Χορωδία Παγκυπρίου: 22 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Χορωδία του Παγκυπρίου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1996 και έκτοτε έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία. Υπάγεται στο Πολιτιστικό Τμήμα του Παγκυπρίου, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 1974, μετά την τουρκική εισβολή και έχει ξεχωριστή και συμβολική σημασία για τους Ελληνοκυπρίους της Διασποράς.

Διευθυντής στο Πολιτιστικό Τμήμα του Παγκυπρίου είναι ο Φύτος Στρατής. Πρόκειται για έναν καταρτισμένο και επιτυχημένο καλλιτέχνη, γεννημένο στη Λεμεσό, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για σπουδές το 2010. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το επιτυχημένο μιούζικαλ «Serenade», το οποίο παρουσιάστηκε από τους «New York Times» ως το πρώτο διαδραστικό δημιούργημα του είδους που παρουσιάστηκε στην Αμερική.

«Εγώ ανέλαβα καθήκοντα Διευθυντή πριν από τέσσερα χρόνια. Εκτοτε, έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες. Ενα από τα καθιερωμένα είναι η συναυλία μνήμης για τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου από τους Αγγλους, το 1955 – 59. Πρόκειται για την αγαπημένη συναυλία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου», σημειώνει ο κ. Στρατής, ο οποίος αναφέρει επίσης και άλλες εκδηλώσεις, όπως ο Αποχαιρετισμός του Ρίτσου, το αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, το United Solo Festival, όπως επίσης και βραδιές ποίησης, προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις.

«Δουλεύουμε για την Ομογένεια, είμαστε καθαρά ένα τμήμα της ομογένειας», τονίζει ο κ. Στρατής.

Οι παραστάσεις του Παγκυπρίου είναι μουσικοθεατρικές. Ο Φύτος Στρατής έχει παρουσιάσει ακόμη αφιερώματα στον Μάριο Τόκα και τον Μάριο Λοϊζο, ενώ ένα σύνθετο έργο ήταν εκδήλωση συναυλίας για το Πολυτεχνείο, που είχαν αναθέσει 19 Σύλλογοι της Ομογένειας.

«Η Χορωδία του Παγκυπρίου απαρτίζεται από επαγγελματίες και μη επαγγελματίες, ηθοποιούς και τραγουδιστές. Κάτω από την ομπρέλα του Πολιτιστικού Τμήματος του Παγκυπρίου έχουν έρθει πολλοί ηθοποιοί, που εμπλουτίζουν το έργο μας με το ταλέντο τους», καταλήγει ο Φύτος Στρατής.

Να αναφερθεί ότι η Χορωδία του Παγκυπρίου έχει επίσης συμπράξει με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως ο Δώρος Δημοσθένους, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Μανώλης Μητσιάς.

(ekirikas.com)