Ο ομογενής Τόμας Κατσουλέας παμψηφεί πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Ελληνοαμερικανός Τόμας Κατσουλέας (Thomas Katsouleas) εκλέχτηκε ως ο 16ος πρόεδρος του πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ, γνωστό ως UConn.

Ο κ. Κατσουλέας ήταν μέχρι τώρα πρόβοστ και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (University of Virginia).

Σύμφωνα με το «Assosciated Press», ο κ. Κατσουλέας εκλέχτηκε παμψηφεί από την Εφορεία του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε διαφανεί ότι οι αξιωματούχοι της Εφορείας είχαν ήδη αποφασίσει για την εκλογή του 60χρονου ομογενή ακαδημαϊκού στην περίοπτη θέση της προεδρίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ενός εκ των πλέον διακεκριμένων ανωτέρων πολιτειακών ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας.

Υπογραμμίζεται ότι μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ η Ομογενειακή Οργάνωση «Παιδεία», υπό τον καθηγητή Ηλία Τομάζο έχει ιδρύσει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, και έχει ανοικοδομήσει κτιριακό συγκρότημα προς τούτο με αίθουσες διδασκαλίας, εντευκτήριο, αίθουσες διαλέξεων, βιβλιοθήκη. Επίσης έχει ανοικοδομηθεί ναϊδριο, το οποίο τιμάται επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, υπαίθριο ελληνικό θέατρο και μουσείο.

Ο κ. Κατσουλέας θα αντικαταστήσει την σημερινή πρόεδρο του Πανεπιστημίου Suzan Herbst, που είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του, η οποία εκλέχθηκε στη θέση της προεδρίας. Η Suzan Herbst θα απέλθει από την προεδρία στην οποία βρίσκεται από το έτος 2011 την 1η Ιουλίου, αλλά θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο ως μέλος της Συγκλήτου των καθηγητών.

Ο κ. Κατσουλέας, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιστήμονας στο πλάσμα υπηρετεί στη θέση του πρόβοστ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια από το 2015.

Εχει υπό την επίβλεψή του 11 σχολεία, βιβλιοθήκη, μουσεία τέχνης, δραστηριότητες δημόσιας υπηρεσίας, αμέτρητα κέντρα του Πανεπιστημίου και Προγράμματα Ξένων Μελετών. Πριν από αυτή του τη θέση ήταν κοσμήτορας στην Σχολή Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Duke. Εχει διδακτορικό δίπλωμα στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA).

Ο κ. Κατσουλέας δήλωσε στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, την «UVA Today», πως «είμαι περήφανος για όλα όσα έχουν επιτευχθεί στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια με τις προσπάθειες τόσων θαυμάσιων ανθρώπων εδώ».

Συμπλήρωσε πως «ιδιαίτερα είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την πρόθεση του Πανεπιστημίου για τον διπλασιασμό της έρευνας και της ακαδημαϊκότητας, τις αποφάσεις για την πρόσληψη ποικιλίας μελών στην Σύγκλητο των καθηγητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και της κουλτούρας».

Ο πρόεδρος της Εφορείας του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ, Thomas Kruger, δήλωσε πως «ο Τομ (Κατσουλέας) είναι ξεκάθαρα ο κατάλληλος υποψήφιος στην κατάλληλη στιγμή για να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ προς τα εμπρός».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Jim Ryan, δήλωσε πως «το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ έχει κάνει μία φανταστική επιλογή και χαίρομαι για τον Τομ, καθώς αναλαμβάνει αυτή την καινούργια πρόκληση».

(www.ekirikas.com)