Πέντε σοπράνο για μια Ντίβα. Ελλάδα και Αίγυπτος τίμησαν την Μαρία Κάλλας στην Όπερα του Καΐρου 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε μια μαγική βραδιά στην κατάμεστη Όπερα του Καΐρου η Πρεσβεία της Ελλάδας σε συνεργασία με τον σπουδαίο πολιτιστικό αυτό οργανισμό της Αιγύπτου, τίμησαν την Μαρία Κάλλας, την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, η οποία μας άφησε μια ανυπέρβλητη παρακαταθήκη στις οπερατικές ερμηνείες του 20ου αιώνα.

Επί σκηνής, πέντε σπουδαίες σοπράνο με διεθνή αναγνώριση και σημαντική εγρογραφία στο λυρικό τραγούδι, οι οποίες για πάνω από μία ώρα μας ταξίδεψαν σε αξέχαστες άριες από την σπουδαία τέχνη της Όπερας.

Το λαμπερό οπερατικό σύνολο αποτελείτο από την διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου και τις σημαντικές Αιγύπτιες σοπράνο Τάχια Σάμς Ελ ΝτίνΜόνα ΡάφλαΝτάλια Φαρούκ και Ντίνα Ισκαντέρα.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ως οικοδεσπότης της βραδιάς καλωσόρισε όλους, από το βήμα της σκηνής αναφέροντας  ότι η αποψινή εκδήλωση που είναι μια συμπαραγωγή της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο και της Όπερας του Καΐρου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αγαστής και πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών. Ευχαρίστησε τέλος όλους τους συντελεστές της μουσικής βραδιάς και ιδιαιτέρως την Ελληνίδα σοπράνο που ταξίδευσε στην Αίγυπτο για να τιμήσει την μνήμη της μεγάλης Μαρίας Κάλλας.

Η ορχήστρα υπό την μπαγκέτα του Μαέστρου της Καΐρινής Όπερας Νάγιερ Νάγκουι άνοιξε το επετειακό μουσικό πρόγραμμα εισάγοντας μας στην τέχνη του Bel Canto μέσα από την Νόρμα του Μπελίνι. Οι μουσικές πρώτες νότες μετέφεραν νοερά την καρδιά και την μνήμη μας στις αξέχαστες ερμηνείες της μεγάλης μας Ντίβας, στον ομώνυμο ρόλο.

Οι σπουδαίες μονωδοί της βραδιάς  εναλλάσσονταν στην σκηνή ερμηνεύοντας άλλοτε τραγικές οπερατικές ηρωίδες όπως η Φλόρια στην Τόσκα του Πουτσίνι που η Αιγύπτια σοπράνο Μόνα Ράφλα μας συγκίνησε μέσα από το βάθος της ερμηνευτικής της  προσέγγισης και άλλοτε μας έκαναν να χαμογελάμε και να χτυπάμε παλαμάκια στον ρυθμό της Κάρμεν που ταξίδεψε για όλους εμάς στο μαγευτικό Κάιρο μέσα από τη φωνή της Σόνιας Θεοδωρίδου.

Στο φινάλε της βραδιάς η κα Θεοδωρίδου έκλεψε στην κυριολεξία την παράσταση, με το μεσογειακό της ταμπεραμέντο να ξεσηκώνει το κοινό και να αποσπά με τις υπόλοιπες Αιγύπτιες σοπράνο το γοερό χειροκρότημα όλων μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδειγματική οργάνωση της βραδιάς άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις με τον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας κ. Γιάννη Μελαχροινούδη να μας ξεναγεί στην έκθεση που επιμελήθηκε, με τις χαρακτηριστικές φωτογραφικές πόζες της Ντίβας να κοσμούν την μεγάλη σάλα της εισόδου. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί και η άψογη διοικητική φροντίδα από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, με τον κ. Ηλία Γαλάνη, την κα Ιωάννα Κακαλίδη και το διπλωματικό προσωπικό της Πρεσβείας μας να βρίσκονται επί ποδός διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή της μεγάλης βραδιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού κα Νεβίλ Αλ Κιλάνι, καθώς και πολλοί Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Αιγυπτιακής Όπερας Δρ. Χάλεντ Ντάγκερ και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, ο Πρόεδρος  και ο Διευθυντής του Οργανισμού της Αιγυπτιακής  Ραδιοτηλεόρασης καθώς και στελέχη κρατικών και ιδιωτικών οικονομικών ομίλων από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Παρέστησαν επίσης η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου και τα μέλη της Κυπριακής διπλωματικής αποστολής, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου καθώς και υπάλληλοι του Προξενείου.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος ενώ παρέστησαν και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Δαμασκηνός και Στέφανος.

Τιμητική ήταν επίσης και η παρουσία ξένων διπλωματικών αποστολών με τους Πρέσβεις Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Μάλτας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας της Αυστρίας, της Πορτογαλλίας, καθώς και άλλων χωρών όπως της Χιλής, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κορέας.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν η κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου  Αντιπρόεδρος της Κοινότητας και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, καθώς καιη Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Από τα Αιγυπτιώτικα σωματεία παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης.

Από τα Ελληνικά Σχολεία παρέστησαν η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Σωτηρία Μπέτα, ο κ. Λάγιος Βασίλης Διευθυντής της  Αχιλλοπουλείου και ο κ. Γιώργος Κοκορέλης της Αμπετείου Σχολής, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου  κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές. Ιδιαίτερο τόνο έδωσε επίσης και η νεανική παρουσία των μαθητών της Αμπετείου Σχολής και των φοιτητών των Ελληνικών τμημάτων των Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων του Καΐρου.

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο διανοούμενος Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Ελ Γκάρ, ο εικαστικός και στοχαστής Γουατζί Γουάχμπα, ο καλλιτέχνης και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ. Χουσεΐν Φάχμι , η διάσημη Ελληνοαιγύπτια ηθοποιός Λάιλα Έλουι και η Ελληνίδα ζωγράφος κ. Χριστίνα Παπούλια που η έκθεσή της παρουσιάστηκε στα εγκαίνια του  Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές, ενώ παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και του Πτολεμαίου κα Ειρήνη Θλιβίτου, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η κα Αφροδίτη Μπεβερέτου Αν. Διευθύντρια της Αβερωφείου Σχολής και αρκετοί εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξανδρείας.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκπροσώπησε τέλος ο Ταξίαρχος Βασίλης Μπρούμας, ενώ παρέστη και ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδας στην Αίγυπτο Αντισμήναρχος  Κωνσταντίνος Πετρούλης.

(ekkairo.org)