Λίγο πριν την Γενική Συνέλευση της ΕΚΜΜ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Την περασμένη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ (ΕΚΜΜ), στην αίθουσα «Μικρή Βουλή» των κεντρικών γραφείων της Κοινότητας, ως μία αναγκαία προεργασία λίγο πριν την Γενική Συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής».

Στην τακτική συνέλευση της περασμένης Δευτέρας, κύρια θέματα της συνεδρίασης ήταν η παρουσίαση του Ελεγμένου Απολογισμού του οικονομικού έτους που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018 και η παρουσίαση του Συγκεντρωτικού Προϋπολογισμού για το έτος 2018-2019. Συζητήθηκε, επίσης, η πρόταση τιμητικής ονομασίας της αίθουσας Polyvalente, του παραρτήματος ΙΙ του Σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης», σε αίθουσα «Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων». Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η παρουσίαση του Απολογισμού και του Προϋπολογισμού έγινε από τον ταμία της Κοινότητας, ορκωτό λογιστή Νίκο Φλουρή. Ο κ. Φλουρής εξήγησε αναλυτικά στα μέλη του Συμβουλίου όλα τα στοιχεία των δύο αναφορών, ώστε να γίνουν κατανοητά από όλους, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε την εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Ernst & Young για την άψογη συνεργασία κατά τον έλεγχο και συνεχάρη τον νέο οικονομικό διευθυντή της ΕΚΜΜ, Andre Abella, για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ, Νικόλαος Τ. Παγώνης, ο οποίος στην αναφορά του, μεταξύ άλλων είπε: «Το 2017-18 το έλλειμμα της Κοινότητας έφθασε τις $400.000. Βλέπουμε στον Προϋπολογισμό, όπως κάθε χρόνο, τα έσοδά μας να μειώνονται. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια γενική πτώση στον αριθμό των μαθητών, στην επιχορήγηση από την κυβέρνηση και στις άλλες πηγές εισοδήματος. Από την άλλη, βλέπουμε ότι τα έξοδα δεν μπορούν να συμπιεστούν ανάλογα με τη μείωση των εσόδων. Για παράδειγμα, το 51% των εξόδων μας αποτελούν οι μισθοί, οι οποίοι δεν μπορούν να συμπιεστούν. Ενδεικτικά, οι εκπαιδευτικοί, με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας τους και την απόκτηση επιπλέον πτυχίων παίρνουν αντίστοιχη αύξηση μισθού. Την ίδια στιγμή, ενώ οι μισθοί ανεβαίνουν, τα έσοδα της Κοινότητας κατεβαίνουν», είπε ο κ. Παγώνης.

Στη συνέχεια της αναφοράς του, ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας έντονος ενθουσιασμός συμμετοχής, όχι όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε, αλλά όταν είναι να σταματήσουμε την ανάπτυξη… Θα μπορέσει ποτέ η Κοινότητα να ξεφύγει απ’ αυτή τη μιζέρια»; αναρωτήθηκε ο πρόεδρος και περιέγραψε την οικονομική δυστοκία.
Ακολούθησαν ερωτήσεις μελών του ΔΣ, μελών της ΕΚΜΜ και των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης.

(ekirikas.com)