Συνάντηση του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ κου Κουίκ με το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με τα μέλη του ΔΣ της ελληνικής Κοινότητας της Ρώμης, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην ιταλική πρωτεύουσα για τις δυο υπουργικές Διασκέψεις, για Παλαιστινιακό προσφυγικό και για την Ασφάλεια του Λιβάνου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας, παρουσία και της Πρέσβη κας Τασίας Αθανασίου.

«Προτιμήθηκε αυτός ο τόπος της συνάντησής μας, γιατί οι εδώ Ομογενείς μας αισθανόντουσαν άσχημα να με υποδεχθούν σε ένα γκαράζ που έχουν ως Γραφεία, ελλείψει άλλου καταλληλότερου χώρου!» δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ. Και πρόσθεσε:

«Εκτίμησα, πάντως, πάρα πολύ το γεγονός της απόφασης της Πρέσβη μας κας Αθανασίου, να παραχωρεί τη πρεσβευτική της κατοικία για εκδηλώσεις της ελληνικής Κοινότητας, επισημαίνοντας ότι το κτήριο δεν είναι δικό της, αλλά του ελληνικού Δημοσίου, άρα και των Ελλήνων της Διασποράς όποτε το χρειάζονται για δράσεις που προβάλουν τη πατρίδα μας.

Επίσης ζήτησα από τη κα Πρέσβη, μήπως μπορεί να βρεθεί ένας καταλληλότερος χώρος για Γραφεία της Κοινότητας, με τη βοήθεια του Δημάρχου της Ρώμης. Ανάλογη προσφορά έχει γίνει στο Παλέρμο με την σημαντική παραχώρηση ενός κτηρίου, από τον Δήμαρχο της πόλης»

Στη δίωρη συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ με τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας (Μαρινέλλα Λινάρδου Προεδρος, Βίκη Μαρκάκη Ταμίας, Δημήτρης Πάσσος Μέλος), αναδείχθηκαν ζητήματα εσωτερικής δυσλειτουργίας της που χρήζουν θεραπείας, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να είναι χρήσιμη σε στήριξη δράσεων των Ομογενών.

Επίσης έγινε μεγάλη συζήτηση για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας, με βάση και την επιβεβλημένη ρύθμιση ενός καταλληλότερου περιβάλλοντος λειτουργίας και διαχείρισης του Σχολείου και των προγραμμάτων εκμάθησης.

Υπήρξε μάλιστα, με πρωτοβουλία του ΥΦΥΠΕΞ, και τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, κυρίως για διευκρινήσεις του πλαισίου λειτουργίας των εκπαιδευτικών εκδρομών ελληνικών σχολείων στην Ιταλία, που χαρακτηρίστηκαν από τους Ομογενείς ως απολύτως θετικές.

(Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick)