικου με σχετική τεχνογνωσία στην επιτροπή μελέτης του σχεδίου, και προτάθηκε ο κ. Διονύσιος – Ερρίκος Αδάμ που δέχτηκε την πρόταση.

Η ΔΕ αποφάσισε επίσης όπως ενεργοποιήσει την απόφαση της ΕΓΣ με ημερομηνία 1/4/1990 για την παραχώρηση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Σουέζ σε άλλο Χριστιανικό δόγμα φυσικά με την νέα έγκριση της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής καθώς ο Ναός χρειάζεται κατεδάφιση και ανοικοδόμηση και την εκποίηση του υπόλοιπου οικοπέδου σε τιμή των επισήμων εκτιμητών που αναγνωρίζει η εποπτεύουσα Αιγυπτιακή Αρχή. Σχετικό θέμα αν υπάρξει συμφωνία θα τεθεί σε νέα Ε.Γ.Σ. 

Ευχαριστίες του Χρ. Καβαλή σε όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου στην ΔΕ που με ομόνοια κατανόηση και αλληλοεκτίμηση συνέβαλε ο καθένας τους στο να καταφέρουμε τους στόχους μας:

Τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστείν και Προϊστάμενο της Εφορείας Παιδείας και συμμέτοχο σε πολλές άλλες εφορείες.

Την Γενική Γραμματέα κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Ναών Κοιμητηρίων και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων αλλά και της Εφορείας Νεολαίας Αθλητισμού και Υποτροφιών με ιστορικές  υπερβάσεις στους τομείς που αναλαμβάνει

Τον Ταμία κ. Αντώνη Ιορδανίδη κινητήριο δύναμη του ΕΝΚ και οίκου ευγηρίας. Η επιλογή μας τα εγκαίνια των εξωτερικών ιατρείων να γίνουν προς τιμή του ανήμερα των γενεθλίων του και ήταν το δώρο που του όφειλε η Ε.Κ.Κ.

Την Επόπτρια γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ, προϊσταμένη της Εφορείας Επικοινωνίας και Πολιτισμού αλλά και στήριγμα όλων των συνταξιούχων μας και όχι μόνο.

Τον Προϊστάμενο της Εφορείας Πρόνοιας κ. Ανδρέα Γιόσρι.

Τον Προϊστάμενο της Εφορείας Ακίνητης Περιουσίας κ. Λεωνίδα Φοντριέ.

Τον Προϊστάμενο τεχνικών θεμάτων κ. Στέλιο Χαλκιά.

Τον Προϊστάμενο Ξενώνα κ. Ανδρέα Ρούσσο.

Ενώ τον τομέα Μεταφραστικού και Αρχείου και Οικονομικών και Επενδύσεων υπηρετώ ο ίδιος.

Στήριγμα μας σε όλη μας την προσπάθεια – και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό – ήταν ανεξαιρέτως όλοι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του οργανισμού μας που φέτος έφτασαν τα 348 άτομα, με ειδική εύφημο μνεία για τους διευθυντές όλων των τμημάτων και ιδιαίτερα για τη ακούραστη διευθύντρια της Ε.Κ.Κ. κ. Ι. Καρδάση. Η διαφάνεια που προβλήθηκε τους αναφέρει ονομαστικά.

Το 2020 παρά την κρίση η Ε.Κ.Κ στο πλευρό των δοκιμαζομένων

Όπως ήρθαν τα πράγματα σαφώς το 2020 δεν θα είναι τόσο δυναμικό όσο το 2019, αλλά η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό συνεχίζεται με το πως βοηθάμε τους συνταξιούχους μειώνοντας την γραφειοκρατική τους ταλαιπωρία, πως στεκόμαστε δίπλα τους ασθενείς μας, πως το ΕΠΚΚ απλώνει τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Αίγυπτο, πως τα σχολεία φυτεύουν στην ψυχή και την καρδιά των μαθητών την Ελλάδα μέσω της Ελληνικής γλώσσας, και θα αντιληφθείτε καλύτερα το μήνυμα που στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, πως η Ε.Κ.Κ είναι και θα παραμείνει ένας άτρωτος οργανισμός με σοβαρή οργανωτική τάξη με λαμπρό έργο και κυρίως πως διοικείται με πλήρη διαφάνεια και κυρίως αυτοσεβασμό!

