Στ. Ταμβάκης: «Το νομοσχέδιο αφορά πολύ μικρό ποσοστό ομογενών και αποκλείει την μεγαλύτερη πλειοψηφία μας»

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Στις 6 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν την τοποθέτηση του προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών, τη δική του θέση κατέθεσε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΑ, τ. Πρόεδρος του ΣΑΕ και μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση κ. Στέφανος Ταμβάκης.

Ο κ. Ταμβάκης στο λόγο του συνόψισε τη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει το ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων.

Επίσης, η ομιλία του ήταν στο ίδιο μήκος κύμματος με αυτή του κ. Καβαλή καθώς όπως τόνισε και αυτός υπήρχε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον απανταχού ελληνισμό: 

«…υπάρχει το σημείο έκπληξη του νομοσχεδίου, η προϋπόθεση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους που είναι: «οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους θα είναι αυτοί που έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους….»

Η ομιλία του Στ. Ταμβάκη στη Βουλή

Η ψήφος του Απανταχού Ελληνισμού

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, 

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική σας πρόσκληση, να παραστώ και να μιλήσω ενώπιον της εθνικής μας αντιπροσωπείας για το πολύ σημαντικό και μείζον για τον απανταχού ελληνισμό θέμα. 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, ένα déjà vu που ζω. Πριν δέκα χρόνια σε αυτή εδώ την αίθουσα, είχα ξανά προσκληθεί για να παρουσιάσω τις θέσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για το ίδιο θέμα για ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, που δεν κατάφερε να λάβει τις απαραίτητες από το Σύνταγμα ψήφους. Εύχομαι σήμερα να ευωδοθεί η νέα αυτή προσπάθεια. 

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού από το 1995 που ιδρύθηκε, μέχρι το τέλος του 2012, που ανεστάλη η λειτουργία του από την πολιτεία, είχε τοποθετηθεί επανειλημμένα και με σαφήνεια για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. 

Μέσα λοιπόν από τις Περιφερειακές και Γενικές μας Συνελεύσεις, είχε δοθεί η δυνατότητα να γίνει ευρύτατη συζήτηση και να τοποθετηθούν οι οργανώσεις μέλη μας, κατέληξε δε, στις εξής δύο βασικές θέσεις: 

1ον Στη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων έτσι ώστε οι απόδημοι να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους

2ον Στην δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με κάλπη ή/και επιστολική ψήφο.

Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι σήμερα διαφαίνεται μια ευρύτερη σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου και το σχέδιο νόμου μπορεί τελικά να γίνει νόμος του κράτους και να δοθεί η πολυπόθητη ψήφοςστους εκτός επικράτειας έλληνες ψηφοφόρους

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Από την πρώτη ματιά ίσως. 

Ουσιαστικά όμως υπάρχει το σημείο έκπληξη του νομοσχεδίου, η προϋπόθεση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους που είναι: «οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους θα είναι αυτοί που έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους….»

Επιεικώς θα την ανέφερα δυσάρεστη έκπληξη για τον Απανταχού Ελληνισμό.

Και για να γίνω ποιο σαφής γιατί είναι δυσάρεστη και αφαιρεί το δικαίωμα αυτό από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του απανταχού ελληνισμού, σας αναφέρω: 

Τα ζητούμενα στο νομοσχέδιο δικαιολογητικά παραμονής δύο χρόνων στην Ελλάδα είναι:
• Στρατιωτική θητεία: Αφορά μόνο άνδρες, που γεννήθηκαν μετά το 1960. Η διάρκεια της θητείας είναι σήμερα 3 μήνες.
• Σπουδές: Οι ομογενείς που παραμένουν στις χώρες διαμονής τους για εργασία και καριέρα στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν σπουδάζουν στην Ελλάδα. 
• Εργασία-ασφαλιστικές εισφορές: αυτό ευνοεί κυρίως τους νεομετανάστες της κρίσης, που είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από το παρόν νομοσχέδιο. 
• ΑΦΜ και κατάθεση Ε1, Ε2 και Ε9 τα τελευταία δύο χρόνια: Αρκετά προβληματική η προϋπόθεση ειδικά όπως διαμορφώθηκε καθίσταται απαγορευτική όπως και οι προηγούμενες. 

Άρα το νομοσχέδιο αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό ομογενών και αποκλείει την μεγαλύτερη πλειοψηφία μας. 

Επίσης δεν πρέπει να επαναληφθεί και πάλι η παράλειψη του νομοσχεδίου του 2009, που δεν είχε ευτυχώς τότε ψηφιστεί από 200 βουλευτές και δεν είχε καμία αναφορά σε εκλογή Βουλευτών από την Ομογένεια. Στο σημείο αυτό είμαστε κάθετοι όπως και τότε. 

Η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 ώστε, αν θέλουν τα κόμματα, μπορεί να προτείνουν σε όποια θέση αυτά προκρίνουν κάποιους υποψήφιους από τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους, δεν αποτελεί λύση αλλά αποφυγή αντιμετώπισης του πάγιου αιτήματος μας

Με το παρόν νομοσχέδιο αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας και κυρίως η 1η γενιά αποδήμων- μεταναστών, που έφυγε από την Ελλάδα τα πέτρινα χρόνια, οργανώθηκε στις κοινότητες έκανε τιτάνιο αγώνα να διατηρηθεί η γλώσσα μας, διοργάνωσε εράνους για να σταθεί δίπλα στις δυσκολίες που περνούσε σε κάποιες φάσεις η πατρίδα, έδωσε δυναμικό αγώνα ενάντια στην δικτατορία και σαν αντίδωρο η πολιτεία τον αποκλείει από το δικαίωμα να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να αποδείξει το αυτονόητο.

Είναι άδικο και ανώφελο. 

Γι’ αυτό κλείνοντας την σημερινή μου παρέμβαση απευθύνω έκκληση-παράκληση σε όλα τα κόμματα, ξαναδείτε τις διατάξεις αυτές και συγκλίνετε με τις προτάσεις της ομογένειας. Θα είναι άδικο να διακηρύσσουμε ότι στο εξωτερικό ζει μια ακόμα Ελλάδα και στις εκλογές να γραφτούν και να ψηφίζουν μερικές χιλιάδες. 

Καταρρέει το όραμά σας, καταρρέει το αφήγημα μας. Κάντε μια ύστατη προσπάθεια και τροποποιήστε τα δύο αυτά σημεία. Δεν θα βρεθεί εύκολα σύντομα τέτοια σύγκλιση για να αλλάξει ο νόμος. 

Έχω εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του έθνους μας, ας μην μας διαψεύσουν αυτή τη φορά. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Αθήνα Βουλή 06.12.19 

Τι ζητάνε οι Ελληνες ομογενείς

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του καταγράφει τι ζητούν οι Έλληνες ομογενείς. Ειδικότερα αναφέρει:

Παρατηρήσεις, ενστάσεις, προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων της ελληνικής ομογένειας, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και η απάλειψη του ορίου των 35 χρόνων απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, ήταν τα τρία βασικότερα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και κοινοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται στο νομοσχέδιο, αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων του ελληνισμού.

«Το νομοσχέδιο είναι πράγματι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός και ένα θετικό βήμα συναίνεσης, ωστόσο, τα κριτήρια που θεσπίζονται αποκλείουν το 70% με 80% των απανταχού Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν»,τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, πρέπει να τα βρείτε μεταξύ σας, ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με τους πιο απλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό ΚοινοβούλιοΑνδρέας Ασημακόπουλος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού έκαναν λόγο για «δύο ταχυτήτων Ελλήνων του εξωτερικού» που δημιουργούνται, και κάλεσαν όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε μία λύση που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ξενοφών Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο στέλνει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που περιμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού για πιο στενή σχέση και δεσμούς με την πατρίδα τους».

«Οι προϋποθέσεις που εισάγονται, όπως το όριο των 35 ετών απουσίας τους από τη χώρα ή τα δύο χρόνια απαραίτητης παραμονής τους στην Ελλάδα, προσβάλουν τους ομογενείς, για αυτό απορρίπτουμε τους «κόφτες». Είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης, τόνισε την ανάγκη τόσο της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους όσο και της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

«Τα κριτήρια που αφορούν την απαραίτητη παρουσία στην Ελλάδα για δύο χρόνια και τα 35 χρόνια απουσίας τους, είναι επιεικώς δυσάρεστη έκπληξη και αφαιρεί το δικαίωμα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού, και ιδιαίτερα της δεύτερης γενιάς, να ψηφίσουν. Ευνοεί τους νεομετανάστες της κρίσης», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι άδικο και ανώφελο να τον αποκλείει να ψηφίζει στον τόπο της καταγωγής του. Πρέπει να ξαναδείτε το νομοσχέδιο. Είναι άδικο να διακηρύσσουμε ότι ζει μια ακόμα Ελλάδα στο εξωτερικό και να καταρρέει το δικό σας όραμα και το δικό μας αφήγημα».

Ο Χρήστος Πρασάς, μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, και μετανάστης πρώτης γενιάς, όπως δήλωσε, έκανε λόγο για δημιουργία δύο κατηγοριών μεταναστών και για αποκλεισμό από το δικαίωμα ψήφου όσων έφυγαν τη δεκαετία του 1960.

«Ζητάμε ψήφο για όλους τους μετανάστες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, καθιέρωση επιστολικής ψήφου, και περιφέρειες στο εξωτερικό, όπου θα εκλέγονται οι ίδιοι οι μετανάστες», ανέφερε.

Ο Φώτης Φωτιάδης, αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων πόλεων Γερμανίας, μίλησε επίσης για «αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των αποδήμων» και έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία της αρχής της ισότητας των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων».

«Η 35ετία και το ΑΦΜ δημιουργούν ψήφο δύο ταχυτήτων και δύο κατηγορίες ομογενών. Ζητάμε την καθιέρωση επιστολικής ψήφου όσων είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια», είπε και προσέθεσε: «Ο ορισμός εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό είναι το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα όσων θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της πατρίδας. Η διασπορά είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνισμού. Στο χέρι σας είναι να μη χαθεί άλλη ευκαιρία και να της δώσετε, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, φωνή. Δώστε μας φωνή και μη μας φοβάστε».

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ και της ηλεκτρονικής ψήφου, τονίζοντας ότι «αν ενεργοποιηθούν τα 22 εκατ. Ελλήνων που ζουν σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυρήνας αποφάσεων διεθνώς που μπορούν να επηρεάσουν τα πεπραγμένα».

«Ζητάμε τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου για να αποκτήσουμε διεθνή ασπίδα σε όλα τα πεπραγμένα που γίνονται εναντίον της Ελλάδας», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αιθιοπίας, Γ. Βαλασκαντζής, που αριθμεί όπως είπε 500 Έλληνες, ανέφερε ότι «το κριτήριο της υποχρεωτικής διετίας στην Ελλάδα τους αποκλείει το δικαίωμα να ψηφίσουν» και τόνισε ότι «είναι ντροπή να μη γίνεται αποδεκτή η ηλεκτρονική ψήφος».

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του PANHELLENIC CARDIOTHORACIC DIASPORA, υπογράμμισε «ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και πρόσθεσε ότι πρέπει να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος χωρίς κανένα αποκλεισμό».

(ekkairo.org)