Πώς θα αναζωογονηθεί η Ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία;

ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικής γλώσσας της Βικτώριας είχε αναθέσει στον καθηγητή του Τμήματος Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, Τζόζεφ Λο Μπιάνκο, έρευνα και καταγραφή της πορείας της Ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια καθώς και προτάσεις για την αναζωογόνησή της. Ο καθηγητής Λο Μπιάνκο μίλησε στο SBS Greek.

«Υπάρχει μια μεγάλη και δυναμική κοινότητα Ελλήνων στην Αυστραλία, που έχει κερδίσει τον σεβασμό των Αυστραλών. Οι Έλληνες εδώ είναι υπερήφανοι για την γλώσσα και την κουλτούρα τους».

Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε στο SBS Greek ο Τζόζεφ Λο Μπιάνκο, καθηγητής Γλωσσών και Γλωσσικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Melbourne Graduate School of Education, University of Melbourne).

Η επιλογή του καθηγητή Λο Μπιάνκο από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νέας Ελληνικής της Βικτώριας για την διενέργεια έρευνας για την πορεία της Ελληνικής γλώσσας μόνο τυχαία δεν είναι. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης στον τρόπο που μελετά τις γλώσσες καθώς συνδυάζει την πρακτική χρήση μιας γλώσσας με την ακαδημαϊκή μελέτη των επιμέρους προβλημάτων της.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την δίγλωσση εκπαίδευση στα σχολεία, για τη διδασκαλία των αγγλικών ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας, για τον πολυπολιτισμό και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, για τις ασιατικές σπουδές, για τη διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας και την αναζωογόνηση γηγενών και μεταναστευτικών κοινοτικών γλωσσών.

Η πιο πρόσφατη έρευνά του αφορά την αναζωογόνηση της Ελληνικής γλώσσας και τίτλος της έκθεσης είναι “A Study of the Vitality of Modern Greek in Contemporary Australia” , ή σε ελεύθερη απόδοση «Μελέτη για τη Διατήρηση των Νέων Ελληνικών στη Σύγχρονη Αυστραλία».

Η έρευνα έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών της Βικτώριας και παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στις εγκαταστάσεις του Δίγλωσσου Δημοτικού Σχολείου Lalor North Primary School.

«Η Ελληνική γλώσσα για δεκαετίες διδάσκεται στα σχολεία της χώρας, λειτουργούν πολλά ομογενειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα με καλά εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό, έχει την στήριξη των μέσων ενημέρωσης, όπως η Ραδιοφωνία SBS και η εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, αλλά και την στήριξη των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων, ακόμα και της Ελληνικής», δήλωσε ο καθηγητής Λο Μπιάνκο στο SBS Greek.

Τα τρία μέρη της έκθεσης

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται στοιχεία για την παρουσία του Ελληνισμού στην Αυστραλία και για το μεταναστευτικό κύμα στα μέσα του 20ού αιώνα αλλά και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου.

Αναφέρονται στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή, του 2016, για την διαχρονική υποχώρηση στις εγγραφές μαθητών στο μάθημα της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Βικτώριας και την Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο καθηγητής Λο Μπιάνκο είπε στο SBS Greek ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα έγκειται όχι στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας αλλά στην προσέγγιση του προβλήματος της διατήρησής της.

«Για να διατηρηθεί η Ελληνική γλώσσα θα πρέπει να αποκτήσει κινητικότητα και κοσμοπολιτισμό», τονίζει ο καθηγητής, που κατά τον ίδιο σύμφωνα και με τις μέχρι στιγμής μελέτες, είναι οι δυο ενδεδειγμένοι τρόποι στην διατήρησή της.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, γίνεται αναφορά στα μέσα διδασκαλίας της Ελληνικής, από τα Δημόσια και τα Απογευματινά Σχολεία των Ελληνικών Κοινοτήτων μέχρι την Μάθηση Εξ Αποστάσεως.

«Η διδασκαλία μέσα στις σχολικές αίθουσες δεν είναι αρκετή», τονίζει λέει ο καθηγητής Λο Μπιάνκο στο SBS Greek.

«Τα σχολεία διδάσκουν τη γλώσσα και αυτό πρέπει να κάνουν. Αλλά αυτό που δεν γίνεται στα σχολεία είναι η πρακτική χρήση της γλώσσας προκειμένου να διατηρηθεί. Και αν δεν γίνει αυτό, τότε», λέει ο κ. Λο Μπιάνκο, «η Ελληνική γλώσσα θα παύσει να ομιλείτε».

Στο πρώτο μέρος του τρίτου σκέλους της μελέτης γίνεται μια περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν με αναφορές στον ρόλο της Κυβέρνησης της Ελλάδας αλλά και σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους τα Νέα Ελληνικά μπορεί να λάβουν μια άλλη τροπή.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελληνική γλώσσα είναι αναζωογόνηση που θα πρέπει να βασιστεί στην χρήση της από τα μέλη της Ελληνικής παροικίας», πιστεύει ο κ. Λο Μπιάνκο.

«Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η νεολαία να χρησιμοποιεί την γλώσσα καθημερινά. Επιπλέον, η διαδικτυακή σύνδεση και συνομιλία με Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο θα βοηθούσε».

Και συμπληρώνει: «Οι νέοι θα πρέπει να εντάξουν την Ελληνική γλώσσα στην καθημερινότητά τους».

Η χρηματοδότηση διδασκαλίας της Ελληνικής στα νηπιαγωγεία, περισσότερη στήριξη προς τους εκπαιδευτικούς αλλά και ενίσχυση των μονάδων διδασκαλίας της γλώσσας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ως και τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Λο Μπιάνκο αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της επιθυμίας (desire) να ασχοληθούμε με τα Ελληνικά.

«Θα χρειαστεί να καλλιεργήσουμε αυτή την επιθυμία και να τη συνδέσουμε με την καθημερινότητά μας. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί φορείς της ομογένειας να προωθούν τη διδασκαλία της γλώσσας και σε παιδιά και νέους που δεν έχουν απαραίτητα ελληνική καταγωγή».

Tέλος, ο καθηγητής Λο Μπιάκνο αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι επιχειρήσεις των Ελλήνων της Αυστραλίας.

«Η επιχειρηματική παρουσία του Ελληνισμού στην Αυστραλία είναι έντονη και επιτυχημένη. Θα πρέπει και οι επιχειρηματίες να μοιραστούν το όραμα για διάδοση της ομιλίας της Ελληνικής γλώσσας».

Λέει ότι είναι καλοδεχούμενες οι πρωτοβουλίες επιχειρήσεων, για παράδειγμα, για την αγορά και προσφορά βιβλίων σε σχολικά ιδρύματα ή για εκδοτικές πρωτοβουλίες βιβλίων στα ελληνικά, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.

(www.panhellenicpost.com)