Συνάντηση Τ. Κουίκ με την εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας του Χαράρε, Αριάδνη Ψύλλου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να χτίσει γέφυρες και να πάει κοντά στον Ελληνισμό της αφρικανικής ηπείρου, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με την εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας του Χαράρε, Αριάδνη Ψύλλου. «Στη Ζιμπάμπουε έχουμε άλλο ένα κομμάτι του Ελληνισμού που αισθάνεται ξεχασμένο, όταν βλέπει ότι έχει δεκαετίες να το επισκεφθεί μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, και με την τελευταία διακρατική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα, να είναι αυτή του 1982, πριν από 36 ολόκληρα χρόνια, οικονομικής-τεχνικής συνεργασίας, τεχνικής βοήθειας σε γεωργία και χειροτεχνία όπως και τουριστική. Η οποία όμως στα περισσότερα κομμάτια της ξεχάστηκαν σε κάποια συρτάρια» δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Εστιάζοντας στην ελληνική κοινότητα της Ζιμπάμπουε, ο υφυπουργός είπε πως πρόκειται για μία Ομογένεια που δεν ξεπερνάει τους 2.500, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα Χαράρε (και πολλοί λιγότεροι στο Μπουλαβάγια), μεταξύ των οποίων και αρκετές δεκάδες πολύ σημαντικών επιχειρηματιών. Στο Χαράρε μάλιστα υπάρχει ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος και είναι η έδρα του μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ.

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός επισημαίνει πως, όπως ενημερώθηκε, οι Έλληνες και οι Κύπριοι που ζουν σε αυτήν την υποσαχάρια χώρα, ιδιαίτερα επιτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, αποτελούν μία Κοινότητα εξαιρετικά αποδεκτή από την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδά της.

(amna.gr)