Ανεπιτυχής προσπάθεια διασυρμού της Ε.Κ.Κ

Η Διαχειριστική Επιτροπή αισθάνεται όχι μόνο υπερήφανη για τα άψογα πεπραγμένα της το 2019 αλλά και γιατί η χρονιά αυτή ήταν η χρονιά δικαίωσης και κάθαρσης τόσο από τις συκοφαντικές κατηγορίες μικροπρεπών πρώην μελών της, όσο και διότι η δικαίωση αυτή δόθηκε από την ίδια την Αιγυπτιακή δικαιοσύνη, από έναν δηλαδή αδιάβλητο φορέα για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως θα μεροληπτούσε υπέρ ή κατά της Ε.Κ.Κ!

Η Ε.Κ.Κ παρά την επίμονη προσπάθεια διασυρμού της στο πρόσωπο του Προέδρου της, έπραξε το χρέος της με την οργάνωση όλων των θρησκευτικών, εθνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων χωρίς την παραμικρή ολιγωρία.

Όταν στις 26 Μαΐου του 2019 ολοκληρώναμε τις εργασίες της ΤΓΣ ο ομιλών βρισκόμουν ακόμα υπό το καθεστώς της δίκης – και για ποιο λόγο μάλιστα – διότι βρέθηκαν δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι και θολωμένοι από φθόνο πάροικοι, να τολμήσουν να μας καταγγείλουν για σπατάλη των χρημάτων της Ε.Κ.Κ και παράνομη δήθεν εξαγωγή συναλλάγματος! Εμείς όντως στέλναμε εμβάσματα στην Ελλάδα, αλλά με κάθε νομιμότητα και την προέγκριση των εποπτικών Αιγυπτιακών αρχών, για την στήριξη των Αιγυπτιωτών Αδελφών μας στην Ελλάδα, αλλά από καθαρή εμπάθεια κάποιοι μας συκοφάντησαν… μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου! 

Η απόφαση όμως σχεδόν ένα μήνα μετά την συνέλευση, του Εφετείου που εκδόθηκε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, έπεσε σαν καταπέλτης, στους αδίστακτους συκοφάντες, που είχαν και το θράσος κάποιοι που έπαιζαν στα παρασκήνια να σπεύσουν να μας συγχαρούν!

Έκλεισε λοιπόν η δυσάρεστη  αυτή σελίδα με την αποπομπή δύο μελών για πρώτη φορά στην 25ετή παρουσία μου στην ΔΕ της Ε.Κ.Κ.

Εδώ οφείλω να διευκρινίσω πως στα μέλη αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Αντώνης Καζαμίας – ο οποίος δημόσια και προς τιμήν του – εξέφρασε τις όποιες επιφυλάξεις του και όταν έλαβε τις απαντήσεις έδρασε στα πλαίσια του κοινού συμφέροντος, και ούτε συκοφάντησε ούτε έκανε αγωγές υποστηρίζοντας ψευδείς ισχυρισμούς και παρερμηνείες, και παραμένει τακτικό μέλος της Ε.Κ.Κ και μάλιστα χαιρόμαστε πολύ για αυτό.

Τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και τα περισσότερα μέλη της Δ.Ε. παρότι σφυροκοπούμασταν άδικα και ψευδώς για μεγάλο διάστημα, αγνοήσαμε τις συκοφαντίες και εργαστήκαμε όχι απλά καλά, αλλά αριστοτεχνικά και πεισμώσαμε ακόμη περισσότερο ολοκληρώνοντας έργα ύψιστης σημασίας.

