Ανησυχία για την ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

 

Aνησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η αύξηση της έντασης στην Ουκρανία, καθώς οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στο προξενείο της Μαριούπολης και η κινητικότητα της ελληνικής κοινότητας.

Το λιμάνι της Μαριούπολης αποτελεί, για ακόμη μια φορά, το επίκεντρο της αντιπαράθεσης, για τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ (Αζοφική), ενώ και το 2014 οι Έλληνες της πόλης είχαν βρεθεί στην μέση των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους αυτονομιστές και τον Ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, ομογενείς είχαν χάσει την ζωή τους μετά από έκρηξη οβίδας στο χωριό Σαρτάνα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη.

Τον Αύγουστο του 2014, υπό τον φόβο των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον Ουκρανικό Στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, το υπουργείο εξωτερικών αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου.

(crisismonitor.gr)