Ο κορoνοϊός όξυνε και θα οξύνει περισσότερο τα προβλήματα των κενών στα Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου

ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Σήμα κινδύνου στέλνει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την ομαλή λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στην Αίγυπτο, ειδικά την ερχόμενη περίοδο.

Η πανδημία του κορονοϊού και  η προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα νέα δεδομένα έδωσε προτεραιότητα στη διευθέτηση των εκπαιδευτικών προβλημάτων εντός Ελλάδος. Για άλλη μια φορά, ο «μεγάλος ασθενής», παραμένουν τα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού. 

Η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο και μέχρι στιγμής δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για την κάλυψη των κενών στους εκπαιδευτικούς την επόμενη χρονιά αλλά ούτε δόθηκε παράταση σε όσους ολοκληρώνουν ή ολοκλήρωσαν  την περίοδο παραμονής τους στο εξωτερικό.

Τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ Χρήστος Καβαλής έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα. Το αίτημα να προκηρύσσονται οι θέσεις εγκαίρως και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο κάθε έτους θεωρείται η αρχή του κουβαριού, που όσο αργεί τόσο μεγαλώνει η αργοπορία της ομαλής λειτουργίας το επόμενο έτος τόσο για τους φορείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς , με θύμα πάντα τους μαθητές.

Ειδικά με τον κορoνοϊό είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα των προκηρύξεων θέσεων για το εξωτερικό, πόσο μάλλον τώρα που άργησαν να γίνουν… 

Αυτό λοιπόν γεννά το δεύτερο ζήτημα που ζητά επιτακτικά η Ε.Κ.Κ και που είναι η παράταση των αποσπάσεων άνευ επιμισθίου για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να παραμείνουν στην Αίγυπτο ή γενικά στις θέσεις τους, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή.

Σημειώνεται ότι τα ζητήματα αυτά έχει θέσει η Ε.Κ.Κ τον Σεπτέμβριο του 2019 στην υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη,  η οποία έχει κατανοήσει το δίκαιο των θέσεων.

Η ΕΚΚ στις αρχές Μαΐου 2020, έστειλε επιστολή στον Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής όπου του επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έχει τονίσει, τόσο σε σας με την άφιξη σας , όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πως αν η διαδικασία για τις νέες αποσπάσεις δεν ξεκινήσει Φεβρουάριο, η ομαλή λειτουργία των παροικιακών σχολείων δεν θα είναι εφικτή την επόμενη σχολική χρονιά! Παρά τις διαβεβαιώσεις, πέρασε ο Φλεβάρης και δεν έγινε η προκήρυξη, παράλληλα άρχισαν τα γεγονότα με τον COVID19 και προφανώς ήταν η πρώτη προτεραιότητα το θέμα αυτό και το κατανοούμε πλήρως.  Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως μεταβιβάστε επίσημα το αίτημα του οργανισμού μας να εκδοθεί κατ’ εξαίρεση για φέτος  παράταση – άνευ επιμισθίου για τους υπερβαίνοντας τα 4 έτη – για όποιους εκπαιδευτικούς επιθυμούν την παραμονή τους, και αυτό άμεσα». 

Η Ε.Κ.Κ στην ίδια επιστολή της είχε επισημάνει την ανάγκη να οριστεί επιτροπή από επί τόπου εκπαιδευτικούς για την διεξαγωγή των εξετάσεων για τα Αιγυπτιακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, γεγονός που λύθηκε πριν το τέλος του Μαΐου.

Τέλος η Ε.Κ.Κ ζήτησε επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Ελληνικά ΑΕΙ στην κατηγορία ομογενών, όταν η φυσική παρουσία των ομογενών μαθητών στην Ελλάδα θα διαφοροποιηθεί ανάλογα της χώρας προέλευσης των μαθητών – υποψηφίων λόγω του κορoνοϊού, αλλά ακόμα δεν έλαβε σαφή απάντηση!

(ekkairo.org)