Με μια ελληνική γιορτή έφτασε στον προορισμό του το «Ταξίδι στα Γράμματα» από την Καλαβρία στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη,

νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

(Ιθάκη, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης)

Οι στίχοι του διάσημου Έλληνα ποιητή είναι πάντα επίκαιροι σε κάθε εκπαιδευτική δράση ιδιαίτερης πολιτιστικής και ανθρωπιστικής αξίας. Με αυτά τα λόγια δίνεται εξάλλου η πρέπουσα έμφαση στην άφιξη στον προορισμό ενός πρωτότυπου «ταξιδιού στα γράμματα» από την ελληνική Καλαβρία στην Ελλάδα.

Υποστηρικτές της πρωτοβουλίας το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ και η Αντιδημαρχίας Γλωσσικών Μειονοτήτων του Δήμου Ρηγίου Καλαβρίας με τη χορηγία της ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας SUPERFAST FERRIES, η οποία διακρίνεται για την πολύχρονη προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στη σύνδεση Ιταλίας Ελλάδας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου δωρεάν κύκλου μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα», που οργανώθηκε από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη του 2018, το ταξίδι ξεκίνησε και πάλι τον Φεβρουάριο, με νέο προορισμό.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης την προετοιμασία για τη Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας στο επίπεδο A1. Ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 40 ωρών δομημένο ειδικά για την επίτευξη του στόχου. Δεκαέξι από τους συμμετέχοντες της πρώτης φάσης συνέχισαν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας προετοιμαζόμενοι για τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 21 έως τις 23 Μαΐου 2019 στο εξουσιοδοτημένο εξεταστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Università per Stranieri DANTE ALIGHIERI Reggio Calabria.

Τα εβδομαδιαία μαθήματα με την Ελληνίδα καθηγήτρια Βασιλική Βούρδα, πραγματοποιήθηκαν στην φιλόξενη αίθουσα ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρετζιο Καλαβρίας. Το Κέντρο ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ ευχαριστεί την Αντιδήμαρχο υπεύθυνη για θέματα γλωσσικών μειονοτήτων του Δήμου Ρηγίου Λουτσία Ανίτα Νουτσέρα για την πολύτιμη συνεργασία της και για την αμέριστη και ενθουσιώδη υποστήριξη και αυτής της δράσης.

Στις 31 Μαϊου οι συμμετέχοντες στο «Ταξίδι στην Ελλάδα» έλαβαν τα πιστοποιητικά τους παρουσία της υπεύθυνης του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της SUPERFAST FERRIES, κ. Μαρίας Κρητικού. Η βραδιά που διοργάνωσε το Κέντρο ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ έκλεισε με μια αυθεντική ελληνική γιορτή με φαγητό, κρασί και παραδοσιακούς χορούς!

Ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και ο χοροδιδάσκαλος Ιωάννης Παππάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού (Μεσσίνη) Δανιήλ Μακρής και η Ελληνίδα δασκάλα του ΤΕΓ Μεσσίνης Βασιλική Πανταζή. Ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελληνική Καλαβρία θα παραμείνει πάντα ανοικτή και ότι οι ρίζες, η ιστορία μας και η θάλασσά μας θα μας φέρνουν όλο και πιο κοντά.

(www.panhellenicpost.com)