Μεγαλειώδης μαθητική παρέλαση στο Κάιρο για την 28η Οκτωβρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Μεγαλειώδης παρέλαση στο Κάιρο, εκεί που ο Ελληνισμός παραμένει ζωντανός και δακρύζει ακούγοντας τον Εθνικό Ύμνο και βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει.

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28η Οκτωβρίου, στο Κάιρο είχε χρώματα, ακούσματα και ιστορικές μνήμες Ελληνικές. Οι μαθητές θυμήθηκαν το ιστορικό «ΟΧΙ» και είπαν τα δικά τους σύγχρονα «ΟΧΙ» στην αλλοτρίωση.

Το πρωί τελέσθηκε στο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο Σπετσεροπούλειο, εκεί που στεγάζονται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή, η Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η Δοξολογία την οποία παρακολούθησε ο πρέσβης, Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης, ο Πρόξενος Αχιλλέας Μπικής , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς.

Επίσης, τη Δοξολογία παρακολούθησε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι Πρόσκοποι του Καϊρου.

Ο πρέσβης κ. Διάμεσης, διάβασε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ για την 28η Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απέτισε ύψιστο φόρο τιμής, στη Μεγάλη Ευέργετιδά και αντιπρόεδρό της, Στέλλα Κυριάζη, που έφυγε στις 31 Αυγούστου 2017 από τη ζωή. Στο προαύλιο του Σπετσεροπούλειου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της.

Ενώ για του σπουδαίο έργο της πρώτης γυναίκας που έγινε μέλος του προεδρείου της Ε.Κ.Κ, μίλησε ο Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν. (Θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Στέλλας Κυριάζη).

Αμέσως μετά, οι πρόσκοποι του Καΐρου, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου, παρέλασαν στο προαύλιο του Σπετσεροπούλειου.

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια, όλοι παρακολούθησαν τους παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές όλων των ηλικιών. Την προετοιμασία και το συντονισμό της παρέλασης και της εκμάθησης των παραδοσιακών χορών στους μαθητές είχε η καθηγήτρια κ. Σωτηρία Μπέτα.

(ekkairo.org)