Συνάντηση του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ κου Κουίκ με τον Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ είχε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Υόρκης συνάντηση με τον Πρόεδρό της κ.Πέτρο Γαλάτουλα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο κ.Κωνσταντίνο Κούτρα.

Συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων της Ομογένειας και των σχέσεων της με την Ελλάδα.

Από πλευράς του ΥΦΥΠΕΞ έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο γεγονός ότι η νέα γενιά της Διασποράς του Ελληνισμού, απογοητευμένη από πρακτικές απομόνωσής της, δεν μετέχει στις ομογενειακές οργανώσεις, κάνοντας απαγορευτική την επιβεβλημένη ανανέωσή τους με φρέσκο αίμα και σύγχρονες αντιλήψεις και επιταχύνοντας τη συρρίκνωσή τους.

«Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον κ. Γαλάτουλα ότι στη Διοίκηση της Ομοσπονδιας της ΝΥ έχει προωθήσει νέας ηλικίας ελληνόπουλα» σχολίασε αργότερα ο κ.Κουίκ, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε. Και πρόσθεσε:

«Άκουσα επίσης την πρότασή του, να θεσμοθετηθεί και η Βουλή των νέων της Ομογένειας, από όλο τον κόσμο, στα πρότυπα της Βουλής των Εφήβων που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία χρόνια τώρα.

Μία ετήσια σύναξη φοιτητών, που θα μπορούν να επιλεγούν, για παράδειγμα, με βάση την σπουδαστική τους απόδοση, από όλες τις επιστήμες και από όποιο πανεπιστημιακό Ίδρυμα φοιτούν στη χώρα που μένουν.

Ασφαλώς και είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Η Ελλάδα μπορεί – και με τη βοήθεια χορηγών –  να προσφέρει τις υποδομές φιλοξενίας, αλλά όπως εξήγησα το κόστος της αεροπορικής μετακίνησης θα πρέπει να επιβαρύνει είτε τις οικογένειες των παιδιών, (όπως γίνεται μέχρι σήμερα στα προγράμματα των θερινών κατασκηνώσεων που οργανώνει η ΓΓΑΕ) είτε τις Ομοσπονδίες ή άλλους ομογενειακούς φορείς.

Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής. Θα ενημερώσω τον κ. Βούτση μόλις επιστρέψω στην Αθήνα.

Αναμφισβήτητα η ιδέα που έχει προταθεί εδώ και χρόνια στις ελληνικές κυβερνήσεις χωρίς απάντηση, έχει την χρησιμότητα και την αξία της.

Φέρνει μονομιάς πολύ κοντά στην Ελλάδα εκατοντάδες νεαρούς ομογενείς που θα επιστρέψουν στις πατρίδες που μένουν, χωρίς να τους «χάσουμε» τελικά. Θα έχουμε δώσει τα κίνητρα για να μείνουν κοντά στη χώρα των γονέων και παππούδων τους.

Επίσης δημιουργούμε σημεία επαφής του νέου αίματος του ελληνισμού από όλο το κόσμο, με μεγάλη προοπτική συνεργασιών και δικτύωσης που σίγουρα μπορεί να αξιοποιηθεί και για θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Εθνικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά. τουριστικά, πανεπιστημιακά κλπ.

Είναι αυτή η γενιά που σύντομα θα μπει σε όλους τους τομείς δράσης των πατρίδων που γεννήθηκαν και μένουν. Πολιτική, οικονομία, Παιδεία κλπ.

Τεράστιο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος.

Τέλος θα ενισχύσουμε τις θερινές διακοπές των νέων της Ομογένειας που οργανώνει η ΓΓΑΕ, η οποία φέτος, το 2017, ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από άλλες χρονιές».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το Γενικό Προξενείο μας στη Νέα Υόρκη, όπου είχε συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητάς του με τον Γενικό Πρόξενο κ.Κωνσταντίνο Κούτρα.

Μετά την σύντομη στάση του στη ΝΥ, ο κ. Κουίκ αναχώρησε για το Σικάγο, προκειμένου να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργο κ.Αλέξη Τσίπρα στις εκεί ομογενειακές του επαφές.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick