Τα διεθνή ΜΜΕ γράφουν (ξανά) με θαυμασμό για την Ελλάδα και τον Σωτήρη Τσιόδρα

ΥΓΕΙΑ

Τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να πλέκουν το εγκώμιο της χώρας μας για την έγκαιρη λήψη μέτρων που έλαβε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Μετά το φωτογραφικό αφιέρωμα του πρακτορείου Associated Press με τίτλο «H Eλλάδα πήρε εγκαίρως μέτρα», που αναδημοσιεύθηκε από τους New York Times, τη Washington Post και άλλα μεγάλα μέσα του εξωτερικού, και οι Times του Λονδίνου επαινούν την Ελλάδα για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα της πανδημίας  νωρίτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα περιορισμού.

Σημειώνοντας τις «ιδιαιτερότητες» του λαού μας, το άρθρο εξυμνεί τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των κρουσμάτων και θυμάτων του κορονοϊού στην χώρα μας.

«Οι Ελληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Όμως με την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους», γράφει ο συντάκτης του άρθρου, τονίζοντας την «ταχύτατη και τολμηρή» όπως την αποκαλεί αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο ξεκίνημα της κρίσης με μέτρα τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και οικονομίας: «… με πρόωρη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων. Μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 δις. Λίρες) έχει υποσχεθεί στους φορολογούμενους για να μειωθούν οι απώλειές τους».

Σε αυτή τη χώρα των 11 εκατομμυρίων ελάχιστες είναι οι στιγμές πανικού, αναφέρει επίσης το άρθρο. «Οι ουρές στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε βράδυ στις 6 μ.μ., παρακολουθώντας τον επικεφαλής υγείας του έθνους και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για τον ιό».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στα «κακώς κείμενα» που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα των μέτρων. Αν και στην αρχή της κρίσης – αναφέρει ο αρθρογράφος – τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ρόδινα με πολλούς να βγαίνουν στις παραλίες και τα πάρκα, αγνοώντας τις συστάσεις της κυβέρνησης, οι αρχές άμεσα πήραν μέτρα, απαγορεύοντας τις άσκοπες κινήσεις ακόμα και την πρόσβαση στα νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Τώρα πλέον οι Έλληνες χρειάζονται γραπτή άδεια για να βγουν από τα σπίτια του, ένα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα.

«Ολα αυτά σε άλλες εποχές θα ήταν αιτία για μεγάλες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα» σημειώνει το άρθρο, συμπληρώνοντας όμως: «Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες».

Νέοι ύμνοι για τον «ήρωα» Τσιόδρα

Μετά το αφιέρωμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant για τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο χαρακτηρισε «κύριο δημιουργό του ελληνικού θαύματος του κορονοϊού», σειρά πήραν οι New York Times που συμπεριέλαβαν τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Υγείας ανάμεσα στους αναδεικνυόμενους ήρωες της εποχής της πανδημίας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας για τους επικεφαλής επιστήμονες διάφορων χωρών που έχουν αναλάβει τη χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Στην Ελλάδα, η οποία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει ένα μείζων ξέσπασμα του κορονοϊού, όλοι συντονίζονται κάθε απόγευμα στις 6 στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν κομψό γκριζομάλλη άνδρα», αναφέρει το άρθρο. Και προσθέτει:

«Οι ανακοινώσεις του δεν έχουν εξάρσεις, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει τη χώρα για τα τελευταία στοιχεία. Περιστασιακώς δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές, όπως η αναλογία χλωρίνης και νερού που απαιτείται για την απολύμανση μιας επιφάνειας. Σπεύδει δε πάντα να διαλύσει κάθε παραπληροφόρηση. Ο Ελληνας επικεφαλής στη μάχη κατά του κορωνοϊού – εκκλησιαζόμενος και πατέρας επτά παιδιών με μακρά επιστημονική καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες, σπουδάζοντας στο Harvard, στο M.I.T. και αλλού – δεν είναι ο άνθρωπος του εξωραϊσμού. Οντας ειλικρινής, πρωταγωνίστησε στο να πάρει η χώρα μερικά από τα πιο εγκαίρως ληφθέντα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται να αποδίδει, καθώς η Ελλάδα μετρά μόλις 68 θανάτους από την αρχή της κρίσης».

(www.panhellenicpost.com)