Ανανέωση ορκωτού λογιστή και δύο άμισθων ελεγκτών για το 2020

H E.K.K αποφάσισε την ανανέωση του ορκωτού λογιστή κ. Άμγκαντ Σαμίρ Γκίντι και των δύο άμισθων ελεγκτών κ.κ. Πέτρου Κουτσουμπέλη και Σπύρου Μώρου για το 2020.

Απονομή τίτλων

Η ΔΕ απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Ευεργέτη στον κ. Διονύσιο Ερρίκο Αδάμ, που προσέφερε σε είδος έναν ανιχνευτή μετάλλων για την είσοδο του Ναού των Αγίων Κων/νου και Ελένης αξίας 80,000 Λ.Αιγ. και προσφοράς κατάθεσης 300,000 Λ.Αιγ. και των Μεγάλων Δωρητών στους κ.κ. Ρουσούλη Ανδρέα και Λαζάρου Στεργίου, που προσέφεραν προσφορά κατάθεσης 25,000 Λ.Αιγ.

Ενός λεπτού σιγή για τους παροίκους που «έφυγαν»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής αποχαιρέτισε τους παροίκους που έφυγαν από κοντά μας το 2019 και το 2020 διαβάζοντας τα ονόματά τους αλφαβητικά. Αφιέρωσε λίγα λόγια στους συνεργάτες του στην Δ.Ε, που μας άφησαν το 2019 και μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για τους Μανούσο Δαμουλάκη, Ανδρέα ΜαυρομάτηΝικόλα Πολίτη και Αδαμάντιο Γεωργίου.

«Θα μιλήσω εκτός κειμένου και για τα τέσσερα άτομα. Θα ξεκινήσω με τον Μανούσο Δαμουλάκη, ο οποίος υπηρέτησε στην Κοινότητα για μια τετραετία ως μέλος της Δ.Ε. Ποτέ δεν υστέρησε στα καθήκοντά του παρά το ότι ήταν νεόφερτος στα Κοινοτικά δρώμενα, ήταν αποτελεσματικότατος και όταν ήρθε η ώρα να αποχωρήσει βοηθούσε και απ΄ έξω την Κοινότητα. Παράλληλα για μια τετραετία υπηρέτησε στην Κοινοτική πητροπή αλλά και σε άλλα Σωματεία, όπως στην Κυπριακή Αδελφότητα και στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, ο Ανδρέας Μαυρομάτης. Τον χαρακτήρισα ως τον gentleman της Ε.Κ.Κ. Ήταν ένας άνθρωπος ήπιων τόνων. Ήθελε πάντα να ενώνει και όχι να χωρίζει. Ο Ανδρέας όπως και ο Μανούσος υπηρέτησαν μόνο τέσσερα χρόνια στην Κοινοτική Επιτροπή αλλά και τα τέσσερα χρόνια μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις ο καθένας στο ρόλο του. Φυσικά δεν μπορώ να πω λίγα για τον Νικόλα Πολίτη. Ο Νικόλας Πολίτης, υπήρξε μέλος της Κοινότητος, για πολλά χρόνια πριν από εμένα. Ήταν πάντα δραστήριος. Έμαθα πολλά Κοινοτικά θέματα από τον ίδιο. Υπήρξε κινητή εγκυκλοπαίδεια της παροικίας. Όταν ήθελα να κάνω αναδρομή στα παλιά, πάντα έκανα αναδρομή στον Νικόλα και είχα την τιμή να τον έχω αντιπρόεδρο στην τελευταία του θητεία και να τον κηρύξουμε Επίτιμο Αντιπρόεδρο μαζί με τον Σαραντινό και τον Ιωακείμ Φλεβοτομά. Και οι τρεις αείμνηστοί και οι τρεις επίτιμοι αντιπρόεδροι. Τέλος θα κλείσω λέγοντας δύο λόγια για τον Αδαμάντιο Γεωργίου. Ο Γεωργίου ήταν προσωπικότητα που γνώριζε τα κοινοτικά εκ των έσω. Ήταν μέσα στο μαγειρείο θα έλεγα για πάρα πολλά χρόνια. Άνθρωπος που γνώρισε προέδρους, ωραίες στιγμές, δύσκολες στιγμές. Όπως λέω πάντα ο Διευθυντής της Κοινότητας είναι ο κυματοθραύστης της Κοινοτικής Επιτροπής. Τα ακούει πολλές φορές αντί να τα ακούμε εμείς, δεν φταίει για στα διάφορα πεπραγμένα μας και τις αποφάσεις που παίρνουμε. Μας άφησε ένα πολύ μεγάλο βιβλίο για την Κοινότητα, το οποίο έφτιαξε με πολύ αγάπη. Μέχρι την τελευταία του στιγμή, η Κοινότητα ήταν το σπίτι του. Αιωνία τους η μνήμη. Η απώλειά τους μεγάλη, αλλά και η παρακαταθήκη που αφήνουν σε όλους σημαντικότατη. Η δράση μας τους υποσχόμαστε να είναι μεγάλη, να είναι δυναμική και πρωτοποριακή», είπε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ στην ομιλία του.

