Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Ζάμπια

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, αναχώρησε από το Μπλαντάϊρ με προορισμό την Μπέϊρα της Μοζαμβίκης, όπου εκεί ευρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Αγίας Τριάδος, που κτίστηκε από Έλληνες ομογενείς το 1886 και ο οποίος είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον κυκλώνα του περασμένου Μαρτίου που χτύπησε την περιοχή.

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος και το παρακείμενο ελληνικό σχολείο ανακαινίσθηκε την περίοδο 2002-2003 επί ποιμαντορίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου ως Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, ενώ όλες οι ζημιές από τον πρόσφατο κυκλώνα αποκαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου με τη συμβολή της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου κ. Μαρίνας Τσιχλάκη.

Στον Ιερό Ναό πραγματοποιήθηκε Δοξολογία για την άφιξη του Πατριάρχου, στην οποία παρευρέθη ο Κυβερνήτης της Πόλεως.

Ο Μακαριώτατος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στις προ δέκα επτά χρόνων εμπειρίες Του στη Μπέϊρα, ως Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε, στους αγώνες του για την επαναλειτουργία του ιστορικού Ναού της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνικής Κοινότητας και στην αγωνία του για την προβολή της Ορθόδοξης πίστης στην Μοζαμβίκη.

Ακολούθως, μετά το πέρας του προσκυνήματός του, πραγματοποίησε επίσκεψη σε ορφανοτροφείο της πόλεως, όπου ο Πατριάρχης έδειξε την αγάπη του στα ορφανά παιδιά, δίδοντάς τους χαρά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μονοήμερου ταξιδιού στην Μοζαμβίκη, ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του αναχώρησαν αεροπορικώς για το Λιλόνγκουε, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Μαλάουι.

Το ίδιο βράδυ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέφθηκε τον Εξοχ. Πρέσβυ της Αιγύπτου στο Μαλάουι στην πρεσβευτική κατοικία.

Την Τετάρτη 19η Φεβρουαρίου 2020, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β , συνοδευόμενος από τον Σεβασμ. Αξώμης κ. Δανιήλ και τον Θεοφιλ. Μαλάουι κ. Φώτιο, μετέβησαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λιλόγκουε, όπου εκατοντάδες πιστοί επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην Εκκλησιαστική τους Κοινότητα.

Μετά την υποδοχή, τελέσθηκε Δοξολογία προς τιμήν του Πατριάρχου και τον καλωσόρισε ο επιχώριος Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κατά την πρόσρησή του εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για το επιτελούμενο Ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής και ευχήθηκε ο Ευαγγελιστής Μάρκος να ευλογεί το έργο της. Ακολούθως προσφέρθηκε από τον Μακαριώτατο προς όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς γεύμα, με τους οποίους παρακάθησε.

Στη συνέχεια, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κατευθύνθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου σε οικόπεδο που δωρήθηκε από το Κράτος του Μαλάουι, έθεσε τον Θεμέλιο Λίθο για τον Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Μαλάουι, επ’ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Η οικογένεια Γιαννάκη συμβάλει τα μέγιστα για την περίφραξη της ιδιοκτησίας, την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και του παρακείμενου Ιεραποστολικού Κέντρου. Ο Πατριάρχης ενώ ανέπεμψε δέηση υπέρ αναπαύσεως των γονέων των δωρητών, Ηλιοφωτίστης και Γεωργίου.

Ας σημειωθεί ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε είχε επιλέξει και επευλογήσει τον τόπο του νέου Καθεδρικού Νού, ο οποίος βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στο κέντρο ακριβώς της πρωτεύουσας.

Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαλάουι κ. Peter Mutharika.

Ο Εξοχ. Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για τον ερχομό του Πατριάρχου στη χώρα του αλλά και την ευγνωμοσύνη της Δημοκρατίας του Μαλάουι για όλα όσα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δια της τοπικής Ορθόδοξης Επισκοπής, προσφέρει προς το Μαλαουιανό λαό. “Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα μας. Για όσα προσφέρετε στο λαό μας, στην υγεία και στην εκπαίδευση των νέων μας”, τόνισε ο Εξοχ. Πρόεδρος.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε προς τον Εξοχ. Πρόεδρο θερμότατες ευχαριστίες για την υποστήριξη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαλάουι. “Ότι γίνεται από εμάς είναι διότι αγαπάμε τον λαό του Μαλάουι”, τόνισε ο Μακαριώτατος. “Η παρουσία των πρώτων Ελλήνωνων στο Μαλάουι, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα, αδελφοποίησε τους λαούς μας και ενδυνάμωσε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ μας”, συνέχισε ο Πατριάρχης. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Εξοχ. Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Άμπτελ Φατάχ Αλ Σίσι για την διαρκή συμβολή του υπέρ της ειρήνης και της προόδου στην περιοχή, για την συμπαράστασή του προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και για την άδειά του να εκπαιδεύονται νέοι Αφρικανοί στην Πατριαρχική Σχολή της Αλεξάνδρειας.

Το πρωί της Παρασκευής 21ης Φεβρουαρίου 2020, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’, αφίχθη στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αξώμης Δανιήλ, πραγματοποιώντας τη δεύτερη ιεραποστολική Του επίσκεψη στη χώρα.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υπεδέχθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λουσάκα ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιώαννης, ο Εξοχώτ. Πρέσβυς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Ahmed Mostafa, ο Εντιμ. Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και ο ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά την άφιξή Του, ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε την Εξοχ. Υπουργό Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων, κα. Godfridah Sumaili, η οποία καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο εκ μέρους του Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρ. Edgar Chagwa Lungu.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Του μετέβησαν στην έδρα της Μητροπόλεως, όπου τον ανέμεναν η Εξοχ. Υπουργός Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων κα. Godfridah Sumaili, ο Εξοχ. Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Given Lubinda, ο Σεβασμ. εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας κ. Gianfranco Gallone, δεκάδες μέλη του διπλωματικού, δικαστικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας, σύσσωμη η Ελληνική παροικία της Lusaka και του Kitwe, καθώς και η Κοινότητα των «Αγωνιστών της Ελευθερίας».

Προς τιμήν του Πατριάρχου τελέστηκε δοξολογία στο Παρεκκλήσιο εντός του Μητροπολιτικού οίκου.

Ακολούθως, έγινε υποδοχή του Εξοχ. Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρος Kenneth Kaunda στον ιστορικό χώρο της Μητροπολιτικής Κατοικίας, όπου έζησε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του.

Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Πατέρα της Αφρικανικής Δημοκρατίας και εμπνευστή όλων των αφρικανικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, ως ένδειξη της αναγνώρισης του έργου του αναφορικά συμμετοχή του στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης καλωσόρισε τον Ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο και τον Εξοχ. Πρόεδρο Kaunda, τονίζοντας πως και οι δυο ηγέτες αγωνίζονται νυχθημερόν για την ελευθερία από κάθε μορφής δουλείας.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία Του ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Εξοχ. Πρόεδρο Kaunda και εξήρε τους αγώνες του για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε όλους τους αγωνιστές της ελεθερίας, όπως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Νάσσερ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικης Νέλσον Μαντέλα και στη συνεισφορά τους εναντίον του αποικιοκρατικού ζυγού και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική.

Αφού παιάνισε ο Εθνικός Ύμνος της Ζάμπιας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και ο Εξοχ. Πρόεδρος πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δρος Kenneth Kaunda, η οποία θα κοσμεί τον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας. Η εν λόγω προτομή είναι ευγενική προσφορά του κ. Ανδρέα Σαρδάνη.

(www.patriarchateofalexandria.com)