30ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μια φαντασμαγορική τελετή στην κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου έπεσε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η αυλαία του 30ο Διεθνούς Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου με την Ελληνική συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του «Μικρού Βορρά» να αποσπά 3 υποψηφιότητες βράβευσης για την παρουσίαση της Ιλιάδας του Ομήρου. Με την υποψηφιότητα της καλύτερης παρουσίασης έργου, αλλά και του καλύτερου ανδρικού ρόλου για τον κ. Αλέξανδρο Νικολαΐδη, και του καλύτερου γυναικείου ρόλου για την κ. Ασπασία Δήμου, η Ελληνική συμμετοχή επιστρέφει καταχειροκροτούμενη στην Ελλάδα με τις βαλίτσες όλων των συμμετεχόντων γεμάτες από πολύτιμες εμπειρίες.

Ο  διευθυντής του Καϊρινού φεστιβάλ κ. Σάμεχ Μαχράν ανέφερε στον λόγο του ότι «φτωχοί είναι μόνο όσοι δεν ονειρεύονται και όλοι εσείς εδώ που συμμετέχετε με τις καταπληκτικές σας παραστάσεις στο φεστιβάλ είσαστε σίγουρα άνθρωποι που ονειρεύεστε. Ορθώνετε με το έργο σας το φως και σβήνετε το σκοτάδι. Σμιλεύετε με την φαντασία σας ιδέες που πριν δεν υπήρχαν και πραγματοποιείτε νέα ξεκινήματα. Σας ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας, αλλά και την υπευθυνότητά που επιδεικνύετε με αυτό σας το έργο. Είστε μέσα στην καρδιά μας.»

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και διάσημος Αιγύπτιος σκηνοθέτης  κ. Εσάαμ Ελ Σάγιετ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών που έκαναν όπως είπε τα μέλη της επιτροπής να δυσκολευτούν πραγματικά για την επιλογή των βραβείων.

Στην σκηνή ανέβηκε στην συνέχεια η υπουργός πολιτισμού της Αιγύπτου κα Νεβίλ ελ Κιλάνη η οποία με τον διευθυντή του Καϊρινού φεστιβάλ κ. Σάμεχ Μαχράν έδωσαν τα βραβεία σε όλους τους νικητές ανά κατηγορία με την θεατρική ομάδα της Γεωργίας να παίρνει το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης.

Η βραδιά έκλεισε με το δυνατό χειροκρότημα όλων των θεατρικών ομάδων και με την ενεργή υπόσχεση των διοργανωτών, για το 31ο Φεστιβάλ που όπως τόνισαν οι προσδοκίες τους θα είναι κατά πολύ υψηλότερες.   

Η ekkairo.org βρέθηκε στην Όπερα του Καΐρου,  κοντά στην Ελληνική αποστολή και μοιράστηκε την χαρά όλων των μελών της θεατρικής ομάδας. «Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και είμαστε ευγνώμονες που την ζήσαμε.» μας είπε ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του «Μικρού Βορρά» κ. Τάσος Ράτζος.

Ως τελευταία και αποχαιρετιστήρια έκπληξη απολαύσαμε για το τέλος της βραδιάς με όλη την αποστολή, αλλά και με την συντροφιά της υπεύθυνης επικοινωνίας του Φεστιβάλ κα Μαρίνα Γκάλαμπι την υπέροχη θέα αλλά και τα μοναδικά εδέσματα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου.

(ekkairo.org)