Αυστραλία: Μεγαλειώδης η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Μελβούρνη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η συμμετοχή στις φετεινές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Μελβούρνη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών.

Περισσότεροι από 2000 εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και Ελληνικών σχολείων παρέλασαν υπό το χειροκρότημα και τις επεφυμίες 10δων χιλιάδων ομογενών που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, μπροστά από το Εθνικό Μνημείο Πεσόντων, το οποίο η Αυστραλία παραχωρεί μόνο στην Ελληνική Ομογένεια για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τιμώντας τους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Αυστραλών για την ελευθερία, στους δύο παγκοσμίους πολέμους.

«Μαγνήτης», όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για τους Αυστραλούς πολίτες που παρακολούθησαν την παρέλαση ήταν βεβαίως η παρουσία αγήματος της Ελληνικής προεδρικής φρουράς, μετά από πολλά χρόνια, στην πόλη της μελβούρνης.

Το άγημα των Ευζώνων παρέστη κατόπιν αιτήματος των ομογενειακών φορέων στο οποίο ανταποκρίθηκε θετικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τους Ευζώνους να προκαλούν ρίγη ενθουσιασμού στους χιλιάδες παρευρισκόμενους, παρουσία των εκπροσώπων της Αυστραλιανής Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας, όσο και των Ελληνικών διπλωματικών Αρχών και των εκπροσώπων και φορέων της Ομογένειας.

Ακολούθησαν τα τμήματα των Κοινοτικών οργανώσεων και βεβαίως τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, δασκάλων και γονέων.

Ο Πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώρια Daniel Andrews στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο λαών και όσα τους συνδέουν, τόσο στους κοινούς αγώνες στο πλαίσιο των παγκοσμίων πολέμων, όσο και στην κρίσιμη συμβολή των Ελλήωνων μεταναστών στη δημιουργία της σύγχρονης Αυστραλίας.

Η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Κατερίνα Σημαντιράκη, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και την παρουσία του αγήματος της προεδρικής φρουράς, καθώς και τον ενθουσιώδη συμμετοχή της ομογένειας στην παρέλαση.

Όπως τόνισε «οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλουν σημαντικά, όχι μόνο στην ανύψωση του φρονήματος, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα μια ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία για την προβολή των Εθνικών θεμάτων, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε και ο Γραμματέας της Οργανωντικής επιτροπής Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα έναν προς έναν τους μετέχοντες στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα που αποδίδει η ομογένεια σε τέτοιες προτωβουλίες οι οποίες δυναμώνουν τους δεσνούς ανάμεσα στη γενέτειρα και τον ομογενειακό Ελληνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρέλαση και κυρίως η παρουσία του αγήματος των Ευζώνων προκάλεσε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Αυστραλιανών Μέσων Ενημέρωσης τα οποία έκαναν εκταταμένες αναφορές στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές των.

(www.ert.gr)