Μέλη της Ε.Κ.Κ που «έφυγαν»: Αυγουστιάδης Γιώργος, Γεράρδος Ιωάννης, Γεωργίου Αδαμάντιος, Γουναρόπουλος Νικόλας, Δαμουλάκης  Μανούσος, Διακουμίδου Βασιλική, Καβαλάκη Μαρία, Καλλίδη Αθηνά, Μαυρομάτης Ανδρέας, Μοιρασκετζής Φαίδων, Πολίτης Νικόλας, Σκουφαρίδη Χρυσάνθη του Κωνσταντίνου.

Πάροικοι και  Συνεργάτες που μας άφησαν: Αδαμίχου Αικατερίνη, Γαζή Στέλλα, Ιωαννίδου Ελισάβετ, Ιωάννου Παναγιώτης, Κασσιμάτης Εβδμόνδος – Πρόεδρος ΕΚΑ, Μπαραμίλη Καίτη, Μπούτου Ελένη, Παπαφωτίου Γρηγόρης, Πεχλιβανίδης Γεώργιος, Ραδόπουλος Μίλτος, Σαρκή Ελλη, Σιγανού Αλίκη, Σιόκας Γεώργιος, Χαλκιαδάκης Λάμπης, Χριστοφίδης Χρήστος, Gaby Awadallah.

Οι χαιρετισμοί των επισήμων

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Eπίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος στο χαιρετισμό του μετέφερε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’. Ο κ. Νικόδημος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά το 2019 στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έλυσε πολλά προβλήματα. «Φέρατε το ελληνικό καράβι της Ε.Κ.Κ σε ήσυχο λιμάνι. Εύχομαι το λιμάνι να είναι πάντα ήσυχο χωρίς αναταραχές», είπε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος εξέφρασε την συγκατάθεση του Πατριαρχείο ο Ναός στον Αγ. Γεώργιο στο Σουέζ να λειτουργήσει από άλλο Χριστιανικό δόγμα. Ευχαρίστησε την Ε.Κ.Κ που διατηρεί τους ναούς σε καλή κατάσταση. Για τον Αγ. Δημήτριο στο Ζεϊτούν, είπε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τοποθέτησε Αραβόφωνο ιερέα, ενώ και στην ανακαινισμένη εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης στο Σουέζ θα έρθει ιερέας από το Πορτ Σαϊντ ο οποίος θα τη Λειτουργεί μια φορά το μήνα. Ευχαρίστησε τον Σουίρις ο οποίος χρηματοδότησε την αποκατάσταση της Αγ. Αικατερίνης και είπε ότι θα χρηματοδοτήσει και την αποκατάσταση των παρακείμενων κτηρίων.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης ότι παρά τη μεγάλη μείωση των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου το έργο της Ε.Κ.Κ παραμένει θετικό Η διάθεση είναι η ίδια που χαρακτήριζε και τους παλιούς παροίκους που ήταν χτίστες. Αυτή η διάθεση της συντήρησης της απολύτως ρασιοναλιστικής διαχείρισης είναι αυτό που διακατέχει τον ισολογισμό. Εύχομαι καλή δύναμη με πνεύμα ομόνοιας, είπε ο κ. Γαριλίδης και πρόσθεσε ότι οι αρχές της Ελλάδος στέκονται στο πλευρό της Ε.Κ.Κ.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε την Ε.Κ.Κ για την πρόσκληση. Είπε ότι καλύφθηκε από όσα είπε ο Πρέσβης για την Ε.Κ.Κ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της Κοινότητας.

