Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος «Μετά από 50 χρόνια επιστρέφω στον τόπο της  προσωπικής μου Ιθάκης»

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Την Κυριακή 13 Αυγούστου στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κρήτης αλλά και ολόκληρη η μεγαλόνησος που τον γέννησε, τίμησαν μια ξεχωριστή επέτειο που γέμισε με συγκίνηση τις καρδιές όλων όσων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο πλευρό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, του κατά κόσμον Νικόλαου Χορευτάκη και να γιορτάσουν με χαρά μαζί του, τα 50 χρόνια της ποιμαντικής του περπατησιάς.

Κρητικές μουσικές μελωδίες, λόγια από καρδιάς και ευχές για την ακάματη πορεία του «Πατριάρχη της Αγάπης» συνέθεσαν την σεμνή αυτή τελετή στην ιστορική Μονή Αγκαράθου, που μισό αιώνα πριν, στις 15 Αυγούστου του 1973 έχοντας πάρει και την ευχή της μάνας του, ο δεκαοχτάχρονος τότε Νικόλαος Χορευτάκης μπολιάστηκε στη βαθύριζο αυτή μοναστική αγριελιά. Χωρίς φόβο, χωρίς φιλοδοξία, αλλά με πολύ αγάπη στην καρδιά του για τον «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» Άνθρωπο ξεκίνησε το μοναχικό του ταξίδι διακονώντας με πίστη στις εσχατιές της Γης τον Λόγο του Θεού.

Κατάμεστος ο προαύλιος χώρος της Ιεράς Μονής, με πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε αθρόα στο κάλεσμα του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β τιμώντας τον Πάπα και Πατριάρχη Αλαξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο.

Μεταξύ πολλών άλλων παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, τον οποίο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έχρισε πρόσφατα «Μέγα Χαρτοφύλακα»  του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού Μεγάλη Ευεργέτιδά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Μεγάλη Αρχόντισσα Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρέιας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως,Δημήτριος, Καρθαγένης Μελέτιος, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πισιδίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου,Ιώβ.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος στην προσλαλιά του κοιτώντας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο με συγκίνηση στα μάτια και ερμηνεύοντας το όνομά του, τον χαρακτήρισε ως δώρο Θεού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τιμούμε έναν μοναχό-Πατριάρχη, έναν Πατριάρχη που γνωρίζει την τέχνη του Πατρικού Λόγου. Είναι Θεού δώρο ο Θεόδωρος»προσφέροντας με αγάπη και εκτίμηση για την προσφορά του, όπως είπε στην Εκκλησία, ένα καλαίσθητο εγκόλπιο με την μορφή του Χριστού.

Στο βήμα ανέβηκε στην συνέχεια ο  Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος ανέφερε: «Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρε. Σήμερα μαζί με την παράκληση της Θεοτόκου και οδεύοντας προς την κορύφωση του 15αυγουστου , τιμούμε και την επέτειο των πενήντα χρόνων από την κουρά σας και την πλήρη αφιέρωση σας στην Εκκλησία. Εδώ στην Ιερά Μόνη Αγκαράθου με την χιλιόχρονη ιστορία της χτυπούσε και χτυπά ακόμη η καρδιά της Ορθοδοξίας. Είστε Μακαριωτατε η συνέχεια των μεγάλων Κρητών ιεραρχών που ποίμαιναν  ως Πατριάρχες το γένος σε δύσκολες εποχές. Μελέτιος Πηγάς, Συλβέστρος, Κυριλλος Λούκαρης είναι οι Κρήτες πνευματικοί ταγοί που σήκωσαν το βάρος της αντίστασης στους αλλόδοξους και αλλοθρήσκους που επιβουλεύονταν την πνευματική ταυτότητα των Κρητών.

Φέρετε επί των ώμων σας το βάρος της αλεξανδρινής ιστορίας, της αλεξανδρινής κοσμόπολης και τη διαχρονική οικουμενικότητα της σκέψης της, πέρα και πάνω από έθνη και φυλές, Θεού ευλογούντος και συνεργούντος, συνεχίζετε και διασώζετε και αγιοπνευματικώς μεταλαμπαδεύετε για μια αγιασμένη παναφρικανική πνευματική πορεία, γνωρίζοντας ότι το μέλλον της Αφρικής είναι ο φωτισμένος  και ανακαινισμένος άνθρωπος της ορθόδοξης πίστης. Είσθε η κεφαλή της Εκκλησίας Αλεξανδρείας που απευθύνεται στον κάθε Αφρικανό άνθρωπο, προσλαμβάνοντας την ολότητά του, με τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις του, χωρίς να προσπαθεί να εμφυτεύσει νέα, αλλά να μεταμορφώσει τα υπάρχοντα δίδοντάς τα περιεχόμενο ορθόδοξο χριστιανικό».

Ο κύριος Χρυσουλάκης αναφερόμενος στην συνέχεια στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο τον χαρακτήρισε  ως άξιο διάδοχο και συνεχιστή της δισχιλιετούς ιστορίας των ποιμεναρχών της Εκκλησίας της Κρήτης λέγοντας χαρακτηριστικά «Είστε ο αυθεντικός εκφραστής της ρήσης του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμα: Εἶμαι ἀπ᾿ τήν Κρήτη. Ἀπ᾿ τό νησί πού δέν γερνᾶ, δεν γέρνει, καί σκλαβωμένο, ἀσκλάβωτο πάντα ᾿ναι, για νά δίνει μαθήματα λευτεριᾶς”.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμος πήρε στην συνέχεια τον λόγο πιάνοντας τον νήμα της πολυκύμαντης ζωής του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου πυροδοτώντας με τις λέξεις του εικόνες από τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη. Μίλησε για το ζεστό χαμόγελο του μικρού Νικόλα Χορευτάκη, την τρυφερή του καρδιά μα πάνω από όλα αναφέρθηκε στην ασίγαστη φλόγα που έκαιγε στην ψυχή του για την Εκκλησία και τα μυστήριά της. Μια φλόγα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον έφερε μέχρι τον βαρύτιμο Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, δίνοντάς του την μεγάλη αυτή ευθύνη την οποία ποτέ δεν απεκδύθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον και δικαίωσε τον τίτλο που το αποδίδουν ως Ιεραποστόλου της Αγάπης. 

Κατασυγκινημένος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος πήρε τον λόγο κλείνοντας την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους για την τιμητική αυτή ημέρα που όπως είπε γέμισε την καρδιά του με αγάπη και ζεστασιά. «50 χρόνια πέρασαν ως ημέρα μία» ανέφερε συνοψίζοντας σε μια μόνο φράση την πορεία μιας ολόκληρής ζωής. «Πενήντα χρόνια κάτω από τη σκέπη και την προστασία της Παναγίας μας της Ορφανής. Εκείνης που έκτοτε και για πάντα έγινε στην ζωή μου Μάνα και Προστάτις Βοηθός. Σε όλη την πορεία μου, που το χέρι του Παντεπόπτου Θεού χάραξε, εδώστο Σπήλι, στην Οδησσό, στην Αλεξάνδρεια, στο Καμερούν, στην Ζιμπάμπουε, στον Πατριαρχικο Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου. Είναι αλήθεια ότι στα πρώτα εδώ σκιρτήματα της μοναχικής μου αφιέρωσης, άκουσα πολλές φορές νοητά και αισθητά, από το μεγάλο εικόνισμά της, το οποίο στόλιζε το ταπεινό κελί μου: “Παιδί μου κάτι μεγάλο φυλάσσω για εσένα”. Και τούτο το παράξενο και δυσνόητο σε ένα απλό και ταπεινό μοναχό άκουσμα, έμενε στην καρδιά μου και γινόταν προσευχή, δέηση και ευχαριστία χωρίς να ερμηνεύεται και να κατανοιείται». 

Ως κατακλείδα του λόγου του ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου γεμάτος συγκίνηση και ανταμώνοντας  το βλέμμα του με όλους τους παριστάμενους ανέφερε «Εάν, απόψε αδελφοί μου και παιδιά μου, ένα ταπεινό μήνυμα, επιθυμώ να δώσω στην αγάπη όλων σας, που ευγενώς προσήλθατε εδώ στην αυλή της Αγκαράθου για να ευχαριστήσωμεν την Παναγία μας όλοι μαζί, αυτό το μήνυμα θα ήταν το εξής : Έχετε Της εμπιστοσύνη! Έχετε το θάρρος σας Εκείνη! Έχετε το βλέμμα και την προσευχή σας στην ιερή Της μορφή! Και εκείνη δεν θα σας αφήσει ποτέ! Θα σας παρηγορήσει! Θα σας αναπαύσει! Θα σταθεί δίπλα Σας, βακτηρία και στήριγμα! Σας ομιλεί ένα δικό Της παιδί, που τα έζησε όλα αυτά αναρίθμητες φορές στα μονοπάτια της ζωής του. Και για αυτό απόψε καταθέτω από τα μύχια της καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ, ευγνωμοσύνης και δοξολογίας

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα, ενώ δώρισε στον Ηγούμενο της Μονής ένα καλαίσθητο χασράνιο από ελεφαντόδοντο. 

Κατασυγκινημένος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής δώρισε στον Μακαριώτατο ένα ξεχωριστό εγκόλπιο με την μορφή του Αγίου Κυρίλλου, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός ως μοναχός από την Μονή Αγκαράθου, αναρρήθηκε  στο Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια και στην συνέχεια έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η βραδιά έκλεισε με Κρητικές μελωδίες, χορούς και τραγούδια καλωσορίσματος και τιμής που ήταν αφιερωμένα στον Μακαριώτατο αφήνοντας σε όλους τους καλεσμένους την γλυκιά επίγευση της Κρητικής φιλοξενίας.

(ekkairo.org)