Εκδήλωση για την Ουμ Καλθούμ στον ΣΑΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, παρακολούθησαν την εκδήλωση με θέμα «ΟΥΜ ΚΑΛΘΟΥΜ, ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, 49 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ». Η εκδήλωση ήταν σε συνεργασία με την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφερειακών Εφορειών Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Ομιλήτριες ήταν τα μέλη της ΕΠΠ.Π.Ε.Α.Κ. Μαίρη Χαρίτου & Μεταξία Φιλιππάτου. Συμμετείχε με διαδικτυακό μήνυμα στα Ελληνικά ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αλ Αζχαρ, στο Κάϊρο Dr Sameh Ellaboody.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης γνωρίσαμε καλύτερα την περίφημη αοιδό και την μοναδική μουσική διαδρομή της μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα video, τα οποία επιμελήθηκε ο Τάκης Σφακιανόπουλος.

Η Ούμ Καλσούμ,το αστέρι της Ανατολής όπως την αποκαλούσαν γεννήθηκε σε χωριό της επαρχίας της Μανσούρας  στην Αίγυπτο  και απεβίωσε το 1975 στο Κάϊρο. Σε μικρή ηλικία άρχισε να τραγουδάει με την καθοδήγηση του Ιμάμη πατέρα της Ιμπραχίμ και θρησκευτικά τραγούδια.

Σε ηλικία 16 ετών μεταβαίνει στο Κάιρο και παίρνει μαθήματα μουσικής. Γίνεται γνωστή σε όλο τον Αραβικό κόσμο με μεγάλες επιτυχίες και παράσημα.  Οι αμοιβές της έφθασαν στα ύψη σε Αραβικές και  Ευρωπαϊκές χώρες όπου τραγουδούσε.  Μεταξύ των  θαυμαστών της Βασιλείς, Αρχηγοί Κρατών και όλος ο Αραβικός κόσμος.

Ο Αιγύπτιος συνθέτης Αbdel Wahab έγραψε αρκετά τραγούδια για την φωνή της και όπως γνωρίζουμε βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο Gamal Abdel Nasser μαζί με την Ούμ Καλσούμ για το έργο τους με το παράσημο της Δημοκρατίας. Σε ηλικία 50 ετών παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο ιατρό Hassan el Sayed El Heluany  και έμεινε μαζί του μέχρι τον θάνατο της το 1975.

Η πετυχημένη εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση αναμνηστικών διπλωμάτων στους ομιλητές από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κώστα Μιχαηλίδη και τον αρχηγό ΕΠΠ Π.Ε.Α.Κ. Χρήστο Ευαγγέλου.

(ekalexandria.org)