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Κ.Α

Νικόλας Βαδής – Αντιπρόεδρος ΣΑΕ

Νικόλας Βαδής μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Κώστα Μιχαηλίδη αλλά και όλης της Διαχειριστικής Επιτροπής. Συνεχάρη τη Δ.Ε για το έργο της και ιδιαίτερα για το Ελληνικό Νοσοκομείο για τη λειτουργία του και την εξυγίανσή του. Χαρακτηριστικά ο κ. Βαδής είπε .. Πρόεδρε το ΕΝΚ ήταν σχέδιό σου καθώς όντως ήταν η μαύρη τρύπα των Οικονομικών της ΕΚΚ , και είμαι βέβαιος πως οι κοινοτικοί του 80 και 90 δεν θα πίστευαν την σημερινή εξέλιξη. Αποσπώντας χειροκροτήματα. 

Παρεμβάσεις παροίκων

Στην παρέμβασή του  ο Δημήτρης Σκουφαρίδης, Γραμματέας Δ.Σ “Al Ahli Bank of Kuwait-Egypt” και Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών και Μελλοντικού Σχεδιασμού Ε.Κ.Κ, είπε ότι κοιτάζοντας τις ταμειακές ροές από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, παρατηρείται μείωση στα έσοδα της Ε.Κ.Κ (από το ΕΝΚ και το Μεταφραστικό) η οποία όπως τόνισε είναι αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής κρίσης. «Αυτή η επιρροή στα οικονομικά αποτελέσματα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά αφορά την παγκόσμια, την περιφερειακή και την τοπική οικονομία». Πρότεινε να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για να περιοριστεί η επίδραση της κρίσης στα οικονομικά μας, και να το φέρετε προς συζήτηση στην επιτροπή των οικονομικών. Συνεχάρη τον κ. Ιορδανίδη για την οικονομική πολιτική του και για τη μείωση της πιστωτικής γραμμής. Ο Αρχηγός των Προσκόπων Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδηςστην παρέμβασή του εστίασε στο να διατηρηθεί ο περιβάλλοντας χώρος κατά την ανέγερση του περιβάλλοντος χώρου και να ληφθεί υπόψιν η δράση των Προσκόπων κατά την πορεία των έργων.

Εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν και σχεδόν όλα τα παροικιακά σωματεία.

Τη Φιλόπτωχο εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος κ. Βάσω Γαζή, την «Μαρία Αιγυπτία» η Πρόεδρος κ. Ευαγγελία Θηραίου. Επίσης παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ Κ. Αλέκος Καζαμίας, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου στη Σούμπρα κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Επίσης, παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Γιάννα Καρδάση, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Τάσος Αναστασίου, η υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου, ο Διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Η Γενική Γραμματέας Χρ. Σκουφαρίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους της Ε.Κ.Κ

Η Διαχειριστική Επιτροπή Καΐρου εκφράζει με πολύ σεβασμό τις θερμές της ευχαριστίες προς την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και ως Επίτιμο Πρόεδρο της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για το πατρικό ενδιαφέρον που πάντοτε δείχνει για την Κοινότητά μας και για την ολόθερμη παρουσία Του στο πλευρό της παροικίας μας, για την κατανόησή Του στα προβλήματά μας και γενικά για την αγάπη που συνεχώς επιδεικνύει για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ιδιαίτερα όμως φέτος η Δ.Ε οφείλει στον Μακαριότατο ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ για τα όσα πέτυχε στο Σουέζ! Εκεί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κοινοτικού ναού της Αγίας Αικατερίνης, με την καθοριστική Του συμβολή καθώς  με δικές του ενέργειες βρέθηκε χορηγός για την αποπεράτωση του έργου. Ο λόγος για τον φιλέλληνα Αιγύπτιο επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η Δ.Ε. εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Εξοχώτατο Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Αμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι, την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, στην πρώην Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γάντα Ουάλι, στην νυν υπουργό κ. Νιβίν El Καμπάζ και τα Κεντρικά Γραφεία Σωματείων του ίδιου Υπουργείου που υπαγόμαστε πλέον, για την συμπαράστασή τους στο έργο της Κοινότητάς μας, καθώς και για την ασφάλεια που αισθανόμαστε ζώντας ως παροικία στην Αίγυπτο, δείγμα της πατροπαράδοτης ελληνοαιγυπτιακής φιλίας.

Ευχαριστούμε την Υπουργό Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ Εμπέιντ και τον Υπουργό Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου κ. Χάλεντ Αλ Ανάνι.

Ευχαριστούμε θερμά την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα Ελληνικά Σχολεία.

Επίσης, ευχαριστούμε τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση και τους πρώην υφυπουργούς Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, Γιάννη Αμανατίδη, Μάρκο Μπόλαρη, και Αντ. Διαματάρη.

Ευχαριστίες εκφράζονται στον  Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών & Προξενικών Υποθέσεων κ. Κωστή Αλεξανδρή.

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, για την θέρμη με την οποία στηρίζει τις δραστηριότητες της παροικίας μας καθώς και όλο το σεπτό μας κλήρο.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον απελθόντα Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ – Χρήστο Διάμεση για την άριστη συνεργασία με την Ε.Κ.Κ και την αγάπη του προς την παροικία και καλωσορίζει τον νέο Αιγυπτιώτη Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Γαριλίδη. Παράλληλα ευχαριστεί τον απελθόντα Κύπριο Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση για τη συμπαράστασή του στην Ε.Κ.Κ. και το ζωηρό και έμπρακτο ενδιαφέρον του και καλωσορίζει τον νέο Πρέσβη κ. Όμηρο Μαυρομμάτη.

Ευχαριστούμε τον απελθόντα Γενικό Πρόξενο κ. Γεώργιο Δασκαλόπουλο για την άριστη συνεργασία μας καθώς και τον Έλληνα Πρόξενο κ. Αχιλλέα Μπική. Καλωσορίζουμε την νέα μας Γενική Πρόξενο κ. Μαρία Ζήση και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της.

Τα αδελφά Σωματείας μας, του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη μαζί με όλα τα μέλη του ΔΣ και ειδικά για την στάση τους στο θέμα της δικαστικής δοκιμασίας μας που τους τιμάει ιδιαίτερα καθώς και την ΕΚΑ τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Σιόκα και τα μέλη του Δ.Σ για την συνεργασία τους, μαζί με τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια χθες του πατέρα του προέδρου επιχειρηματία Γεωργίου Σιόκα.

Ευχαριστούμε θερμά τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στην Ελλάδα τον κ. Χρίστη Θωμαΐδηγια την άμεση ανταπόκριση σε κάθε ζήτημα που μας αφορά στην Ελλάδα και για την καλή του συνεργασία.

Τελευταίο σε σειρά μα όχι σε αξία να ευχαριστήσουμε τον Νομικό Σύμβουλο της ΕΚΚ κ. Μουνίρ Σάμι Γκίργκις.

(ekkairo.org)