«Νόστος η Επιστροφή»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου βρίσκονται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου το απόγευμα θα τελέσουν από κοινού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου την έναρξη του Προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή».

Το Πρόγραμμα «Νόστος η Επιστροφή», στο οποίο συμμετέχουν ομάδες Κυπρίων και Ελλαδιτών με καταγωγή από την Αίγυπτο, οι εκδηλώσεις του οποίου θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Μαΐου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου σε θέματα διασποράς, και υπογραμμίζει τις πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Το Πρόγραμμα «Νόστος η Επιστροφή», στοχεύει στο να αναδειχθεί η Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά – πολιτιστικά κέντρα του  Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η πρόσκληση των Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, είναι η απόδειξη του πόσο οι Αιγύπτιοι αγαπούν τον Ελληνισμό, αγαπούν Έλληνες και Κύπριους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, που την αγαπούν την χώρα αυτήν, ανεξάρτητα με το αν κάποιοι αναγκάστηκαν στη δεκαετία του ’50 να φύγουν είτε για Ελλάδα και Κύπρο, είτε για άλλες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως οι Υποσαχάριες κλπ. Εξάλλου, η Αίγυπτος δεν ξεχνά ότι, παρά τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, αυτοί που έμειναν σχεδόν στο σύνολό τους, ήταν η Ομογένεια που δούλευε στο Σουέζ.

Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι και το γεγονός , ότι όλο το Πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου κ. Σίσι.