Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ κου Κουίκ στη Λιθουανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

•Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η πρώτη Έλληνα Υπουργού από το 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας:

•Συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο με την αιγίδα και φροντίδα της ελληνικής πρεσβείας

•Είχε συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Albinas Zananavicius

•Συναντήθηκε με την Επιτροπή Φιλίας Λιθουανίας – Ελλάδας του λιθουανικού κοινοβουλίου

•Επισκέφθηκε τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας ΠΑΤΡΙΔΑ

•Επισκέφθηκε το σχολείο ελληνικής γλώσσας της ελληνικής κοινότητας

•Συναντήθηκε με τους δύο Έλληνες νομικούς κκ Χρήστο Γεωργιάδη και Δημήτρη Τσούτσια   που υπηρετούν στον Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων που εδρεύει στο Βίλνιους

•Συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Εβραϊκής κοινότητας Λιθουανίας κα Faina Kukliansky.

Σε όλες τις δράσεις του, τον ΥΦΥΠΕΞ συνόδευσε η Πρέσβης της Ελλάδας Δρ. Βασιλική Δικοπούλου και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του κα Μάγια Σολωμού.

Πριν την αναχώρησή του από το Βίλνιους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε τις εξής δηλώσεις:

«θέλω να αρχίσω την ενημέρωσή σας με τα διμερή θέματα. Και πρώτα με τα τουριστικά που μου τέθηκαν, για τα οποία έχω ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά την αρμόδιο συνάδελφό μου κα Έλενα Κουντουρά.

Από τον άλλο μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, το Βίλνιους, που οι Λιθουανοί αποκαλούν «Αθήνα του Βορρά», θα συνδέεται δύο φορές την εβδομάδα με απ’ ευθείας πτήσεις με την Αθήνα. Με βάση τα στοιχεία που μου αναφέρθηκαν, πέρυσι είτε δια της … τεθλασμένης είτε με τσάρτερς προς νησιά, μας επισκέφθηκαν 40.000 Λιθουανοί τουρίστες. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, θα αυξηθεί με τα νέα δρομολόγια, που θα ενισχύσουν και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η κα Έλενα Κουντουρά με εξουσιοδότησε να αναγγείλω οτι θα προετοιμάσει επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία προς το τέλος της Άνοιξης.

Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Zananavicious, συζητήσαμε ένα πλέγμα θεμάτων που ξεκινούν από Διεθνή σχετιζόμενα με την κάθε χώρα μας ξεχωριστά, μέχρι Ευρωπαϊκά, Οικονομικά – Εμπορικά, Μεταφορές, Ενεργειακά, Μεταναστευτικό κλπ.

Μου εξέφρασε την ικανοποίηση της Λιθουανικής κυβέρνησης για τη βούληση της Ελλάδας να κλείσει εκκρεμότητες με τα βόρεια σύνορά της. Αλβανία, FYROM. Υπ’ όψη οτι πριν δύο μέρες ειχε έλθει στο Βίλνιους για συνομιλίες ο Αλβανός ΥΠΕΞ κ. Ditmir Bushati.

Όπως μου επεσήμανε ο Λιθουανός Υπουργός: Ήρεμα Βαλκάνια χωρίς εκκρεμότητες, έχουν θετικά αντανακλαστικά μέχρι και τη Βαλτική, καθώς εμποδίζει τρίτους να κάνουν τη δική τους παρεμβατική πολιτική.

Με την ευκαιρία ανέλυσα στον κ.Zananavicius τον πολύτιμο σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας σε μία ευαίσθητη εγγύτερη και ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, τα ζητήματά μας με την Τουρκία και τις θέσεις μας για το Κυπριακό, όπως επανειλημμένα έχουν εκφραστεί με σαφήνεια από τον Υπουργό μας κ.Νίκο Κοτζιά.

Για το μεταναστευτικό τον παρακάλεσα να τηρήσει η Λιθουανία τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχει αναλάβει να δεχθεί στη χώρα της από Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Σημειώνω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που απορροφά η Λιθουανία είναι από την Ελλάδα. Ήδη έχει πάρει τους μισούς. Μετέφερα και τις ευχαριστίες του συναδέλφου μου κ. Γιάννη Μουζάλα.

Τέλος μου ζητήθηκε να αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την πρωτοβουλία για την οργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Βίλνιους.

Με τη σειρά μου ζήτησα από τον Λιθουανό συνομιλητή μου, να επανεξετάσει το Υπουργείο Παιδείας της χώρας του τη ποσόστωση των φοιτητών που χρειάζονται για να μπορεί να λειτουργούν στα εκεί Πανεπιστήμια τμήματα ελληνικών σπουδών. Όπως του επισημάνθηκε, η πρόσφατη απόφαση για πήχη 10-15 φοιτητών είναι αποτρεπτική και θα μπορούσε να χαμηλώσει τουλάχιστον στο μισό.

Σε ότι αφορά τη γιορτή της ελληνικής γλώσσας, θα εκδώσω ξεχωριστό Δελτίο Τύπου, γιατί αξίζει να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τη θαυμάσια εκδήλωση που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, η Ελληνική Πρεσβεία και η ομογενειακή κοινότητα ΠΑΤΡΙΔΑ. Όπως επίσης θέλω να κάνω ειδική μνεία στη ΠΑΤΡΙΔΑ και στις δράσεις της».