Η Ανοικτή Επιστολή προς την Παροικία της Αλεξάνδρειας του Δημήτρη Βαφειάδη

Uncategorized

Δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτριος Βαφειάδης απέστειλε ανοικτή επιστολή προς την Παροικία, σχολιάζοντας, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, την κατάντια της Ε.Κ.Α. Το κείμενο της επιστολής, το οποίο υπογράφει ο κ. Βαφειάδης αναφέρει τα ακόλουθα:

“Αγαπητοί Συνπάροικοι,

Δεν πίστευα ποτέ, ούτε στα χειρότερα μου όνειρα πως η λαϊκή ρήση για το μικρό χωριό, θα μπορούσε να περιγράψει μια μέρα την Ελληνική Αλεξάνδρεια. Αυτό αποκόμισα – με μεγάλη λύπη – όταν παραβρέθηκα στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας της 30ης Μαρτίου 2019 και δυστυχώς είδα τη κατάντια της.

Πριν διαβάστε τα πιο κάτω σημεία θέλω να προλάβω όσους θα νομίσουν ότι ο τυχόν λόγος αυτής της επιστολής είναι οι προσεχείς εκλογές και η συμμετοχή μου σ’αυτές!!
Θα ήθελα λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι τα 14 χρόνια Υπηρεσίας μου στα Κοινοτικά Δρώμενα είναι αρκετές, με επιτυχίες αλλά και λυπηρές στιγμές και δεν έχω άλλες βλέψεις για ενεργό συμμετοχή στην Διοίκηση της ΕΚΑ.

Δικαιωματικά όμως και ως οφείλει ο κάθε σκεπτόμενος πάροικος – πόσο μάλλον με κάποια πολυετή πείρα – γράφω τα πιο κάτω χωρίς πάθος και εμπάθεια προς κανέναν, παρά μόνο εμπάθεια προς την κατάντια!

