Μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό του Καΐρου ο θάνατος του Ανδρέα Μαυρομάτη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Ανδρέας Μαυρομάτης, ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου “έφυγε” τα ξημερώματα της Πέμπτης 14 Μαΐου από τη ζωή.

Ο Ανδρέας Μαυρομάτης γεννήθηκε στο Κάιρο και ήταν Κυπριακής καταγωγής. Ήταν 66 ετών και ήταν επιχειρηματίας. Δραστήριος, ευγενής, αγωνιζόταν για τα δίκαια των Αιγυπτιωτών και της Κυπριακής Αδελφότητας και για τη διατήρηση των στενών δεσμών και αγαστών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Σύζυγος, πατέρας και παππούς. Ήταν παντρεμένος με την Σταματία (Τούλα) Μαυρομάτη με την οποία απέκτησαν τρεις γιούς.Τον Χριστόφορο, τον Σταύρο και τον Πάρι καθώς και εγγόνια. 

Ο Ανδρέας Μαυρομάτης, ήταν τακτικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου από το 1982. Διετέλεσε Κοινοτικός Επίτροπος από το 2006 έως το 2010 και ήταν αναπληρωτής Γραμματέας. Ήταν προϊστάμενος της Εφορείας Ξενώνα, Αναπληρωτής της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και συμμετείχε σε πολλές άλλες εφορείες της Ε.Κ.Κ.

Ήταν επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως.

Η κηδεία τελέσθηκε την Παρασκευή 15 Μαϊου 2020 στις 11:00 στον Άγιο Γεώργιο Παλαιού Καϊρου από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν

O Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής αποχαιρέτισε με τον δικό του τρόπο τον τζέντελμαν της παροικίας που έφυγε από κοντά μας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του πρoέδρου της Επιτροπής Καΐρου της εν’ Αιγύπτω Κυπριακής Αδελφότητας Ανδρέα Μαυρομάτη, εξέφρασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’.

Συγκεκριμένα, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος καθώς επίσης και στους εν Αιγύπτω Κυπρίους.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου προχώρησε σε ψήφισμα εις μνήμην του αειμνήστου Ανδρέα Μαυρομάτη. Σε ψηφίσματα εις μνήμην του Προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου προχώρησε και το σύνολο των Παροικιακών Σωματείων:

Κυπριακή Αδελφότητα Επιτροπή Καΐρου

Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου

Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής

Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου

Φιλανθρωπικό Σωματείο Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία»

Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου

Ελληνικό Κέντρο Καΐρου

Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου

Χιακή Αδελφότης “Ο Όμηρος”

Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως

(ekkairo.org)