Χρ. Καβαλής στη Βουλή για ψήφο αποδήμων: «Bγάλτε τη Διασπορά από τα κομματικά παιχνίδια – Δώστε θέση στην ομογένεια εντός της επικράτειας»

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς που επεξεργάζεται του σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής

Ο κ. Καβαλής στην ομιλία του έφερε προ των ευθυνών τους όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου λέγοντας ότι γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια συναίνεσης για την ψήφο των ομογενών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συναίνεση υπάρχει και «για μια αδικία που εκτοπίζει χιλιάδες Έλληνες  που στα 35 χρόνια παρουσίας τους στις χώρες που διαβιούν, αδυνατούν να αποδείξουν πως  παρέμειναν 2 χρόνια έστω σποραδικά στην Ελλάδα». 

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ ζήτησε από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να βγάλουν τη διασπορά από τα κομματικά παιγνίδια και να δώσουν θέση στην ομογένεια εντός της επικράτειας.

«Δώστε τους θέση στο σώμα ως Ανεξάρτητοι βουλευτές επικράτειας, και όχι ως βουλευτές επικράτειας κομμάτων,  και μάλιστα με κατάταξη κατά κρίση αγαθού ανδρός…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής και παρουσίασε ενώπιον του Κοινοβουλίου την πρόταση της Ελληνικής Κοινότητας Καιρου για την ψήφο των ομογενών η οποία συνοψίζεται στα εξής σημεία:

  • Να αρθεί ο περιορισμός των 2 ετών στα 35 για το δικαίωμα ψήφου χωρίς μετακίνηση από την χώρα διαμονής.
  • Να οριστεί περιορισμένη εκπροσώπηση της ομογένειας από ανεξάρτητους και όχι από  κομματικούς βουλευτές επικράτειας , που θα ψηφίζουν οι ομογενείς ανά περιοχή που διαβιούν.
  • Να υπάρξει μέριμνα για την ψήφο των ομογενών στα Δημοψηφίσματα. 

Η ομιλία του Χρ. Καβαλή από το βήμα της Βουλής

Είναι βέβαιο πως πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί να είναι τόσο δύσκολο να δοθεί ψήφος στην ομογένεια στον τόπο που διαβιεί, όταν χώρες με λιγότερη ευαισθησία στα δημοκρατικά ιδεώδη το έχουν κάνει χρόνια πριν, και σήμερα, με όλα τα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία να μην μπορούν να βρεθούν 200 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο να το κάνουν;

Την απάντηση την ξέρουμε όλοι εδώ επεμβαίνει το κομματικό συμφέρον και είναι λυπηρό. Όμως παράλληλα θα ήταν άδικο να αγνοήσουμε πως πραγματικά γίνεται αυτές τις ήμερες μια φιλότιμη προσπάθεια συναίνεσης. 

Μιας συναίνεσης όμως σε μια αδικία που εκτοπίζει χιλιάδες Έλληνες που στα 35 χρόνια παρουσίας τους στις χώρες που διαβιούν, αδυνατούν να αποδείξουν πως παρέμειναν 2 χρόνια έστω σποραδικά στην Ελλάδα!

Αλήθεια πραγματικά πιστεύετε πως είναι αυτό κριτήριο που μπορεί να διαχωρίσει τους κατάλληλους να ψηφίσουν από τους ακατάλληλους;

Το μόνο που ως Κοινότητα του εξωτερικού θα δεχόμασταν ως κριτήριο, είναι αυτό της καλής γνώσης της Ελληνικής γλώσσας! 

Η συναίνεση λοιπόν στη ψήφιση ενός άδικου νόμου θυμίζει τον Μένανδρο που τον 4ο πΧ αιώνα έλεγε, Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει!

Αγαπητοί μας συμπατριώτες,

Βγάλτε την διασπορά από τα κομματικά παιγνίδια

Δώστε θέση – έστω μικρή – στη ομογένεια εντός της επικράτειας. 

Δώστε τους θέση στο σώμα ως Ανεξάρτητοι βουλευτές επικράτειας, και όχι ως βουλευτές επικράτειας κομμάτων, και μάλιστα με κατάταξη κατά κρίση αγαθού ανδρός. 

Καθιερώσετε 8 βουλευτές επικράτειας από τους 15 στην ομογένεια ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα μας.

Χρησιμοποιήστε την διασπορά και την δύναμη της μέσω των εκπροσώπων της, στο να μπορέσετε να αντισταθμίστε εξωτερικούς παράγοντες, όπως της νοσηρής προπαγάνδας, αλλά και εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσιμων εσωτερικών θεμάτων, όπως ο συνδυασμός της υπογεννητικότητας και του μεταναστευτικού, που σε βάθος χρόνου θα έχουν αντίκτυπο και στο ίδιο το εκλογικό σώμα εντός της επικράτειας.

Με 8 βουλευτές σήμερα δεν θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό αλλά θα υπάρξει η φωνή και η επαφή και θα μπορεί μελλοντικά να διευρυνθεί ανάλογα των περιστάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο οι περιοριστικοί – προσχηματικοί θα έλεγα όροι – των 2 ετών στα 35 θα είναι περιττοί. Όροι που βγάζουν εκτός νόμου χιλιάδες και που γεφυρώνεται από όσους μπορούν να ταξιδέψουν, παραβιάζοντας την θεμελιώδη αρχή της ισότητας!

Η Ε.Κ.Κ θεωρεί απαράδεκτο Έλληνας πολίτης εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους στον 21ο αιώνα, να πρέπει να ταλαιπωρηθεί και να χρεωθεί μεγάλα ποσά για να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και από την άλλη να του αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από την περιφέρεια του! 

Τέλος πρέπει να υπάρξει σχετική πρόνοια και για τον ρόλο της ομογένειας στα δημοψηφίσματα.

Ανακεφαλαιώνοντας η ΕΚΚ κάνει την εξής πρόταση: 


• Να αρθεί ο περιορισμός των 2 ετών στα 35 για το δικαίωμα ψήφου χωρίς μετακίνηση από την χώρα διαμονής.
• Να οριστεί περιορισμένη εκπροσώπηση της ομογένειας από ανεξάρτητους και όχι από κομματικούς βουλευτές επικράτειας , που θα ψηφίζουν οι ομογενείς ανά περιοχή που διαβιούν.
• Να υπάρξει μέριμνα για την ψήφο των ομογενών στα Δημοψηφίσματα. 

Και τέλος μια ευχή!

Ας πάρει αυτό το νομοσχέδιο 300 ψήφους (!) για να πάψει επιτέλους η Ελλάδα να διώχνει τα παιδιά της. 

Σας ευχαριστώ, 
Χρήστος Καβαλής 
Πρόεδρος της ΕΚΚ 
9/12/2019.

(ekkairo.org)