  • Κατάντια καθώς το ένα τρίτο από τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής λόγω προφανών προβλημάτων συνεννόησης μέσα στη κοινοτική επιτροπή ούτε κάν μπήκε το κόπο να παραβρεθεί στην Γενική Συνέλευση, αφήνοντας τη εντύπωση με το μονόλογο του προέδρου ότι όλα είναι μέλι γάλα.
  • Κατάντια που ένα μέλος της Κοινοτικής Επιτροπής δεν μπήκε στον κόπο να γράψει έστω δυο γραμμές στην Ετησία Λογοδοσία για τους τομείς της αρμοδιότητάς του.
  • Κατάντια ότι ούτε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος , ακόμα και με την ιδιότητα του επίτιμου Πρόεδρος της ΕΚΑ , πέραν του εκπροσώπου της Πατρίδος μας στην Αλεξανδρεια , δεν παραβρέθηκε για να ακούσει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της παροικίας.
  • Κατάντια λόγω της λανθασμένης επιλογής της ΕΚΑ να επιμένει να έχει σαν δημοσιογράφο ένα άτομο που ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τον Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και προτίμησε να θυσιάσει τη σχέση της με τη ιστορική και μόνη άλλη ζωντανά εναπομένουσα Ελληνική Κοινότητα στην Αίγυπτο, για ένα αστείο λόγο ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιογράφος! Δεν νομίζω να πέρασε απαρατήρητο πως δεν παρευρέθηκε κανένας από την ΕΚΚ όταν κάποτε σχεδόν όλο το ΔΣ μας τιμούσε με την παρουσία του.
  • Κατάντια για τον καλοπληρωμένο δημοσιογράφο – τον μοναδικό στο είδος του κατά την ΕΚΑ – που εκδίδει το μηνιαίο κατά τα άλλα επίσημο έντυπο της Κοινότητος κάθε τρεις μήνες !!
  • Κατάντια να κρύβουν από τον Επίσημο Ισολογισμό της Κοινότητος και στην Ετήσια Λογοδοσία όλα τα έξοδα αναπαλαίωσης του Ι. Ναού των Κοιμητηρίων, έξοδα που δεν φαίνονται σε κανένα πινάκα της Λογοδοσίας ως δαπάνες, ούτε ανάλυση των εξόδων υπάρχει πουθενά και από τη άλλη να καυχώνται για τα εκατομμύρια που ξόδεψαν.
  • Κατάντια γιατί το ποσοστό επίβλεψης του ως άνω έργου πλησιάζει το ανήκουστο ποσοστό του 30% του συνολικού ποσού που ξοδεύτηκε, και που αντίκειται στην απόφαση της ΚοινοτικήςΕπιτροπής στην Συνεδρίαση της 23-6-2017 που ορίζει ανώτατο ποσοστό 5% για έργα έως 500.000 και διαπραγμάτευση για μεγαλύτερα έργα ,με στόχο βεβαία μικρότερο ποσοστό.
  • Κατάντια που ο παρουσιαζόμενος ισολογισμός αποκρύπτει έξοδα και κάνουν όλους μας να έχουμε ισχυρούς λόγους να συμπεραίνουμε ότι ο συνολικός Ισολογισμός της Κοινότητος για το 2018 είναι Ελλειμματικός και δεν υπάρχει το πλεόνασμα του 1,5 Εκατομμυρίου λιρών που επίσημα γράφεται.
  • Κατάντια που επαίρονται ότι κράτησαν τα ‘Ελληνικά Σχολεία’ ανοιχτά με αυτή την μορφή και με ελάχιστες έως μηδενικές προοπτικές ξοδεύοντας ένα εκατομμύριο Λίρες για ελάχιστα παιδιά. Το αστείο στην υπόθεση των Κοινοτικών Σχολείων είναι ότι οι δυο από τους τρεις διοικούντες σε μικρό κύκλο και σε μένα προσωπικά παραδέχονται ότι τα σχολεία έτσι όπως λειτουργούν δεν έχουν μέλλον, αλλά να έχεις το θάρρος και να μη φοβάσαι το λεγόμενο πολιτικό κόστος να το πεις δημόσια είναι άλλη υπόθεση, και υπερβαίνει τα πρέποντα…
  • Κατάντια για το διαμελισμό και τη διχόνοια που σπέρνει η ηγεσία της ΕΚΑ μέσα στη Κ.Ε. και στη Παροικία αντί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Συγχρόνως τα τρία άτομα που κυβερνούν σήμερα την ΕΚΑ φημολογείται ότι θέλουν να εκλέξουν για την επόμενη Κ.Ε. άτομα με πολλά ερωτηματικά που θα ρημάξουν και διαλύσουν τη ΕΚΑ.
  • Κατάντια που ο Πρόεδρος της ΕΚΑ που σήμερα δικαίως παραπονιέται και διαμαρτύρεται για το Καφρ Ελ Ζαγιατ αφήνει με ελαφρά την καρδία την ΕΚΑ να προχωρήσει στα ακριβώς ίδια βήματα….
  • Κατάντια για την αδιαφάνεια που εκπέμπει η όλη κατάσταση στην ΕΚΑ, με την ομπρέλα της σχετικής πλειοψηφίας, και με εξωτερική προπαγάνδα όποτε δεήσει να την κάνει ο δημοσιογράφος, γεγονός που με λύπη επιβεβαιώνεται καθώς πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες τις έμαθα μετά τη Γενική Συνέλευση και στον ελάχιστο χρόνο που διάβασα την Λογοδοσία στην διάρκεια της Συνέλευσης …

Πόνος ψυχής κρίμα για αυτή τη κατάντια !

Για όλα τα παραπάνω εκτός ελαχίστων, έχω τεκμήρια όσα ελέγχθηκαν στην Γενική Συνέλευση, την Λογοδοσία και τον Ισολογισμό του 2018 της ΕΚΑ και τα επίσημα πρακτικά της Κοινοτικής Επιτροπής που κάποιος ανωνύμως μου ταχυδρόμησε μετά την Γενική Συνέλευση της 30ης Μαρτίου και που είναι στην διάθεση του καθενός για του λόγου το αληθές.

Ο πιο πάνω λοιπόν «δωδεκάλογος της κατάντιας» εύχομαι να προκαλέσει στους υπεύθυνους την ανάγκη να κοιταχτούν στο καθρέφτη και να σκεφτούν αυτά που ανέφερα χωρίς άλλους πολέμους και διχόνοιες. Ας δείξουν πως δέχονται την κριτική και όπου υπάρχει λάθος ας το διορθώσουν και όπου υπάρχει σωστό ας το διαλευκάνουν, ξεκινώντας με μια ανοιχτή συζήτηση όπου όλες και όλοι να μπορούν να μιλήσουν και να ακουστούν.

Έχουμε μείνει τόσο λίγοι για να έχουμε την πολυτέλεια για διχόνοια και άτοπες διενέξεις αλλά μόνο για γόνιμο διάλογο, ας κάνει η ηγεσία της ΕΚΑ την αρχή , καθώς δεν αξίζουμε αυτή την κατάντια!

Δημήτρης Βαφειάδης Πρ. Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ”