Εκατοντάδες ομογενείς στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολλές εκατοντάδες ομογενείς παρευρέθηκαν στις πρεμιέρες του φετινού Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που έγιναν την Πέμπτη στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ με την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές».

Στη Μελβούρνη προβολές έγιναν στο Astor Τheatre, το Palace Cinema Como και το Palace Balwyn Cinema, όπου οι θεατές καθηλώθηκαν με το φιλμ της Ασημίνας Προέδρου.

Η πολυβραβευμένη ταινία, πρόσφερε μια συναισθηματική απεικόνιση μιας ελληνικής οικογένειας που έζησε “έγκλωβισμένη” στα δύσκολα μονοπάτια της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Η αφηγηματική ματιά της Ασημίνας Προέδρου κράτησε καθηλωμένο το κοινό μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Πριν από την προβολή, μίλησαν στο κοινό ε ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) , Λεωνίδας Βλαχάκης, ο οποίος παρουσίασε και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βικτώρια και την Τασμάνια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Και οι δυο τους μίλησαν με ενθουσιασμό για το Φεστιβάλ του Ελληνικού Κινηματογράφου και κάλεσαν το κοινό να το στηρίξει.

Κύριος χορηγός του Φεστιβάλ είναι Bendigo Bank εκ μέρους της οποίας μίλησε πριν από την πρεμιέρα ο εκπρόσωπό της κ. Π. Ορφανός.

Πριν από την προβολή, ο κ. Βλαχάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που αποτελείται από 17 ταινίες και επτά ντοκιμαντέρ, ενώ εξέφρασε και τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τους χορηγούς.

Ο κ. Βλαχάκης δήλωσε: “Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συνεχίζει να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται. Περισσότερο από ποτέ, είμαστε υπερήφανοι για την προσεγμένη διαλογή των ταινιών μας και χαιρόμαστε για όλους τους κινηματογραφόφιλους που παραβρέθηκαν και στα τρία σινεμά. Η προσέλευση του κοινού είναι ο καρπός των προσπάθειών μας για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα.”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, κ Βασίλης Παπαστεργιάδης, εξέφρασε με την σειρά του την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κοινού στο σινεμά. Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε: “Αυτό το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας όχι μόνο της ΕΚΜ, αλλά και της ευρύτερης παροικίας. Οι ταινίες ανοίγουν ένα παράθυρο για να κατανοήσουμε τα γεγονότα και τις συνθήκες γύρω μας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Εξίσου, το φεστιβάλ φέρνει την κοινότητά μας και το σινεφίλ κοινό της Μελβούρνης, πιο κοντά, σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο κινηματογραφικό περιβάλλον. Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές μας και τους χορηγούς, ιδιαίτερα την Bendigo Bank, που στέκεται δίπλα στις προσπάθειές μας για την συνέχιση του Φεστιβάλ.”

Η ζήτηση του κοινού για τις ταινίες είναι αυξημένη και καθημερινά προστίθενται επιπλέον προβολές.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μελβούρνης θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 29 Οκτωβρίου στα Palace Cinema Como, το Palace Balwyn Cinema και το Astor Theatre.

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Η πρεμιέρα της ταινίας “Behind the Haystacks” (Πίσω από τις Θημωνιές) δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σίδνεϊ.

Αυτή ήταν η άποψη που συμμερίστηκαν οι εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν την προβολή στους κινηματογράφους Palace Norton Street Cinemas, Leichhardt. Στο Σίδνεϊ.

Οι τέσσερις αίθουσες του κινηματογραφικού συγκροτήματος ήταν κατάμεστες από σινεφίλ, κυρίως Ελληνοαυστραλούς συμπατριώτες μας, αλλά και μέλη της ευρύτερης κοινωνίας γενικότερα.

Οι διοργανωτές έμειναν ικανοποιημένοι με την απόφασή τους να ξεκινήσουν με την ταινία “Πίσω από τις Θημωνιές» η οποία έχει επιλεγεί ως υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ 2024.

Η Νία Καρτέρη, πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας NSW (GOC NSW), μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για την προσέλευση του κόσμου.

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, να επιστρέφει στους κινηματογράφους για να δει ταινίες στη μεγάλη οθόνη, να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο, αντί να είναι κλεισμένος στο σπίτι του… τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να απολαμβάνεις μια ταινία στη μεγάλη οθόνη”, δήλωσε η κ. Καρτέρη στον «Νέο Κόσμο».

Έδωσε επίσης ένα απλό αλλά άμεσο μήνυμα προς όλους να κάνουν τη χάρη στον εαυτό τους και να παρακολουθήσουν μια ελληνική ταινία από το φετινό πρόγραμμα.

Ο Χάρης Δανάλης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ν.Ν. Ουαλίας τόνισε τη σημασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ως ενός τρόπου έκθεσης των ανθρώπων σε ένα διαφορετικό είδος κινηματογράφου που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να γνωρίσουν.

“Προβάλλει μερικά από τα καλύτερα έργα από την Ελλάδα και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους, που διαφορετικά δεν θα παρακολουθούσαν τέτοιες ταινίες, να μπορέσουν να τις δουν”, δήλωσε ο κ. Δανάλης στο “Ν.Κ.”.

“Πρόκειται για μια από τις εκδηλώσεις που προσελκύει ανθρώπους ελληνικής καταγωγής από όλη τη μητροπολιτική περιοχή του Σίδνεϊ. Νομίζω ότι είναι σημαντικό και για τα παιδιά μας, να μπορούν να δουν και να έχουν αυτή τη σύνδεση με την Ελλάδα μέσω του κινηματογράφου”, είπε.

Ο Ιωάννης Μαλλικούρτης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, υπογράμμισε την σημασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την προβολή σύγχρονων εικόνων από την πατρίδα, οι οποίες λειτουργούν ως “αντανάκλαση της ελληνικής κοινωνίας”.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί μερικές φορές έχουμε μια στρεβλή εικόνα της Ελλάδας, όταν είμαστε γεωγραφικά πολύ μακριά από εκεί και ενδεχομένως έχουμε να την επισκεφθούμε δύο δεκαετίες ή ενδεχομένως και περισσότερο”, δήλωσε ο κ. Μαλλικούρτης στον “Ν.Κ.”.

“Είναι σημαντικό να προβάλλουμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και να ανακαλύψουμε πώς έχει εξελιχθεί η ελληνική κοινωνία με την πάροδο των δεκαετιών σε σχέση με την εποχή που πολλοί από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ήρθαν εδώ” κατέληξε.

(www.panhellenicpost.com)