M. Papadakis: Ο ομογενής καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με τη βοήθεια του ήλιου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ηθελα να γίνω ταξιδευτής και καλλιτέχνης, αλλά δεν ήθελα να κουβαλάω όλο το βάρος του εξοπλισμού στο σακίδιό μου», δηλώνει ο κ. Μάικλ Παπαδάκης (Michael Papadakis), ομογενής καλλιτέχνης, ο οποίος έχει προκαλέσει αίσθηση με τα έργα του, καθώς για τη δημιουργία τους χρησιμοποιεί τις ακτίνες του ήλιου.

Τα σχετικά βίντεο στα social media έχουν προσελκύσει εκατομμύρια views. «Heliography» (Ηλιογραφία) είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος για την τεχνική του αυτή.

Οπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης στον «Ε.Κ.» οι ρίζες της χρήσης των ακτίνων του ήλιου βρίσκονται αιώνες πριν. Η Αρχιμήδης, υπενθύμισε, τις χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει όπλα. «Τώρα χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώμη για να δημιουργήσουμε κάτι ειρηνικό και όμορφο», τόνισε.

O κ. Παπαδάκης είναι ιδρυτής της εταιρίας Sunscribes και όπως περιγράφει στην ιστοσελίδα του www.sunscribessolarprinting.com το 2012 ξεκίνησε για ένα ταξίδι στην Κεντρική Ασία, από τη Νότια Κορέα στην Ελλάδα, όπου ανακάλυψε ένα κρυφό ταλέντο το οποίο δεν γνώριζε: Tην υπομονή.

O κ. Παπαδάκης, σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ε.Κ.» για την άδεια αναδημοσίευσης φωτογραφιών του και βίντεο, επεσήμανε ότι είναι τιμή του. Είπε ακόμη πως είναι νησιώτης, καθώς ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Κρήτη και η μητέρα του από την Χίο.

Ο ίδιος γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και βρέθηκε στην Ελλάδα το 2013, όπου ελπίζει να επιστρέψει φέτος. Ο ελληνικός ήλιος είναι άλλωστε γνωστός και ο κ. Παπαδάκης θα μπορεί ίσως να εμπνευστεί νέες δημιουργίες με «άρωμα» Ελλάδας.

Οσο για την προαναφερθείσα υπομονή, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, πρόκειται για το σπουδαιότερο εφόδιό του, το οποίο είχε κατεσταλεί από μία ζωή με πίεση. Επανήλθε όταν άφησε τις ασφαλείς συνήθειές του (safe zone) και επανέκτησε το δεσμό με τον ήλιο, αλλά και την ικανότητα να είναι υπομονετικός.

«Με έναν μεγεθυντικό φακό στο ένα χέρι και ένα κόμματι ξύλο στο άλλο, άφησα τον ήλιο να είναι οδηγός μου καθώς ταξίδεψα 14 μήνες στα ψηλά οροπέδια του Pamir Mountain Range, δημιουργώντας τέχνη με τη βοήθεια των ηλιακών ακτίνων για τους ντόπιους», λέει ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας: Ηταν κατά την διαδρομή αυτή, που ήταν εμπορική πριν αιώνες «Το Δρόμο του Μεταξιού», όπου βίωσα τις πιο «ηλιόλουστες» στιγμές της ζωής μου. Και έτσι ξεκίνησα…

Μετά την επιστροφή μου στις ΗΠΑ το 2013 μετακόμισα στο Κολοράντο όπου άρχισα να πειραματίζομαι με διαφορετικές μορφές του φωτός του ήλιου. Προς έκπληξή μου ανακάλυψε πως το φως που διαθλάται (περνά μέσα από φακούς) και το φως που αντανακλάται είχαν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά το ένα από το άλλο.

Ηταν σαν αντίθετοι πόλοι, όπως το νερό με τον πάγο, το αρνητικό και το θετικό. Αυτές οι δύο μορφές του φωτός, που έρχονται σε αντίθεση η μία από την άλλη, αλλά βρίσκονται και σε συνεργασία, αναδείκνυαν η μία την άλλη όμορφα.

Ολος αυτός ο πειραματισμός με οδήγησε στο να πιστέψω πως ακόμη και το φως μπορεί να έχει πολλαπλές προσωπικότητες, παρότι προέρχεται από την ίδια πηγή. Ετσι, πήρα αυτή τη νέα γνώση που ανακάλυψα και άρχισα να τη διδάσκω σε όποιον ήταν πρόθυμος να μάθει. Την αποκαλώ «Ηλιογραφία».

Το 2016 ξεκίνησα να μοιράζομαι αυτό το είδος τέχνης με τον κόσμο και να δημιουργώ σε εκδηλώσεις. Επίσης συνεργάστηκα με μεγάλες εταιρίες για να τους βοηθήσω να αναπτύξουν το branding τους με αυτή την ασυνήθιστη, αλλά μοναδικά αποτελεσματική τεχνική. Μερικές από αυτές οι: R. J. Reynolds, GoPro, The Balvenie, Ruptly, Ripley’s Believe it or Not!, TedX Mile High, Campout for the Cause.

(www.ekirikas.com)