H σχολική εορτή του «ΟΧΙ» των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Να κρατήσουν στην καρδιά τους την Ελλάδα», ζήτησε από τους Αιγυπτιώτες μαθητές, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, τιμώντας σήμερα με την παρουσία του τη σχολική εορτή του «ΟΧΙ» των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας.

Μία εορτή συγκινητική, με τα παιδιά του Πρατσίκειου να κρατούν ψηλά τους τόνους των εθνικών συναισθημάτων μίας παροικίας, που παρόλο την αριθμητική της συρρίκνωση, έψαλλε δυνατά τον εθνικό μας ύμνο, με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής να τους ακολουθεί, όπως και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος» κα Λιλίκα Θλιβίτου και οι Δ/ντριες των σχολείων κ.κ. Αγγελική Τσιαδήμη και Δήμητρα Παπανώτα.

Και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσήμανε ότι πρέπει όλη η παροικία να είναι περήφανη, καθότι πρεσβυγενής στην ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, και μία Κοινότητα που βρίσκεται «στην ευλογημένη και θεοβάδιστη Αίγυπτο», με τους τόσο στενούς δεσμούς με το «πολύτιμο σμαράγδι», την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος κ. Εδμόνδος Κασιμάτης ευχαρίστησε θερμά την αιγυπτιώτικη νεολαία που αποτελεί το μέλλον της αλεξανδρινής παροικίας.

Ενώ, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής αγγλικής γλώσσας κ. Αλέξανδρος Φωτιάς, ο οποίος τόνισε ότι «η μνήμη είναι η καλύτερη απόδοση τιμής σε όσους πολέμησαν τότε, μεταξύ αυτών και στην Αίγυπτο, στο Ελ Αλαμέιν…»

Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας στους πρώτους των μαθητών, η σχολική παρέλαση και η όλη εκδήλωση στο Ελληνικό Τετράφωνο του Σάτμπι έκλεισε με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, κάτω από αλεξανδρινό, τον καθαρό τον ουρανό της πόλης, που έχει συνδέσει την ιστορία της με την Ελλάδα από τα αρχαιότατα χρόνια…

(ekalexandria.org)