Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Πλάντζος στον «Πτολεμαίο Α΄»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η αείμνηστη Αγγελική Παναγιωτάτου, ίδρυε τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄», γνώριζε ως αναγνωρισμένη και καταξιωμένη επιστήμων, ότι αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ένα σωματείο υψηλής ποιότητος και πολιτισμικής αναφοράς.
Η δράση του «Πτολεμαίου Α΄», καθ΄ όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την κληροδοτούμενη επιθυμία της, υπήρξαν όπως εκείνη τα ήθελε. Στην έπαυλή της που εδρεύει ο ανωτέρω Σύλλογος, τα Γράμματα, οι Τέχνες και οι Επιστήμες, αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους για την πρόοδο και την προβολή της Αιγυπτιώτικης Παροικίας.

Σ αυτόν το χώρο Γνώσης και Πνευματικής αναζήτησης, την Παρασκευή της 17ης Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30, πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή κ. Δημητρίου Πλάντζου, με τίτλο “Η Τέχνη της πολυτέλειας στην Πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια”.
Από μόνος του ο τίτλος, προϊδεάζει τον αναγνώστη αλλά συνάμα υποδαυλίζει ερεθίσματα και προβληματισμό με τη συγκεκριμένη θεματολογία του, η οποία δεν εντάσσεται σε κοινότοπες απομιμήσεις ημερίδων, αλλά σε ουσιώδεις, πρωτότυπες και εμπεριστατωμένες διαλέξεις.
Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη η επιστημονική βραδιά του καθηγητή κ. Δημητρίου Πλάντζου, καθώς άφησε σε όλους τους παρευρισκόμενους στον «Πτολεμαίο», την βαθιά πνευματικότητα η οποία συνδέεται και με την ικανοποίηση της γνώσης που αποκτήθηκε.

Τον αρχαιολόγο καθηγητή προσφώνησε η Πρόεδρος του «Πτολεμαίου Α΄» κα. Λιλίκα Θλιβίτου, που ως οικοδέσποινα αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή που προσέδωσε η παρουσία του κ. Πλάντζου στον ιστορικό χώρο ενός Συλλόγου με την επιστημονική σφραγίδα και το κύρος που τον διακρίνει.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να είναι κοντά μας ο διακεκριμένος Αρχαιολόγος και φίλος του Συλλόγου μας κ. Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο ομιλητής μας, Αλεξανδρινό γέννημα και θρέμμα, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στην Αθήνα, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και πτυχίου κλασικής αρχαιολογίας από την Οξφόρδη, όπου πέρασε επίσης τρία χρόνια ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Βρετανικής Ακαδημίας.
Είναι συγγραφέας διαφόρων εργασιών και βιβλίων για την ελληνική τέχνη και αρχαιολογία, την αρχαιολογική θεωρία και την κλασική πρόσληψη. Το ελληνόφωνο εγχειρίδιο του για την Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2011 από τις εκδόσεις Kapon, κατά το 2016 εκδόθηκε και στα αγγλικά όντας πλέον διαθέσιμο από τους Αμερικανούς εκδότες Lockwood Press στην Ατλάντα, Τζόρτζια.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, The Art of Painting in Ancient Greece , που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Kapon στην Αθήνα, επίσης κυκλοφόρησε από τη Lockwood Press το 2018. Τον καιρό αυτό ολοκληρώνει μια μονογραφία με τίτλο L’Archéopolitique: antiquité, territoire, population, προγραμματισμένη να παρουσιαστεί το 2024, στα γαλλικά, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Sorbonne.
Από το 2022 είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα της σημερινής του διάλεξης πού θα γίνει στα Αγγλικά με Ελληνικούς υποτίτλους στις διαφάνειες, είναι: « Η τέχνη της πολυτέλειας στην Πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια- The art of luxury in Ptolemaic Alexandria»
Γνωρίζουμε καλά ότι το θέμα που διάλεξε να μας αναπτύξει ο καθηγητής κ. Πλάντζος, για τον ίδιο σημαίνει πολλά σε προσωπικό επίπεδο. Θα μας μεταφέρει στις στιγμές της ιστορικής αίγλης της γενέτειράς του, της μεγάλης πόλεως της Αλεξάνδρειας. Κυρίως σε θέματα της πολυτέλειας που χαρακτήριζε την ζωή της, εδώ πού βρισκόμαστε σήμερα. Την πόλη που για πολλούς αιώνες αναγνωρίστηκε ως η πρώτη πόλη όλου του κόσμου, κατά τους ιστορικούς της χρόνους.
Με άλλα λόγια την πόλη που οι πολίτες της συμβίωναν ως πολίτες του κόσμου, κοσμοπολίτες, παραγωγικά και ειρηνικά με βάση τις αξίες της ανθρώπινης κατανόησης. Κυρίως στόχευαν στην κοινωνική υπέρβαση κάθε διαφορετικότητας, παρά στην προσωπική προβολή ή την εξάλειψή της.
Παρακαλούμε τον διακεκριμένο ομιλιτή μας να προσέλθη για να μας αναπτύξει το τόσο ενδιαφέρον θέμα του».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο καθηγητής κ. Πλάντζος και ομιλώντας στην αγγλική γλώσσα ανέπτυξε την ομιλία του προσφέροντας στο κοινό που τον παρακολουθούσε γνώση, πληροφορία και ενημέρωση.
Φρόντισε η διάλεξή του “Η Τέχνη της πολυτέλειας στην Πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια” να εμπεριέχει όλα εκείνα τα επιστημονικά τεκμήρια έτσι ώστε να γίνει κατανοητή απ΄ όλο το ακροατήριο το οποίο είχε μαγευτεί από την κατάθεση των στοιχείων που πρόβαλε και μέσω εικόνων στην οθόνη του Συλλόγου. Η απεικόνιση με την επιστημονική συνταύτιση του λόγου και την αρωγή των ελληνικών υπότιτλων, βοήθησαν ιδιαίτερα στην παρακολούθηση του λόγου του πανεπιστημιακού καθηγητή και προσέδωσαν επιπλέον ενδιαφέρον, σαφήνεια και ποιότητα στην όλη ανάπτυξη του θέματος.

Την διάλεξη παρακολούθησαν και τίμησαν με την θεσμική παρουσία τους, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής κ. Ισαάκ, εκπροσωπώντας τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης μετά της συζύγου του και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης. Να σημειωθεί ότι παρευρέθησαν στην ιστορική αίθουσα του «Πτολεμαίου», επιστήμονες, αρχαιολόγοι Έλληνες και Αιγύπτιοι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων και συμπάροικοι που ήθελαν να αποκτήσουν την ξεχωριστή επιμόρφωση από έναν ειδήμονα, όπως ο κ. Δημήτριος Πλάντζος.

Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση και όλοι οι παρευρισκόμενοι με χυμούς και γλυκίσματα, συνομίλησαν και αντάλλαξαν χρήσιμες απόψεις για μια σειρά θέματα. Ο τιμώμενος, φρόντισε να απαντήσει σε όλων τα ερωτήματα και να φωτογραφηθεί με το κοινό, τους φίλους και τους συναδέλφους του, που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας συγχαίρει τον καθηγητή κ. Δημήτριο Πλάντζο, του εύχεται καλή συνέχεια στο επιστημονικό του έργο και συγχαίρει επίσης την Πρόεδρο καθώς και το ΔΣ του «Πτολεμαίου», για την ποιοτική διάλεξη που επέλεξαν να φιλοξενήσουν στον ιστορικό χώρο της αείμνηστης Αγγελικής Παναγιωτάτου!

(ekalexandria.org)